Revista presei matinale.
-
Your browser doesn’t support HTML5
Portalul ANTICORUPȚIE observă că două treimi din controalele averii, inițiate de Autoritatea Națională de Integritate în primul semestru al anului curent, s-au soldat cu acte de clasare, cum arată un raport al instituției. În același timp, cel mai des supuși verificărilor rămân a fi consilierii locali, conducătorii organizațiilor publice, primarii și funcționarii publici, mai puțin însă demnitarii de rang înalt, miniștrii, deputații, judecătorii sau procurorii. Explicația? Demnitarii de rang înalt „sunt mai bine informați despre exigențele funcției pe care o dețin”, cum spune Mariana Kalughin, expertă la Transparency International Moldova, citată de portal. Totodată, în opinia expertei, „Atunci când mai mult de jumătate din dosare nu rezistă în instanță, este o problemă, un indicator care scoate în evidență carențele ANI”. - Portalul DESCHIDE ȘTIREA îl citează pe deputatul PAS, vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi care a declarat că muniţiile din satul Cobasna, regiunea transnistreană, trebuie evacuate cât mai repede, pentru că „acest depozit al Federaţiei Ruse reprezintă o ameninţare pentru cetăţenii R. Moldova”. „Ne întrebăm ce s-ar întâmplă la Cobasna în cazul unui accident grav la depozitul de armament. Explozia din Beirut reprezintă o mică parte din puterea materialului explozibil stocat de atâţia ani la Cobasna”, a mai scris Explozia din Beirut reprezintă o mică parte din puterea materialului explozibil pe Facebook.
- NEWSMAKER o citează pe lidera PAS Maia Sandu care a afirmat că nava care a transportat nitratul de amoniu explodat pe 4 august în portul din Liban a fost înregistrată sub pavilion moldovenesc „în schimbul mitei și a favorurilor” și că va cere deputaților să afle cum a fost posibil acest lucru. În replică, premierul Ion Chicu a insinuat că ambarcațiunea a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor în 2012, când Maia Sandu făcea parte din guvernul Filat. În schimbul de replici a intervenit deputatul PAS Sergiu Litvinenco care i-a amintit lui Chicu că în februarie 2012 Maia Sandu era încă la Washington și a revenit în Republica Moldova abia în iulie 2012. „Atunci - mai precizează deputatul – responsabil de înregistrarea navei era Ministerul Transporturilor, condus de Anatol Șalaru. Acel Șalaru care conducea în 1998 Partidul Reformei, pe listele căruia în alegerile parlamentare candida și Chicu”.
- TIMPUL explică într-un articol ce este nitratul de amoniu, care a provocat explozia din Beirut și amintește că anterior o explozie a acestuia a produs „o tragedie uriașă şi în România”. „În 2004, explozia unei încărcături de nitrat de amoniu a produs o uriașă tragedie şi în România, în localitatea Mihăilești din județul Buzău. Un camion încărcat cu de tone de nitrat de amoniu a luat foc şi a explodat în dimineaţa zilei de 24 mai, chiar la intrarea în localitate. 18 oameni, printre care 7 pompieri şi 2 jurnalişti, şi-au pierdut viaţa şi alţi 13 au fost grav răniţi în urma deflagrației”, notează portalul.
- ZIARUL de GARDĂ relatează că numai pe parcursul săptămânii precedente inspectorii Agenției Naționale de Sănătate Publică au aplicat amenzi în valoare de peste 90 de mii de lei pentru încălcări ale normelor epidemiologice de prevenire a răspândirii a noului coronavirus. Potrivit portalului, în circa 30 la sută dintre entitățile verificate, administratorii ignoră măsurile de prevenire a infecției COVID-19. Depeșa portalului mai precizează, între altele, că au fost aplicate amenzi pentru 21 de administratori de frizerii, 4 instituții medicale, 3 farmacii și 4 obiective de comerț”.
- ZIARUL NAȚIONAL citează o declarație a Mișcării Politice Unirea cu referire la explozia de proporții din Beirut. R. Moldova a ajuns să fie „nu doar o problemă în regiune, dar și un exportator de insecuritate în lume”, susține MPU, care cere o anchetă cu privire la toate navele care circulă sub pavilionul R. Moldova. Potrivit mișcării, „este inadmisibil că până la această oră lipsește o reacție a autorităților de profil și a oficialilor R. Moldova, nu doar în ceea ce privește condoleanțele și compasiunea, dar și ancheta care se impune în acest caz”. „Toate acestea – se mai arată în declarație - au loc în condițiile în care pe teritoriul R. Moldova, la Cobasna, se găsesc 20 000 de tone de muniții, pe care Rusia refuză să le evacueze nu de șase, dar de 30 de ani”. În aceste condiții, evacuarea munițiilor și a armamentului rusesc de la Cobasna „este obligatorie, iminentă și urgentă”, se mai arată în comunicatul de presă citat de portal.