Explozii la o bază aeriană militară din Belarus

Alexandr Lukașenko, în timpul unui interviu pentru AFP, la reședința sa, Palatul Independenței, în capitala Belarusului, Minsk, 21 iulie 2022

Mai multe explozii au fost raportate într-o zonă din Belarus, în apropierea unui aeroport militar despre care autoritățile ucrainene spun că a fost folosit de forțele aeriene rusești pentru a ataca teritoriul ucrainean.

Paginile web de telegrame Belaruski Hayun și Flagshtok au citat martori pe 11 august care au declarat că au fost auzite cel puțin opt explozii și au fost văzute flăcări în apropierea aeroportului militar Zeabrovka din regiunea sud-estică Homel din Belarus în timpul nopții.

Ministerul belarus al Apărării a anunțat că, la ora 23.00, pe 10 august, motorul unui vehicul militar a luat foc și „au fost întreprinse măsuri pentru stingerea incendiului”, adăugând că nu au existat victime.

Incidentul are loc în urma unei serii de explozii la o bază aeriană rusă din regiunea ucraineană ocupată Crimeea, care a distrus cel puțin nouă avioane militare rusești.

Kievul nu a revendicat public responsabilitatea pentru atac. Ministerul rus al Apărării a negat că baza Saki din Crimeea ar fi fost atacată, spunând că exploziile au fost produse de „încălcarea cerințelor de securitate contra incendiilor”.

### Vezi și... ### Imaginile din satelit arată distrugeri masive la baza aeriană rusă din Crimeea

Oficialii ucraineni au declarat că baza Zeabrovka din Belarus a fost folosită de forțele aeriene ruse în timpul războiului neprovocat pe care Moscova îl poartă în prezent împotriva Ucrainei. Luna trecută, armata a declarat că Rusia a amplasat sistemele mobile de rachete Iskander-M și S-400 pe aeroportul din Belarus, folosindu-le pentru a ataca Ucraina.

11 august marchează ultima zi a exercițiilor militare ale forțelor aeriene din Belarus, care au început la 9 august. Autoritățile belaruse au declarat săptămâna aceasta că a doua fază a exercițiilor va avea loc în perioada 22-25 august în baza de antrenament militar Așuluk din sud-vestul Rusiei, în apropiere de granița cu Kazahstan.

Contestatul conducător al Belarusului, Alexandr Lukașenko, a susținut în mod deschis invazia Rusiei în Ucraina. Deși trupele belaruse nu au luat parte la invazie, Minskul a permis armatei ruse să folosească teritoriul țării pentru a intra în Ucraina și a bombarda orașele ucrainene.