Explozii în capitala regiunii ruse Belgorod

Explozii în Belgorod

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, care se învecinează cu Ucraina în apropiere de orașul Harkov, a declarat că cel puțin trei persoane au fost ucise și numeroase clădiri au fost avariate peste noapte în capitala regională, în ceea ce un deputat rus de rang înalt a numit „un act de agresiune directă din partea Ucrainei”.

Într-o postare pe Telegram la 3 iulie, guvernatorul Viaceslav Gladkov a raportat numeroase explozii în Belgorod, un oraș cu aproximativ 400 000 de locuitori, situat la aproximativ 40 de kilometri nord de granița cu Ucraina. El a precizat că cel puțin 11 clădiri de apartamente și 39 de case individuale au fost avariate sau distruse în incidentul din timpul nopții. Cel puțin patru persoane, inclusiv un copil de 10 ani, au fost rănite, a afirmat Gladkov.

Parlamentarul Consiliului Federației Ruse Andrei Klișas a acuzat direct Ucraina pentru presupusul incident. „Moartea civililor și distrugerea infrastructurii civile din Belgorod sunt un act direct de agresiune din partea Ucrainei și necesită cel mai sever răspuns - inclusiv unul militar”, a scris Klișas pe Twitter.

Afirmațiile oficialilor ruși nu au putut fi verificate în mod independent, iar Ucraina nu a dat niciun răspuns imediat. Videoclipuri postate pe rețelele de socializare susțineau că prezintă explozii și incendii în oraș. Au fost raportate numeroase incidente de incendii și explozii în Belgorod și în alte regiuni de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, dar Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru niciunul dintre acestea.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Șoigu l-a informat pe Putin despre „eliberarea Republicii Populare Lugansk”