Explozii în regiunea ucraineană Crimeea ocupată de Rusia

Explozii în Crimeea (colaj)

Cel puțin patru explozii au fost înregistrate în regiunea ucraineană ocupată de Rusia, Crimeea, în cursul nopții, în apropierea aeroportului militar Belbek, în afara orașului portuar Sevastopol, potrivit unor surse locale.

Guvernatorul impus de Rusia la Sevastopol, Mihail Razvojaiev, a scris pe Telegram, în noaptea zilei de 18 august, că apărarea antiaeriană a doborât o dronă ucraineană. El a adăugat că exploziile nu au provocat pagube.

În aceeași zi, un oficial rus din orașul Kerci din Crimeea a declarat că au fost nevoiți să activeze apărarea antiaeriană. Kerci este situat în extremitatea estică a Crimeei și este punctul terminus al Podului Crimeei (numit și podul din strâmtoarea Kerci), o importantă legătură rutieră și feroviară construită de Rusia între regiunea ucraineană ocupată și partea continentală a Rusiei. Oficialul a declarat: „Nu există niciun pericol pentru oraș sau pentru pod".

Podul Crimeei a fost finalizat în mai 2018 și construcția lui a costat aproximativ patru miliarde de dolari. A fost un proiect de prestigiu semnificativ, menit să consolideze pretențiile Moscovei asupra Crimeei, inaugurat de președintele rus Vladimir Putin.

### Vezi și... ### Noi explozii la baze militare rusești din Crimeea

Bazele militare ruse din Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014, au fost zguduite de explozii în ultimele zile. Un depozit de muniții al armatei ruse din nordul Crimeei a explodat pe 16 august, într-un incident pe care autoritățile ruse l-au atribuit unui „sabotaj”.

În aceeași zi, o substație electrică din districtul Djankoi din peninsula de la Marea Neagră a explodat. Cauza acestei explozii a rămas necunoscută.

La 9 august, la baza aeriană Saki s-au înregistrat explozii care au distrus cel puțin nouă avioane militare, inclusiv avioane de luptă Su-30SM și bombardiere Su-24M.

Oficialii ucraineni au evitat să revendice public responsabilitatea pentru explozii, dar un înalt oficial ucrainean anonim a fost citat de New York Times spunând că o unitate militară ucraineană de elită care operează în spatele liniilor inamice a fost cea care a efectuat cel puțin o parte dintre atacuri.

La 31 iulie, festivitățile de Ziua Marinei rusești din Sevastopol au fost anulate după ce o lovitură cu dronă asupra sediului central al Flotei rusești din Marea Neagră a rănit șase persoane.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Erdogan: „nu ne dorim încă un Cernobîl”