Exportul rusesc de petrol spre UE ar fi parțial blocat

Conducte de petrol la principala rafinărie de la Dunăre a concernului maghiar MOL, Százhalombatta, Ungaria. (arhivă)

Compania rusă Transneft susține că de pe 4 august Ucraina a suspendat tranzitul de petrol rusesc spre trei ţări europene, pentru că nu s-a achitat costul tranzitului din cauza sancțiunilor internaționale.

Transneft a explicat într-un comunicat de presă citat marți citat de Reuters că a plătit drepturile de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean Ukrtransnafta în data de 22 iulie, însă banii au fost returnaţi pe 28 iulie pentru că plata nu a fost procesată. Banca rusească Gazprombank, care a intermediat tranzacţia, susține că banii au fost returnaţi din cauza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, ca reacție la invazia rusă din Ucraina.

Este vorba despre livrările de petrol printr-o ramură sudică a oleoductului Drujba care trece prin Ucraina şi deserveşte trei state europene fără acces la mare, Ungaria, Slovacia şi Cehia. În mod normal, Rusia furnizează aproximativ 250.000 de barili pe zi celor trei state.

### Vezi și... ### Embargo pe petrolul rus la summitul UE. Ucraina nu este impresionată

În schimb, livrările de petrol rusesc spre Polonia şi Germania, printr-o altă ramură a oleoductului Drujba, care trece prin Belarus, „se derulează în mod normal", mai informeazăTransneft.

În pofida ofensivei militare demarată de Rusia în Ucraina la finele lunii februarie, petrolul şi gazele naturale ruseşti continuă să treacă prin Ucraina spre Uniunea Europeană, în condiţiile în care mai multe state membre UE sunt puternic dependente de hidrocarburile ruseşti. Tranzitul hidrocarburilor rusești aduce Ucrainei venituri de miliarde de dolari pe an.

În luna iunie, Uniunea Europeană a impus un embargo treptat pe importul de petrol rusesc, în primul rând pe cel adus cu petroliere. Aprovizionarea cu petrol rusesc prin oleoductul Drujba a fost autorizată „temporar", o concesie făcută premierului ungar Viktor Orban, a cărui ţară depinde în proporţie de 65% de petrolul rusesc ieftin.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Explozii la o bază aeriană rusă din Crimeea