Centrul de Studii Strategice și Internaționale a estimat că peste 450 de diplomați au fost expulzați din ambasadele Rusiei numai în primele trei luni de război, majoritatea din Europa.
Tradițional, toate cele trei principale servicii de securitate ale Rusiei – FSB-ul intern, serviciul de informații extern SVR și informațiile militare GRU – își trimit agenții în străinătate sub acoperire diplomatică. Au folosit, de asemenea, agenți care se dădeau drept oameni de afaceri ruși, turiști sau jurnaliști, precizează cotidianul britanic.
### Vezi și... ### SUA au anihilat o campanie de spionaj cibernetic a FSB care afecta zeci de țări„Odată cu începerea războiului din Ucraina au venit și valurile de expulzări [de la ambasade], ceea cea forțat Rusia să recurgă la resurse alternative, mai riscante”, a declarat un oficial european din domeniul informațiilor.
Acestea par să includă „ilegalii” și așa-numiții „spioni adormiți”, cetățeni din diferite țări, cu o viață absolut „inofensivă”, antrenați nu numai să spioneze dar și să nu „iasă în evidență”, mai scrie The Guardian.
Un cuplu argentinian care locuiește în Slovenia, un fotograf mexican-grec care avea un studio de artă la Atena, trei bulgari arestați în Marea Britanie. În ultimul an, poliția și serviciile de securitate din lume întreagă au acuzat numeroase persoane care duceau vieți aparent normale că sunt spioni sau agenți de informații ruși.
Mulți alții au fost acuzați că au transmis informații Rusiei, printre care un agent de securitate de la ambasada Marii Britanii din Berlin, condamnat la 13 ani de închisoare, și mai mult de o duzină de persoane arestate în Polonia acuzate că îndeplinesc diverse sarcini pentru informațiile ruse.
### Vezi și... ### Vânătoarea unui spion rus: Ce căuta FSB la Miami?Cei trei bulgari reținuți în Marea Britanie sub bănuaiala de a fi spioni, au fost arestați în februarie, la două luni după ce „Maria Meyer” și „Ludwig Gisch” fuseseră arestați la Ljubljana, în Slovenia. Autoritățile de acolo cred că perechea sunt ruși care se dădeau drept argentinieni și că erau agenți ai serviciului extern de spionaj, SVR.
„Maria Meyer” a condus o galerie de artă în Ljubljana și și-a folosit slujba oficială pentru a călători foarte mult, inclusiv în Marea Britanie. Nu se știe dacă a avut acolo misiuni de spionaj.
În aprilie anul acesta, Statele Unite au reținut patru cetățeni americani și trei ruși acuzați că de ani de zile, „desfășurau o campanie malignă de dezinformare” în slujba serviciilor de informații ruse.
„Agenții adormiți” și „ ilegalii” - un rest dintr-un program din epoca sovietică – fac tradițional puțină muncă activă de spionaj, ceea ce le permite să se integreze bine în societățile țărilor în care trăiesc și să fie folosiți „pentru misiuni pe termen mai lung”.
### Vezi și... ### Cazul unui presupus spion rus pune în evidență tensiunile dintre Statele Unite și BraziliaÎn ultimul an, s-au semnalat cel puțin șapte instanțe în care au fost demascați presupuși „ilegali”, în Norvegia, Brazilia, Olanda, Slovenia și Grecia. Unii au reușit să scape și se presupune că s-au întors în Rusia; alții sunt încă în arest. Un număr remarcabil de mare, constată The Guardian, dacă ținem cont că ultimii „ilegali” ruși fuseseră demascați – cel puțin oficial – în 2011.
S-ar putea ca Rusia să-și fi intensificat activitatea de spionaj odată cu lansarea invaziei din Rusia, dar evident, sancțiunile internaționale și expulzarea diplomaților i-au limitat mult și „opțiunile”, capitalul de spioni la care poate apela, mai scrie The Guardian.
(Text editat de Ileana Giurchescu)