EXPUS: Angajații ruși ai OSCE cu legături la Kremlin

În ajunul Consiliului Ministerial de la Skopje al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Europa Liberă a dat publicității o investigație despre posibilul acces al F. Ruse la informații sensibile din interiorul celei mai importante organizații de securitate de pe continent.

În investigația semnată de Carl Schreck, Maja Zivanovic și Riin Aljas, un loc important îl are Saltanat Sakembaeva, soția de origine kârgâză a viceministrului rus de externe Andrei Rudenko. Acesta a acuzat Ucraina cu numai două zile înainte de invazia din februarie 2022, într-un discurs din Duma de Stat că sabotează negocierile sub egida OSCE pentru rezolvarea conflictului din Donbass.

Rudenko știa despre ce vorbește: nu numai că în trecut fusese emisarul Rusiei la OSCE, dar avea probabil acces privilegiat la mașinăria internă OSCE, grație soției sale.

Saltanat Sakembaeva și Andrei Rudenko

Sakembaeva nu este însă singura persoană cu legături sus-puse în Rusia care a avut acces la informații sensibile în OSCE.

Printre alți posibili „comunicatori” se numără Anton Vușkarnik, multă vreme angajat al ambasadei ruse din Washington, care a ținut la Congresul SUA un briefing de sprijin pentru poziția Moscovei în conflictul din Siria.

E-mailuri obținute de Europa Liberă arată că Vușkarnik a trimis unui angajat al Congresului un video YouTube care-i compară pe liderii ucraineni cu naziștii, ca și un mesaj în care pretinde că „autoritarismul homosexual” amenință America. Rusul a folosit în mesaj un cuvânt obscen legat de homosexualitate.

Europa Liberă a mai aflat că o femeie care a fost traducătoarea președintelui rus Vladimir Putin la discuțiile lui cu fostul președinte american Donald Trump este în prezent angajată la Viena în Biroul de Legătură al Adunării Parlamentare OSCE.

O fostă colegă a lui Sakembaeva de la Secretariatul OSCE, care a dorit să-și păstreze anonimatul, ca și multe alte persoane contactate de autorii acestei anchete, a spus Europei Libere că kârgâza a avut acces la volume „semnificative” de material cu acces limitat, pe care l-ar fi putut „pasa” cu ușurință soțului ei, oficial rus.

Solicitat de Europa Liberă, biroul Secretarului General OSCE a spus că toți angajații și oficialii organizației, indiferent de naționalitate și tipul de contract de muncă, sunt obligați că reprezinte exclusiv interesele OSCE și au reguli de comportament scrise.

„Orice potențială încălcare a Codului de Conduită este luată foarte în serios”, ne-a asigurat purtătorul de cuvânt David Dadge într-un e-mail.

Rudenko și Sakambaeva s-au cunoscut cel mai probabil după ce Rudenko s-a mutat în 2011 la Viena, ca vicepreședinte al misiunii ruse la OSCE.

S-au căsătorit în 2014, când doamna a și primit cetățenie rusă, iar după un an a renunțat la cetățenia kârgâză.

Cunoscuții își amintesc că în ajunul Zilei Victoriei (rusești) din 2020, Sakembaeva și-a decorat profilul de Facebook cu panglica Sf. Gheorghe, și cu sloganul „75 de ani de victorie”.

Salta Sakembaeva

În 2014, când a cumpărat un apartament în centrul Vienei, Sakembaeva a declarat la cadastru că locuiește la aceeași adresă ca misiunea rusă la OSCE – un complex amplu de clădiri.

În 2016, Rudenko s-a întors la Ministerul de Externe de la Moscova, devenind responsabil cu Belarus, Moldova și Ucraina – toate țări importante pentru OSCE.

Un diplomat european de la o misiune OSCE din Viena ne-a spus că din acel moment Sakembaeva, lăsată de soț în urmă, cu acces la documente OSCE, s-a aflat într-un conflict de interese clasic.

Saltanat Sakembaeva și Andrei Rudenko la aceeași masă, dar de părți diferite, cu ocazia întâlnirii dintre secretarul general OSCE Thomas Greminger și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în aprilie 2019.

Creșterea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina n-a avut nicio influență negativă asupra poziției lui Sakembaeva la Secretariatul OSCE.

O colegă de-a ei a declarat Europei Libere că, dimpotrivă, din cauza tensiunilor ruso-ucrainene, Sakembaeva era considerată de unii la OSCE drept o persoană „util de cunoscut”, căci putea avea influență la Moscova într-o perioadă când rușii blocau în serie deciziile organizației. Aceeași colegă și-a exprimat opinia că Sakembaeva a discutat cu șefii despre noile condiții în care lucra, cu tensiuni ruso-ucrainene în creștere.

„Întrebarea este de ce nu au mutat-o la alt departament, mai puțin sensibil?” – a adăugat colega.

Sakembaeva a continuat să lucreze la Secretariatul OSCE până în iulie 2022, cinci luni după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Andrei Soldatov, un jurnalist de investigație rus, expert în servicii de informații ruse, ne-a spus că este „absolut clar” că serviciile ruse au avut cunoștință de „cariera spectaculoasă” a lui Sakembaeva și au exploatat-o.

„Colonelul”

Fostul diplomat rus Anton Vușkarnik lucrează de mai mulți ani în posturi de expert și consilier la Secretariatul General OSCE. Mulți îl numesc acolo cu porecla „colonelul”, care „sună” a servicii secrete rusești.

Europa Liberă nu a putut confirma asemenea legături, dar o sursă guvernamentală de la Washington i-a confirmat că serviciile de informații americane au fost interesat de Vușkarnik „mai mult decât de angajații de rând” ai ambasadei ruse din Washington.

Vușkarnik ține o prelegere despre politica globală la Institutul pentru Relații Internaționale de la Moscova, martie 2022

La începutul anilor 2000, Vușkarnik lucra la ambasada rusă din Tallinn, tocmai când Estonia adera la NATO. Un fost ofițer estonian de informații a spus Europei Libere că în perioada aceea cam un sfert din angajații ambasadei ruse aveau legături cu serviciile secrete rusești.

În anii 2011-2015, el a fost responsabil cu relațiile cu Congresul SUA la ambasada rusă, pe vremea când ambasador era Serghei Kisliak. În acea calitate a apărat vânzările de arme rusești către Siria și a trimis emailuri homofobe, ca și altele în apărarea anexării ilegale a Crimeii.

În 2017, Vușkarnik a fost numit de Minisiterul de Externe al Rusiei ca reprezentant într-o nouă și controversată unitate OSCE, Strategic Policy Support Unit (SPSU), în care secretarul general de atunci, elvețianul Thomas Greminger, voia să adune laolaltă experți din Rusia, Statele Unite, UE și... Elveția.

Multe țări membre nu au înțeles de ce era nevoie de așa ceva, OSCE fiind considerată o organizație inclusivă și democratică.

Greminger și-a atras critici și pentru altă inițiativă la care a participat „colonelul”, o adunare de „analiști” care promovau idei pe placul Rusiei. Nu întâmplător, Greminger a declarat într-un interviu din presa elvețiană în 2019 că ar fi poate bine ca Ucrainasă să „cedeze temporar teritoriile ocupate” de Rusia.

Europa Liberă a descoperit că la Viena, Vușkarnik conduce o mașină cu numere de corp diplomatic, cel mai probabil a ambasadei ruse, ceea ce potrivit surselor de la Secretariatul OSCE ar fi un conflict de interese. În plus, el a avut necazuri cu poliția austriacă pentru exces de viteză. Vușkarnik nu a răspuns solicitărilor de informații din partea Europei Libere.

Europa Liberă a obținut fotografii cu BMW-ul folosit de Vușkarnik, având plăcuțe de înmatriculare folosite de misiunea dipomatică rusească din Austria.

Traducătoarea lui Putin

Daria Boiarskaia, originară din Kaliningrad, și-a atras pentru prima dată atenția internațională în iunie 2019, când a servit ca interpretă pentru Putin la întâlnirea acestuia cu fostul președinte al SUA, Donald Trump, la summitul G20 din Osaka, Japonia.

Consilierul pentru securitate națională al lui Trump, Fiona Hill, a afirmat ulterior public că Kremlinul i-a atribuit în mod specific această sarcină lui Boiarskaia, ale cărei postări pe rețelele de socializare includ numeroase imagini în care apare în ședințe foto atrăgătoare - într-o încercare de a distrage atenția lui Trump.

„Știm că așa a fost, căci era pe listă o altă persoană, un bărbat, numit inițial să traducă în acea sesiune. Și în ultimul moment, rușii l-au schimbat", a declarat Hill într-un interviu din octombrie 2021 acordat emisiunii „Good Morning America”, adăugând că Boiarskaia era o "excelentă traducătoare".

Înainte, Boiarskaia a fost anterior angajată la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și i-a însoțit frecvent pe Putin și pe ministrul de externe Sergei Lavrov în călătoriile lor în străinătate, inclusiv la negocierile lui Putin cu fostul consilier pentru securitate națională al SUA, John Bolton, în 2018.

În același timp, ea a lucrat intermitent din iunie 2010 ca traducătoare de rusă în engleză pentru sesiunile anuale ale Adunării Parlamentare a OSCE în diverse locații.

Daria Boiarskaia traducând pentru Putin la întâlnirea cu Donald Trump din marginea summitului G20 de la Osaka, iunie 2019

Puțin peste un an după întâlnirea Trump-Putin în Japonia, pe site-ul Adunării Parlamentare OSCE a apărut scurt un anunț de job pentru postul de „consilier în Biroul de Legătură de la Viena". Anunțul de angajare menționa că aplicantul trebuie să fie „un vorbitor fluent de rusă, cu ani de experiență ca traducător, precum și în diplomație multi- și bilaterală" și că ar trebui să aibă experiență în statele membre OSCE din fosta Uniune Sovietică și cel puțin cinci ani de experiență într-un parlament sau guvern național.

Anunțul corespundea profilului lui Boiarskaia, care a și fost angajată.

Membrii unor delegații la Adunarea Parlamentară a OSCE care au vorbit cu RFE/RL s-au plâns că angajarea și ulterioara promovare a lui Boiarskaia nu au fost transparente.

Din 2014, de la anexarea Crimeei de către Rusia, Adunarea Parlamentară a OSCE a condamnat fără echivoc agresiunea rusă în Ucraina, iar colaborarea lui Boiarskaia cu Ministerul Afacerilor Externe rus - și în special munca ei ca interpret personal al lui Putin - este văzută de unii parlamentari OSCE ca fiind o problemă etică gravă, dacă nu chiar o amenințare la adresa securității.

Boiarskaia și-a început munca la OSCE în februarie 2021 - aproape șapte ani după ocuparea Crimeii de către Rusia și declanșarea războiului în estul Ucrainei.

Într-o scrisoare către un delegat leton la Adunarea Parlamentară care criticase public numirea ei, Secretarul General APCE Roberto Montella a apărat-o, scriind că „suntem mândri că am putut să o angajăm - în special înainte de agresiunea militară a Rusiei și invazia Ucrainei."

Delegații și diplomații din mai multe țări din Europa de Est au fost indignați că Montella pare să ignore cei șapte ani precedenți de acțiuni ostile rusești în Ucraina.

În septembrie 2021, Boiarskaia a fost promovată în funcția de șef al Biroului de Legătură de la Viena al AP a OSCE. I-a fost încredințată și responsabilitatea de „reprezentant special adjunct". În poziția ei, trebuie să „mențină contacte diplomatice și operaționale, cooperare și coordonare cu reprezentanții permanenți ai statelor participante la OSCE și toate organele decizionale ale OSCE."

Procedura normală în cadrul OSCE impune ca posturile vacante să fie anunțate public pentru a evita acuzații de procese de angajare nedrepte. Cu toate acestea, noul rol al lui Boyarskaya a fost anunțat simplu printr-un buletin intern intitulat „Noutăți din Copenhaga", unde AP OSCE își are sediul.

O listă de posturi vacante pentru secretariatul internațional al OSCE PA postată pe site-ul organizației încă mai arată poziția de consilier acum închisă pentru care a fost inițial angajată Boyarskaya în 2020, dar nu indică o listare pentru poziția de șef al Biroului de Legătură de la Viena pe care ulterior a preluat-o.

Ca răspuns la întrebări despre promovarea lui Boiarskaia, purtătorul de cuvânt al OSCE PA, Nat Parry, a spus într-o declarație prin e-mail în numele lui Montella că "aceste probleme au fost deja discutate și clarificate intern cu conducerea AP a OSCE în organele competente ale Adunării."

Delegați din mai multe țări din Europa de Est continuă să se opună angajării ei.

Barbara Bartus, șefa delegației poloneze, a spus într-o declarație pentru Europa Liberă că ea „crede că ar putea să nu fie cel mai benefic pentru organizația noastră să avem o persoană care a cooperat atât de aproape cu regimul lui Putin, responsabil pentru războiul din Ucraina, într-o poziție managerială în structurile AP OSCE."

La o conferință de presă mai devreme în acest an, șeful delegației lituaniene la OSCE, Vilija Aleknaite-Abramikiene, a numit-o pe Boiarskaia "o persoană foarte controversată din cercul apropiat lui Putin" și a întrebat pe ce bază Montella a selectat „o persoană ale cărei legături cu serviciile secrete ruse ar putea fi presupuse" .

În postul de consultant senior la OSCE, Boiarskaia are acces la toate contactele operaționale ale OSCE din Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală, precum și în Secretariatul Internațional. Ea asistă, de asemenea, la pregătirile pentru vizitele oficiale ale oficialilor AP OSCE și ajută la susținerea misiunilor de observare a alegerilor.

„Secretarul nostru general decide singur asupra personalului, fără consultări cu politicienii", a declarat Aleknaite-Abramikiene pentru Europa Liberă într-un interviu.

Există, de asemenea, critici la adresa activității lui Boiarskaia ca traducătoare.

Munca ei include întreținerea versiunii ruse a site-ului Secretariatului Internațional, precum și editarea și revizuirea „traducerilor generate de Secretariatul Internațional sau extern pentru a asigura calitatea corespunzătoare și reflectarea conținutului". Delegații vorbitori de rusă la AP au observat, totuși, că traducerile ei în rusă au evitat menționarea Rusiei în contextul războiului din Ucraina.

De exemplu, versiunile în engleză și rusă ale titlului aceluiași articol pe site-ul AP OSCE la mijlocul lunii februarie prezentau discrepanțe. Versiunea în rusă omitea cuvântul „Rusia" și spunea numai „războiul împotriva Ucrainei", în loc de „războiul Rusiei împotriva Ucrainei", așa cum era în versiunea în engleză. După ce un server de știri austriac l-a întrebat pe Montella despre nepotrivire, traducerile au fost modificate pentru a se potrivi exact. Criticii văd omiterea originală ca pe o concesie deliberată făcută Rusiei.

Polonia, în special, și-a exprimat clar îngrijorările cu privire la Boiarskaia.

Puțin înainte de o întâlnire AP OSCE în orașul polonez Lodz în toamna anului 2022, Boiarskaia și altă angajată rusă a OSCE, Anjelika Ivanișceva, au fost declarate personae non gratae de Ministerul de Interne polonez, care a spus că prezența lor pe teritoriul polonez „reprezintă o amenințare la adresa securității statului" și că ambele femei sunt „susținătoare ale regimului lui Vladimir Putin."

La 16 februarie, Boiarskaia a fost reținută la granița lituaniano-rusă în timp ce încerca să-și viziteze rudele din Kaliningrad. Corespondența văzută de Europa Liberă arată că Andreas Nothelle, un avocat german și consultant al AP OSCE, a primit sarcina de a cere „în numele" lui Montella ca Polonia să ridice sancțiunile împotriva lui Boiarskaia. O altă scrisoare obținută de noi, trimisă de Nothelle la Ministerul de Externe lituanian, cere o explicație pentru reținerea ei.

Nothelle a refuzat să comenteze când a fost contactat de EL, invocând „secretul profesional."

La o întâlnire mai devreme în acest an, șeful delegației letoniene, Rihards Kols, a comparat-o pe Boiarskaia cu Anna Chapman, agenta rusă reținută în arestarea din 2010 a spionilor ruși sub acoperire de către FBI. Alți delegați din statele baltice l-au întrebat pe Montella despre situația financiară a AP OSCE și au cerut organizarea unui audit.

După întâlnire, Montella a trimis o scrisoare de avertisment lui Kols, care a postat-o online.

„Aceste acțiuni ar putea fi considerate calomnie și ar putea fi supuse urmăririi penale în multe țări,” a scris Montella.

El l-a asigurat, de asemenea, pe Kols că Boiarskaia „a promis că va respecta și este obligată să respecte Regulile Personalului, precum și un Cod de Conduită, care interzice personalului să accepte orice instrucțiuni din partea țărilor de origine.

Un diplomat european din una dintre misiunile permanente ale OSCE a declarat EL că „Boiarskaia nu este doar o cetățeancă rusă oarecare.”

„Ca interpret al lui Putin, ea sigur a trecut prin procedurile de securitate din Rusia, care sunt binecunoscute pentru abordările lor de tip KGB.” a spus diplomatul.

La trei săptămâni după publicarea unei investigații comune de către Der Spiegel, postul public de televiziune german ZDF și ziarul austriac Der Standard în septembrie, care descria activitatea lui Boiarskaia pentru OSCE, dar nu o identifica pe nume, descrierea jobului ei pe site-ul AP OSCE a fost modificată în mod discret în „senior advisor”.

Ea nu mai este trecută ca șef al biroului din Viena, iar rolul ei anterior de reprezentant special adjunct este acum ocupat de consilierul politic șef Francesco Pagani din Italia.

Boiarskaia nu a răspuns unei solicitări de comentariu din partea Europei Libere.