Înainte de reuniunea de astăzi, 19 noiembrie, la Bruxelles, a miniștrilor de externe din UE, în ceea ce se numește consiliul « afacerilor generale », șase țări din UE au scris oficial Comisiei Europene, cerând continuarea procesului de extindere a Uniunii, prin începerea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia.
Your browser doesn’t support HTML5
Scrisoarea i-a fost trimisă președintelui în funcțiune al Comisiei, Jean-Claude Juncker, în momentul în care miniștrii de externe ai celor 27 se reunesc la Bruxelles unde vor discuta planul francez de remodelare a mecanismului extinderii UE.
Cele șase țări sunt Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Italia și Slovenia.
Emmanuel Macron ar dori modificarea modului în care decurg etapele ce duc la deschiderea negocierilor de aderare dar și negocierile în sine. Mai important, Macron ar dori să fie introdusă posibilitatea înghețării sau suspendării acestor negocieri, în cazul în care țara candidată nu ține pasul cu reformele promise sau dă înapoi.
Macron a fost singurul lider care a refuzat să accepte extinderea UE, ba chiar și începerea negocierilor cu Albania și Macedonia (deși toate celelalte țări din UE, lăsând deoparte Marea Britanie, recomandă începerea promisă a acelor negocieri).
Înaintea reuniunii ministeriale de azi, Emmanuel Macron a trimis la rândul său o scrisoare celorlalți 26, în care explică cum una din condiții pentru începerea negocierilor de aderare la UE ar trebui să fie « respectarea statului de drept » și că progresul în țările din Balcani a fost foarte lent și fără beneficii pentru cetățenii acelor țări.
Doar Olanda și Danemarca sprijină în mod tacit poziția Franței, opunându-se în asta Germaniei.
Franța ar dori să fie revăzută procedura negocierilor, care implică discutarea, de-a lungul a mulți ani, a întregii legislații europene ce trebuie adoptată de țările candidate, așa-numitul acquis comunitar, care e împărțit în 35 de capitole masive. Serbia, de pildă, și-a depus candidatura în 2009 și azi, un deceniu mai târziu, încă mai are de discuta 18 capitole.
Le Monde amintea astăzi eroarea care a fost primirea pripită, în 2007, a României și Bulgariei, deși cele două țări nu erau pregătite, în special în domeniul justiției și al combaterii corupției.