Extrema dreaptă conduce în Franța după primul tur, dar rezultatul final al alegerilor rămâne incert

Marine Le Pen reacționează la rezultatele sondajelor la ieșirea de la urne, care dau partidul său de extremă dreapta, „Reuniunea Națională”, drept câștigător în primul tur de scrutin ale alegerilor parlamentare anticipate, din 30 iunie.

Partidul de extremă dreaptă al lui Marine Le Pen a încheiat pe primul loc, duminică, primul tur al alegerilor parlamentare anticipate din Franța, arată primele rezultate publicate luni, dar rezultatul final va depinde de negocierile între partide înainte de turul doi de peste o săptămână.

Potrivit rezultatelor publicate luni dimineață de ministerul de Interne al Franței, „Reuniunea Națională” a lui Le Pen a obținut împreună cu aliații ei aproximativ 33% din voturi. Se situează astfel înaintea rivalilor de stânga și centriști, inclusiv a alianței „Împreună” a președintelui Emmanuel Macron, care ar fi obținut 20%. Noul Front Popular, o coaliție de stânga adunată în grabă, a obținut 28% din voturi.

Rezultatele votului, la care s-a înregistrat o participare ridicată, sunt în concordanță cu previziunile dinainte de alegeri, dar ele nu aduc claritate pe scena politică franceză.

Urmează o săptămână de negocieri politice înainte de turul doi de scrutin de pe 7 iulie. Rezultatul final va depinde de modul în care partidele concurente se înțeleg pentru a sprijini unul dintre candidații care au ieșit în turul doi în cele 577 de circumscripții uninominale ale Franței.

În trecut, partidele rivale de centru-dreapta și de centru-stânga s-au unit pentru a împiedica „Reuniunea Națională”, formațiune eurosceptică și anti-imigranți, să preia puterea. Dar nu este deloc limpede dacă o vor face și acum.

Duminică, mii de oameni au demonstrat pe străzile Parisului și altor mari orașe pentru a protesta împotriva extremei drepte și pentru a implora alegătorii să nu-i mai dea votul în turul al doilea.

Luni dimineață, bursa de valori de la Paris a deschis în urcare, într-un semnal că pentru investitori alegerile au adus o știre bună, anume că extrema dreaptă nu a obținut mai multe voturi decât sugerau sondajele.

Decizia președintelui francez de luna aceasta de a convoca alegeri anticipate, după ce formațiunea lui Le Pen a obținut cele mai multe voturi la europarlamentarele din 6-9 iunie, a aruncat Franța în incertitudine politică, a trimis o undă de șoc în toată Europa și dus la vânzări masive de către investitori ale acțiunilor deținute la întreprinderi franceze.

Prezența la votul de duminică a fost deosebit de ridicată, subliniind cum o criză politică îndelungată din Franța a energizat electoratul.

Un partid paria, „Reuniunea Națională” este acum mai aproape de putere decât niciodată. Le Pen a făcut eforturi să se debaraseze de imaginea de partid rasist și antisemit pe care o avea formațiunea sa, o tactică care pare să fi funcționat pe fundalul nemulțumirii alegătorilor față de Macron și partidul să u liberal, față de costul ridicat al vieții și îngrijorările tot mai mari legate de imigrație (AE).