Dezvăluirile legate de un ofiţer, suspectat de terorism (cf. RFE, 28.4. 2017) s-au transformat, într-un adevărat scandal al Bundeswehr-ului. Creştin-democrata Ursula von der Leyen, care deţine portofoliul apărării şi este o apropiată a cancelarei Merkel, a devenit ţinta criticilor celor care susţin că a neglijat semnalele evidente că în cadrul armatei există un nucleu de persoane care împărtăşesc convingeri extremiste de dreapta.
Your browser doesn’t support HTML5
Între timp au fost arestate trei persoane, suspectate de procuratura federală că ar fi planificat atacuri teroriste asupra unor migranţi cu scopul de a incita resentimentele xenofobe ale unei părţi a populaţiei. Este vorba despre doi ofiţeri şi un civil. Figura centrală este locotenentul major al brigăzii mixte franco-german, Franco A., în vîrstă de 28 de ani, originar din landul Hesa. Complicele lui este locotenentul major Maximilian T., în vîrstă de 27 de ani, tot din Hesa, considerat de procuratură ca figura cheie a planului terorist. Sora lui Maximilian este iubita lui Franco.
Civilul arestat este studentul Mathias F. În cursul unei percheziţii s-au găsit la el muniţii pe care Franco A. le-a sustras, probabil, din arsenalul Bundeswehr-ului.
Între timp, procuratura a ajuns la concluzia că în vizorul celor trei s-au aflat şi politicieni de rang înalt care urmau să fie lichidaţi. Pe lista întocmită de ei s-au aflat fostul preşedinte Joachim Gauck şi ministrul federal al justiţiei, Heiko Maas. Atentatul asupra lor urma să-l comită Franco A., deghizat în refugiat sirian.
Reamintim, că Franco A. s-a folosit de o legendă, reuşind să fie înregistrat ca refugiat.
Presa germană a dezvăluit că Franco A. este autorul unei lucrări de masterat care, în 2014, fusese respinsă de către profesorii academiei militare (École spéciale militaire de Saint-Cyr), fiind considerată rasistă. Într-o expertiză a lucrării, se atestă faptul că autorul a vehiculat idei radical naţionaliste. Superiorii lui Franco A. nu au luat nicio măsură, deşi cuonoşteau concepţiile politice ale militarului. Nici Serviciul de Contrainformaţii Militare (MAD) nu fusese informat asupra cazului, ceea ce conferă acestei afaceri un aspect mai mult decît blamabil.
În consecinţă, inspectorul general al Bundeswehr-ului a ordonat percheziţionarea cazărmilor cu scopul de a descoperi material interzis care provine din Wehrmacht, armata din perioada nazistă.
În urma unei interpelări a grupului parlamentar al Partidului Stîngii, responsabilii din Bundeswehr au declarat că în cursul anului 2016 au fost depistate 63 de cazuri de „extremism, antisemitism şi xenofobie”. O statistică transparentă, nota săpămînalul „Die Zeit”, nu există. Doar împotriva a 37 de militari s-au luat măsuri disciplinare sau juridice.
În cadrul corpului ofiţerilor s-au făcut auzite voci care critică acum „acţionismul” ministrului von der Leyen.
Un politician creştin-democrat a cerut acum revenirea la serviciul militar obligatoriu. Asta pentru că armata nu ar mai oglindi toate straturile societăţii.
Von der Leyen a anunţat că se va trece neîntîrziat la o reformă a unor directive militare interne care reglementează preluarea unor tradiţii depăşite. Astfel, urmează să dispară şi toate simbolurile moştenite din perioada Wehrmacht-ului care pe alocuri mai pot fi depistate în cazărmi.
Comitetul internaţional al victimelor de la Auschwitz a cerut o dezbatere asupra „culturii directorii” militare şi o optimizare a educaţiei politice a cadrelor armatei.