Facebook a postat publicitate politică de la Șor, deși e sancționat de SUA

Protest la Procuratură organizat de Partidul Șor, 18 Noiembrie, 2022.

Facebook a permis oligarhului moldovean fugar Ilan Șor să posteze chemări la proteste și revolte împotriva guvernului pro-occidental al Moldovei, deși el și partidul lui se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite.

Associated Press, care a investigat situația, spune că postările au fost îndepărtate de Facebook în cele din urmă, dar numai după ce fuseseră vizionate de milioane de ori.

Postările au fost semnalate de cercetătorii de la Reset, organizație non-profit din Londra care analizează impactul mass media asupra democrației.

### Vezi și... ### SUA anunță sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor

Ei au spus că după sancționarea lui Șor de către SUA, au apărut pe Facebook nouă postări de publicitate politică ușor de identificat ca fiind ale lui.

AP consideră că povestea cu postările lui Șor ilustrează cum Rusia și aliații ei au exploatat scăpările platformelor sociale, multe gestionate de companii americane, ca să răspândească propagandă și dezinformare care „armează” nesiguranța economică și socială în încercări de a submina guvernele din Europa de Est.

Dorin Frăsîneanu, consilier politic al fostei prim-ministre Natalia Gavrilița, este citat de AP cu declarația că guvernul a semnalat problema companiei Facebook, dar fără rezultat.

Compania Meta, proprietara Facebook, a spus AP că a înlăturat postările îndată ce a dat de ele.

„Când Ilan Șor și Partidul Șor au fost puși pe lista de sancțiuni SUA, am luat măsuri pe conturile lor cunoscute”, a spus un purtător de cuvânt Meta. „Când am identificat conturi noi, am trecut la acțiuni împotriva lor, de asemenea”.

Meta, ca și alte firme tehnologice cu sediul în SUA, are probleme în moderarea conținutului în alte limbi decât engleza, scrie AP. Agenția notează că sumele plătite de Șor pentru publicitatea politică nu aduc cine știe ce profituri companiei Facebook – e vorba de numai 15.000 de dolari, „o nimica toată” la o companie care a făcut 4,65 miliarde de dolari în trimestrul trecut.

„Ele însă au fost eficiente”, notează AP. O postare care a fost pe Facebook numai două zile (29-30 oct.), în care Șor acuză guvernul de corupție și furt, a fost văzută de peste un milion de ori. Ea a costat partidul Șor numai 100 de dolari.

### Vezi și... ### Atacuri asupra instituțiilor de stat cu luări de ostatici. Maia Sandu dezvăluie presupusul plan al Rusiei împotriva R. Moldova