Decizia luata de Facebook este consecinta presiunii exercitate de Congres, care ameninta sa impuna reguli stricte ca urmare a faptului ca gigantul social media a permis un numar mare de astfel de spoturi politice, anonime, in cursul campaniei electorale.
Firma a spus ca va preda Congresului circa 3 mii de spoturi publicitare politice, care dupa toate probabilitatile au fost achizitionate de entitati din Rusia, inainte si dupa alegerile prezidentiale din 2016.
De-acum incolo – a spus presedintele Facebook, Mark Zuckerberg - cei care plaseaza astfel de spoturi politice vor trebui sa dea la iveala cine le plateste, o cerinta care se aplica in prezent reclamei politice de la televiuni, dar nu si pe internet. Zuckerberg a spus ca Facebook va introduce transparenta in reclamele politice de pe internet. El a adaugat ca noile masuri sint menite sa raspunda ingrijorarii ca anumite guverne, intre care si Rusia, incearca sa se amestece in alegerile din alte tari.
La inceputul lunii, Facebook a anuntat ca o operatiune care pare sa-si fi avut originea in Rusia a cheltuit 100 de mii de dolari pe 3,000 de spoturi politice, promovind mesaje menite sa creeze dezbinare in America, in lunile de dinainte si de dupa alegerile prezidentiale. Initial, Facebook a refuzat sa predea spoturile respective, Congresului. Acum insa, gigantul social media s-a razgindit.
Comisii ale Congresului si anchetatorul independent Robert Mueller examineaza amestecul Rusiei in alegerile americane, o ipoteza negata de Moscova. Investigatorii se intereseaza si de alte firme de pe Internet.
Reprezentanti Twitter se vor intilni saptamina viitoare cu personal al Comisiei Senatoriale pentru Informatii, in legatura cu cele intimplate la alegerile din 2016.
Liderul minoritatii democrate din comisie, Adam Schiff a spus ca doreste sa cheme la audieri reprezentanti ai firmelor Facebook, Alphabet, Google, Twitter si alte companii. Schiff vrea sa inteleaga care sint mecanismele de auto-control ale firmelor de social media si de ce s-a aflat atit de tirziu despre spoturile despre care se crede ca ar fi fost plasate de interese rusesti.
Campaniile politice americane au cheltuit, la ultímele alegeri, 300 de milioane de dolari pe spoturi electorale pe Facebook. Este inca neclar daca intentia firmei de a isi auto-impune mecanisme in vederea cresterii transparentei va multumi autoritatile federale.