Facturile pentru noiembrie, eliberate fără compensații, vor fi recalculate | Japonia va ajuta cu fertilizanți agricultorii moldoveni

Zeci de fermieri au protestat în centrul Chișinăului, cerând un moratoriu la plata creditelor.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Primele compensații la energie vor fi reflectate în facturile pentru luna noiembrie, reamintește Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Iar pentru cei ale căror facturi au fost deja emise, ajutorul la contor va fi recalculat și inclus în factura lunii următoare, scrie tv8.md. Compensațiile destinate consumatorilor casnici, eligibili pentru plata monetară, vor fi achitate de către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), pe contul bancar al beneficiarului dacă CNAS deține datele lor bancare. Totodată, acest ajutor monetar va putea fi ridicat și la orice oficiu poștal din țară, la prezentarea actului de identitate. Cei care nu vor fi de acord cu gradul de vulnerabilitate vor putea depune o contestație.
  • Asistența financiară nerambursabilă oferită de Comisia Europeană în vederea consolidării supremației legii și a mecanismelor anticorupție va fi majorată, transmite zdg.md. La ședința de miercuri, 6 decembrie, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui amendament la Acordul de finanțare dintre Guvernul R. Moldova și Comisia Europeană. Astfel, se propune majorarea finanțării nerambursabile de la 8,4 milioane de euro la 10,8 milioane de euro. Totodată, perioada de executare a Acordului va fi extinsă de la 84 la 102 luni de la momentul intrării în vigoare a documentului, iar durata implementării operaționale va fi extinsă de la 60 la 78 de luni.
  • Fermierii moldoveni vor fi ajutați de Japonia. Un Acord de grant dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind realizarea proiectului „Asigurarea fermierilor cu fertilizanți” a fost semnat miercuri la Chișinău, comunică MOLDPRES. Documentul prevede un suport nerambursabil sub formă de grant în valoare de 1,9 milioane de euro.
  • Radio Chișinău titrează că peste 720 de edili au confirmat prezența la Forumul primarilor din 9 decembrie, organizat sub egida președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Informațiile au fost prezentate de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. „La acest forum au fost invitați toți primarii, fără excepții. Edilii sunt îndemnați să vină indiferent de apartenența lor politică. Forumul va fi organizat pentru toți primarii din țara noastră, care sunt interesați să valorifice oportunitățile asociate cu procesul de integrare europeană”, a punctat Daniel Vodă. Funcționarul a adăugat că programul Forumului include și două sesiuni de discuții cu reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului, societății civile și alți actori interesați și va oferi o oportunitate de a vorbi despre viitorul localităților din țara noastră.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este popular un reportaj al Jurnal TV despre un tânăr din Telenești care confecționează articole din piele naturală, precum rucsacuri, genți de damă sau portofele. Îndeletnicire care îi aduce și un venit.
  • Pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților postarea agora.md despre faptul că O profesoară din capitală a fost destituită din funcția de dirigintă, a pierdut un salariu anual de 36 de mii de lei și i-a fost afectată imaginea și autoritatea din cauza comportamentului său nepotrivit față de elevi.