„- O, aleargă, aleargă. - Hopa, cine e acolo? Cine e acolo? - Mama! - Salut! Bună, bună!”
Minorii se aflau în vacanță într-un sanatoriu din Mariupol, când orașul a fost înconjurat de armata rusă. După 1 martie, Olga a pierdut orice legătură cu ei. Cel mai mare, Timofei, avea deja 17 ani.
Your browser doesn’t support HTML5
Copiii au încercat să ajungă singuri pe teritoriul controlat de Ucraina, dar au fost opriți la un punct de control și apoi trimiși în Donețk.
„Aceștia sunt deja copiii noștri, ai „Republicii Populare Donețk”. Din orașul Mariupol. Pe copii i-am luat din Manguș, acolo au fost aduși din Mariupol”, a afirmat o reprezentantă a administrației separatiste din Donețk, Eleonora Fedorenko, într-un reportaj difuzat în martie la televiziunea rusă de stat, în care în care, printre alții, apăreau și doi dintre copiii Olgăi.
„Puteam comunica [cu copiii] în fiecare zi, când se aflau în Donețk, spune Olga Lopatkina. Dar [autoritățile pro-ruse] îi întărâtau împotriva noastră: „Părinții v-au abandonat, deci nu aveți nevoie probabil de asemenea părinți. Veți merge în familii mai bune și veți avea o viață mai bună aici. Veți merge la școală, veți primi locuințe. Le-au promis de toate, cadouri - o grămadă.”
Olga a încercat să-și recapete copiii, dar cererea i-a fost respinsă.
„A fost greu. Aveam mari emoții pentru cei mici, spune Timofei, cel mai mare dintre copiii adoptivi ai Olgăi Lopatkina. Nu mâncam aproape nimic, eram nervos, suportam cu greu această situație. După ce prima comisie a respins [cererea], m-am lăsat păgubaș.”
### Vezi și... ### Un prezentator rus de la RT a fost concediat după ce a făcut comentarii șocante despre copiii ucraineniAu urmat apoi două luni de negocieri dificile, după care copiilor li s-a permis totuși să plece din Donețk. Cu ajutorul voluntarilor, aceștia au ajuns mai întâi în Letonia, prin Rusia, iar apoi într-un orășel din nord-vestul Franței. În luna iulie, la Loué, în Franța, a venit și Olga, după ce a reușit să fugă din Uhledar, regiunea Donețk.
Mii de copii ucraineni din teritoriile ocupate au fost evacuați ilegal în Rusia, inclusiv copii ai căror părinți au fost uciși în atacurile rusești, se spune într-o investigație a agenției Associated Press. Autoritățile ruse afirmă însă că nu fac decât să-i protejeze pe copii.
„Este foarte important ca pe teritoriul Rusiei copiii să se simtă cetățeni cu drepturi depline ai Federației Ruse. În același timp, „Republica Populară Donețk” va rămâne pentru ei patria iubită”, a declarat pentru AP reprezentanta președintelui Federației Ruse pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova.
Însă autoritățile ucrainene susțin că prin deportarea minorilor ucraineni din teritoriile ocupate Rusia ar comite un genocid.
„Peste 7.000 de copii ucraineni au fost duși ilegal în Rusia. Rușii fac totul pentru ca copiii noștri să nu se întoarcă la noi. Ba chiar și-au relaxat legislația pentru ca cetățenii Federației Ruse să poată adopta cât mai ușor copii ucraineni. Noi am notat că și acest fapt reprezintă o încălcare a dreptului internațional și un exemplu elocvent al faptului că Federația Rusă comite un genocid al națiunii ucrainene”, a spus într-un interviu pentru Vocea Americii reprezentantul Radei Supreme de la Kiev pentru drepturile omului, Dmitri Lubineț.
În octombrie, Kievul a anunțat că a reușit să readucă din Rusia 98 de copii ucraineni.
„Credeți-mă, pentru fiecare copil se desfășoară practic o operațiune specială – cum îi readucem, cine intermediază, cum le facem actele, cum ne ajută voluntarii și nu numai”, a mai spus oficialul ucrainean.
### Vezi și... ### UNICEF: Războiul din Ucraina a aruncat în sărăcie încă 4 milioane de copii