Ambasadele Statelor Unite și Marii Britanii repatriază personalul neesențial și familiile angajaților diplomatici, decizie luată după eșecul mai multor runde de negocieri între Occident și Rusia (care a masat zeci de mii de militari la granița cu Ucraina). Cu toate acestea, Kiev-ul consideră prematură evacuarea.
Uniunea Europeană a semnalat că nu va uram imediat exemplul Statelor Unite și Marii Britanii, un înalt oficial al UE afirmând pe 24 ianuarie că nu este nevoie să „dramatizăm” situația atâta timp cât discuțiile diplomatice cu Rusia continuă.
Pe 23 decembrie, Departamentul de Stat al Statelor Unite a recomandat tuturor cetățenilor americani să ia în considerare posibilitate de a pleca din Ucraina, din cauza riscului unor acțiuni militare ruse.
Angajații neesențiali ai ambasadei pot pleca voluntar pe cheltuiala guvernului american. Un înalt oficial al Departamentului de Stat le-a spus jurnaliștilor prin videoconferință că sunt măsuri de precauție „care nu subminează în niciun fel sprijinul sau angajamentul nostru față de Ucraina”. Oficialul a subliniat că ambasada americană „va continua să opereze în regim neîntrerupt pentru a susține Ucraina în acest moment critic”.
### Vezi și... ### Anticipând o invazie? Personalul neesențial al ambasadei SUA la Kiev ar putea fi evacuatDeclarația Departamentului de Stat a menționat relatările recente conform cărora Rusia ar plănui o ofensivă semnificativă împotriva Ucrainei, dar oficialul care a informat reporterii nu a indicat vreun eveniment concret care a dus la luarea deciziei de evacuare.
Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat țările NATO în legătură cu escaladarea tensiunilor chiar și după ce diplomați de rang înalt ai Statelor Unite și Rusiei au convenit să continue să lucreze pentru a le atenua. Kremlinul neagă orice intenție de a invada țara vecină, dar a condiționat de-escaladarea de încheierea unor acorduri de securitate care ar garanta între altele că NATO nu se va mai extinde către est.
Your browser doesn’t support HTML5