„Fantomele din Bahmut”: Lunetiștii din Ucraina pe „linia zero” a frontului

Soldatul ucrainean cu indicativul "Kuzia", din unitatea de elită Fantomele din Bahmut, își verifică luneta înainte de a porni într-o misiune la doar câteva sute de metri de pozițiile rusești din estul Ucrainei, la 25 septembrie.

Invazia neprovocată a Rusiei asupra țării vecine s-a transformat într-un conflict crâncen de dueluri de artilerie cu rază lungă de acțiune și război de tranșee. Cu toate acestea, Kuzia crede că lunetiștii sunt esențiali pentru a ajuta trupele ucrainene să avanseze.

Armele folosite de echipa de lunetiști a Ucrainei. Comandantul unității, care poartă un tricou pe care scrie „Fantomele din Bahmut”, a declarat că grupul său are un total de 558 de morți confirmate.

Kuzia își verifică arma. În vârstă de 31 de ani, înalt și lat, cu ochi albaștri, a refuzat să spună câți soldați ruși a ucis. Recunoaște că a suferit de nervi prima dată când a tras într-o țintă umană cu pușca cu lunetă, reușind să nimerească abia la al treilea foc. Dar de atunci nu a mai avut această problemă.
 
„Nu mai am nicio ezitare când vine vorba să apăs pe trăgaci", spune el. „La naiba, din punctul meu de vedere, el este inamicul! El a intrat la mine acasă. Nu eu m-am dus la casa lui!"

Kuzia (centru), a fost antrenat la școala de lunetiști din Ucraina sub comanda unor luptători experimentați, dar și-a lăudat omologii ruși.

„Să fim sinceri, cei mai buni lunetiști se antrenează în America... iar cei din Rusia au luptat toată viața în războaie... în Afganistan, în Cecenia”, a spus el, adăugând: „Nu se poate spune că inamicul este mai slab”.

Un alt membru al echipei lui Kuzia se pregătește să plece. Echipa, formată în întregime din bărbați, își petrece cea mai mare parte a timpului strecurându-se printre dărâmăturile caselor, unde își fixează lunetele cu infraroșu asupra țintelor rusești. Membrii echipei devin adesea principalii „ochi” ai unei operațiuni de infanterie.
 

Echipa de trei membri a lui Kuzia este formată din șoferul său, Kusci, și un al treilea om care i-a lua locul lui Kusci dacă acesta ar fi ucis.

„De obicei, slavă Domnului, nu întâmpinăm niciun obstacol”, spune Kusci, care lucra înainte de război într-un atelier de cizmărie undeva, în apropiere de Kiev.

Comandantul care a alcătuit echipa de lunetiști i-a ales pe baza puterii psihologice și mintale, spunând că trebuie să fii o persoană rezistentă, „să poți suporta presiunea psihologică”, după cum afirmă Kuzia.

De asemenea, este important „să putem colabora și să ne înțelegem unii cu alții".

O fotografie de arhivă a orașului distrus Bahmut, unde s-au intensificat luptele.

Spre deosebire de filme, lunetiștii nu caută întotdeauna poziții înalte, ci optează pentru locuri bine protejate și ascunse care oferă cel mai bun câmp vizual.

De luni de zile, o echipă de 20 de lunetiști ucraineni, cunoscuți sub numele de Fantomele din Bahmut, elimină fără încetare forțele rusești într-un oraș din estul Ucrainei distrus complet de lupte intense.