„Fantomele din Bahmut”: Lunetiștii din Ucraina pe „linia zero” a frontului
Soldatul ucrainean cu indicativul "Kuzia", din unitatea de elită Fantomele din Bahmut, își verifică luneta înainte de a porni într-o misiune la doar câteva sute de metri de pozițiile rusești din estul Ucrainei, la 25 septembrie.
Invazia neprovocată a Rusiei asupra țării vecine s-a transformat într-un conflict crâncen de dueluri de artilerie cu rază lungă de acțiune și război de tranșee. Cu toate acestea, Kuzia crede că lunetiștii sunt esențiali pentru a ajuta trupele ucrainene să avanseze.
Armele folosite de echipa de lunetiști a Ucrainei. Comandantul unității, care poartă un tricou pe care scrie „Fantomele din Bahmut”, a declarat că grupul său are un total de 558 de morți confirmate.
Kuzia își verifică arma. În vârstă de 31 de ani, înalt și lat, cu ochi albaștri, a refuzat să spună câți soldați ruși a ucis. Recunoaște că a suferit de nervi prima dată când a tras într-o țintă umană cu pușca cu lunetă, reușind să nimerească abia la al treilea foc. Dar de atunci nu a mai avut această problemă.
„Nu mai am nicio ezitare când vine vorba să apăs pe trăgaci", spune el. „La naiba, din punctul meu de vedere, el este inamicul! El a intrat la mine acasă. Nu eu m-am dus la casa lui!"
Kuzia (centru), a fost antrenat la școala de lunetiști din Ucraina sub comanda unor luptători experimentați, dar și-a lăudat omologii ruși.
„Să fim sinceri, cei mai buni lunetiști se antrenează în America... iar cei din Rusia au luptat toată viața în războaie... în Afganistan, în Cecenia”, a spus el, adăugând: „Nu se poate spune că inamicul este mai slab”.
Un alt membru al echipei lui Kuzia se pregătește să plece. Echipa, formată în întregime din bărbați, își petrece cea mai mare parte a timpului strecurându-se printre dărâmăturile caselor, unde își fixează lunetele cu infraroșu asupra țintelor rusești. Membrii echipei devin adesea principalii „ochi” ai unei operațiuni de infanterie.
Echipa de trei membri a lui Kuzia este formată din șoferul său, Kusci, și un al treilea om care i-a lua locul lui Kusci dacă acesta ar fi ucis.
„De obicei, slavă Domnului, nu întâmpinăm niciun obstacol”, spune Kusci, care lucra înainte de război într-un atelier de cizmărie undeva, în apropiere de Kiev.
Comandantul care a alcătuit echipa de lunetiști i-a ales pe baza puterii psihologice și mintale, spunând că trebuie să fii o persoană rezistentă, „să poți suporta presiunea psihologică”, după cum afirmă Kuzia.
De asemenea, este important „să putem colabora și să ne înțelegem unii cu alții".
O fotografie de arhivă a orașului distrus Bahmut, unde s-au intensificat luptele.
Spre deosebire de filme, lunetiștii nu caută întotdeauna poziții înalte, ci optează pentru locuri bine protejate și ascunse care oferă cel mai bun câmp vizual.