Din blocul electoral vor să facă parte partidele: Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor (LOC).
Pe 5 august, blocul a anunțat că-l va susține în cursa prezidențială pe istoricul Octavian Țîcu. Înregistrarea oficială a candidaților va începe pe 21 august. Blocul încă nu a anunțat cum anume va îndemna să voteze cetățenii la referendum, dar a semnat anterior o declarație în sprijinul integrării europene a Republicii Moldova.
Octavian Țîcu nu este membru al niciunui partid din bloc, iar în trecut a fost deputat și a condus Partidul Unității Naționale, cu agendă unionistă.
Până recent, din bloc făcea parte și Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB). Acesta a părăsit blocul pe 9 august, la numai câteva zile după ce liderul CUB, Igor Munteanu, a pierdut în competiția internă a blocului pentru desemnarea unui candidat la scrutinul din 20 octombrie. Membrii blocului l-au ales drept candidat pe istoricul Octavian Țîcu, pe care Munteanu l-a acuzat de docilitate față de actuala guvernare.
În replică, celelalte componente ale blocului „Împreună” au spus că plecarea CUB ar fi o acțiune de „sabotaj”, în spatele căreia s-ar afla „influențele nocive ale oligarhilor fugari”, iar retragerea sprijinului pentru Octavian Țîcu ar fi determinată „de frustrări și ambiții personale” ale liderului CUB.
Pe 12 august, Igor Munteanu a anunțat că va candida la prezidențiale din partea formațiunii de care o conduce.
„Împreună” este al doilea bloc politic care a depus actele la CEC pentru a fi înregistrat ca bloc electoral. Primul a fost „Victorie-Pobeda”, însă cererea acestuia a fost respinsă pe motivul neregulilor în actele depuse la autoritatea electorală.
- Te-ar putea interesa și: CEC a refuzat să înregistreze blocul electoral „Victorie-Pobeda”
Anterior, cele patru partide ce alcătuiesc blocul neînregistrat „Victorie-Pobeda” au anunțat că vor să-l înainteze drept candidat la prezidențiale pe deputatul Vasile Bolea, iar la referendum ar vrea ca cetățenii să voteze „Nu”. Partidele afiliate lui Șor se opun deschis aderării R. Moldova la UE și pledează pentru apropierea de Rusia.
Refuzul CEC de a înregistra blocul electoral „Victorie-Pobeda” înseamnă că acesta nu va putea să se înregistreze în calitate de participant la referendum și nu va putea susține un candidat la prezidențiale.
Din blocul electoral „Victorie-Pobeda” au acceptat să facă parte patru partide: „Șansă” - condus de Alexei Lungu, „Renaștere” - condus de Natalia Parasca, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” - condus de Alexandru Beschieru, și „Victorie” - condus de Vadim Grozavu. Cele patru formațiuni sunt aceleași care au fondat la Moscova un bloc politic omonim.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te