Chestiunea principală
Autoritățile iraniene a executat în public doi bărbați tineri din cauza participării lor la masivele demonstrații anti-guvernamentale care zguduie Iranul din luna septembrie. Moshen Shekari și Majidreza Rahnavard au fost amândoi acuzați de „război împotriva lui Dumnezeu” și „corupție pe Pământ”.
### Vezi și... ### În Iran a avut loc prima execuție în rândul protestatarilor anti-sistemShekari, care a fost spânzurat pe 8 decembrie, fusese acuzat că a „rănit intenționat” un ofițer de securitate cu o armă și că a blocat o stradă din Teheran
Rahnavard a fost spânzurat în orașul șiit sfânt Mashhad pe 12 decembrie. El a fost acuat de uciderea a doi membri ai miliției paramilitare Basij. Grupurile care militează pentru respectarea drepturilor omului spun că cei doi au fost torturați și forțați să-și recunoască vina.
De ce contează
Iranul e unul din statele lumii cu cele mai multe execuții. Dar recentele execuții au atras mai multă mânie ca de obicei. Iranienii și-au exprimat furia în stradă și pe rețelele de socializare. Unii protestatari au strigat în stradă „Vom răzbuna sângele nevinovaților” după ce execuțiile au avut loc. La Facultatea de urbanism a Universității din Teheran, o hârtie pe care scria „Speranța nu poate fi spânzurată” a fost atârnată într-un laț de spânzurătoare, într-unul din actele simbolice de protest care au avut loc în toată țara.
Execuțiile au fost criticate de asemenea de clerici importanți din Iran. Unul dintre ei, Molavi Abdolhamid, a spus că sentința de condamnare la moarte a lui Shekari a încălcat legea islamică. Morteza Moqtadei, membru în Adunarea Experților, organismul cu 88 de teologi care supraveghează operele liderului suprem al țării, a criticat și el ministerul Justiției pentru condamnarea la moarte a lui Shekari.
Ce urmează
E foarte posibil ca autoritățile iraniene să continue să pună în aplicare execuții, despre care grupurile pentru drepturile omului spun că fac parte din operațiunea de reprimare a protestelor. Activiștii au avertizat că un alt tânăr condamnat la moarte pentru proteste - Sahand Nourmohammadzadeh - ar putea fi executat foarte curând. Ministerul Justiției a anunțat că a condamnat la moarte 11 persoane implicate în demonstrațiile anti-guvernamentale, deși activiștii spun că cel puțin 21 de demonstranți riscă pedeapsa cu moartea.
Știri pe care e posibil să le fi ratat
Pe 12 decembrie, Iranul a impus sancțiuni unui număr de peste 20 de persoane și entități din Europa, între care se numără Radio Farda de la RFE/RL. Anunțul a venit înainte de decizia Uniunii Europene de a impune noi sancțiuni contra Teheranului. Potrivit ministerului iranian de Externe, 32 de persoane și entități au fost adăugate pe lista de sancțiuni pentru „amestec în treburile interne ale Republicii Islamice Iran”. Președintele Europei Libere/Libertatea Jamie Fly a descris sancționarea postului de Radio Farda drept „o absurdă manipulare a adevărului, scoasă direct din orice manual de autoritarism”.
Omid Moayidi, student la Universitate, a fost împușcat în spate, apoi în cap de către forțele de securitate după ce a participat la protestele anti-regim din orașul Shiraz, potrivit unor martori oculari care au stat de vorbă cu Radio Farda. Surse care au cunoștință despre această situație au declarat pentru Radio Farda că autoritățile au făcut presiuni asupra familiei ca să adopte linia oficială: anume că Moayidi nu a fost protestatar, ci un „martir” al regimului teocratic care a fost împușcat de „răsculați” în timp ce se afla la volanul automobilului său.