Prevederile se regăsesc în regulamentul cu privire la gestionarea deșeurilor farmaceutice, care se află în consultări publice până la data de 6 decembrie.
Regulamentul prevede ca farmaciile să colecteze toate deșeurile medicale și/sau suplimentele alimentare de la populație. Farmaciile vor avea un panou informativ despre colectarea medicamentelor în mod gratuit.
Odată aduse la farmacie, deșeurile medicale vor fi preluate de farmacist și colectate în containere speciale pentru:
-deșeuri de medicamente citotoxice și citostatice;
- deșeuri farmaceutice ce conțin substanțe psihotrope și stupefiante;
- deșeuri farmaceutice rezultate din activitatea unității farmaceutice;
Containerele vor fi amplasate într-un spațiu/zonă de stocare temporară a deșeurilor farmaceutice colectate de la populație, în condiții inaccesibile pentru alte persoane.
Toate aceste deșeuri vor fi preluate de către distribuitorii de medicamente pentru a le va transporta nemijlocit la agentul economic care se va ocupa de nimicirea lor.
Deșeurile farmaceutice vor fi preluate în ambalaj primar (fiolă, flacon, blister, tub, plicuri etc.), fără cutii de carton și instrucțiuni, indiferent de starea lor fizică. La completarea containerului până la linia de marcare (trei pătrimi din volumul recipientului), unitatea farmaceutică informează distribuitorul angro de medicamente (nu mai rar decât o dată la 6 luni) despre necesitatea preluării acestora.
„Distribuitorul de medicamente cu care farmacia are un contract livrează medicamente și este obligat, în schimb, să preia periodic reziduurile farmaceutice”, explică Europei Libere directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale Dragoș Guțu.
- Te-ar putea interesa și: Autoritățile vor să se deschidă mai multe farmacii la sate și mai puține la Chișinău
Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va fi responsabilă de gestionarea documentelor și taxelor.
„În întregul sistem de gestionare va fi o singură taxă care va fi achitată de importatorul de medicamente (în mărime de 0,3% din valoarea lotului devamat). Taxa va acoperi ulterior nimicirea inofensivă a tuturor deșeurilor farmaceutice colectate de la populație”, spune Dragoș Guțu.
Odată cu implementarea regulamentului, autoritățile planifică să colecteze până la 90 la sută dintre deșeurile medicale.
În prezent, farmaciile nu sunt obligate să colecteze deșeurile farmaceutice de la populație. Câteva lanțuri de farmacii le colectează din proprie inițiativă.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te