„Fasciștii au devenit prietenii noștri”. Documente din arhivele KGB

Iosif Stalin și Adolf Hitler, colaj

În urmă cu 80 de ani a avut loc o metamorfoză uimitoare în relația dintre URSS-ul stalinist și Germania nazistă: a fost semnat un Pact de neagresiune (cunoscut și sub numele de Pactul Molotov-Ribbentrop sau Pactul Hitler-Stalin), însoțit fiind de un protocol secret cu privire la delimitarea sferelor de interese în Europa de Est în eventualitatea unei „reamenajări teritoriale și politice”.​ Ce reacții a stârnit în rândul populație, a vrut atunci să afle NKVD-ul? Unele documente de epocă au fost studiate de Konstantin Boguslavski, cercetător din Sankt-Petersburg, care le-a prezentat serviciului de limba rusă al Radio Europa Liberă.​

Reorganizarea teritorială și politică nu s-a lăsat mult așteptată. La 1 septembrie 1939, Germania a invadat partea de vest a Poloniei, iar pe 17 septembrie 1939 trupele sovietice au intrat în partea de est a țării. Împărțirea teritorială a Poloniei între URSS și Germania s-a încheiat prin semnarea Tratatului de prietenie și frontieră la data de 28 septembrie 1939, dar și a unui protocol adițional.

Obișnuiți cu retorica antifascistă a propagandei staliniste, pe oamenii sovietici i-a nedumerit alianța legată brusc cu cel de-al Treilea Reich. Agenții NKVD-lui au colectat declarații de la țărani, muncitori și intelectuali despre cauzele și consecințele prieteniei cu Hitler. Rapoartele au fost întocmite în diferite regiuni ale țării și, datorită faptului că arhive ale serviciilor speciale sovietice se aflau și în Ucraina, două documente secrete elaborate la Kiev sunt acum disponibile publicului larg. Konstantin Boguslavski, cercetător din Sankt-Petersburg, le-a studiat și le-a prezentat serviciului de limba rusă al Radio Europa Liberă.

Aceste „mesaje speciale” au produs o impresie puternică asupra istoricului Mark Solonin: „Chiar din primele zile ale lunii septembrie, cu mult înainte de invazia Poloniei de către Armata Roșie, încă până la remiterea „comunicatului comun al comandamentelor german și sovietic” și chiar înainte de semnarea Tratatului de prietenie și frontieră, oamenii de rând au înțeles că, împreună cu Pactul de neagresiune, a fost semnat și un acord privind împărțirea trofeelor".

3 septembrie 1939


PREȘEDINTELUI CONSILIULUI COMISARILOR POPORULUI, tovarășului Kornieț

MESAJ SPECIAL privind reacțiile la discursul tovarășului Molotov în cadrul celei de-a IV-a ședințe a Sovietului Suprem al URSS

Discursul tovarășului MOLOTOV la cea de-a IV-a ședință a Consiliului Suprem al URSS cu privire la ratificarea Tratatului de neagresiune sovieto-german a produs o impresie puternică asupra muncitorilor din Ucraina.

Populația Ucrainei își exprimă susținerea deplină față de politicile înțelepte ale Guvernului sovietic și, în mod personal, față de liderul popoarelor, tovarășul Stalin, care, datorită clarviziunii sale, a demascat tertipurile perfide ale „democraticelor” țări Franța și Marea Britanie ce încercau să provoace un război între popoarele Uniunii Sovietice și Germaniei.

Majoritatea materialelor atestă reacții pozitive din partea diferitor categorii ale populației față de discursul tovarășului MOLOTOV în cadrul celei de-a IV-a ședințe a Consiliului Suprem al URSS. Iată cele mai relevante răspunsuri din cercurile unor profesori și cadre didactice de la Institutul Academiei de Științe a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene (RSSU) și de la Universitatea de Stat din Kiev:

Cu Marea Britanie și Franța, Rusia nu a putut ajunge la un acord, dar cu Germania l-a semnat imediat. Au vândut Rusia, au vândut-o ziua în amiaza mare...


„... Este bine că a fost semnat acest pact. Totul a fost făcut într-o manieră foarte înțeleaptă. Marea Britanie a vrut să ne împingă spre un conflict cu Germania, să ne slăbească țara, dar s-a întâmplat invers. Acest lucru întărește serios situația internă. Totul s-a făcut pentru poporul nostru".

/TARANUHA – apatinic, cercetător la Institutul de Zoologie și biologie al Academiei de Științe/

„ ... Fără nicio îndoială, am avut de câștigat de pe urma acestui pact. Îmi imaginez că, dacă nu am fi semnat un acord cu Germania, ne-am fi aflat într-o stare de neliniște, de cumpănă, pentru că războiul este ceva foarte neplăcut. Acum acolo, în Occident, peste tot e o stare de neliniște, iar la noi toată lumea e veselă".

/KORNEV – apartinic, cercetător la Institutul de Chimie al Academiei de Științe/

„... Sunt surprins de flexibilitatea politicii Guvernului nostru și o consider destul de corectă față de comportamentul Marii Britanii și Franței".

/KOLDAEZ – apartinic, profesor la Institutul de Biochimie al Academiei de Științe/

„... Politica Marii Britanii este fatală pentru ea însăși, iar responsabilitatea pentru situația creată în Europa revine Guvernului englez, deoarece negocierile cu privire la ajutorul reciproc au fost întrerupte din vina Marii Britanii".

O consonanță uimitoare între discursurile lui Molotov și Hitler. Ce se întâmplă?


/SORENI - apartinic, cercetător la Institutul de Biochimie al Academiei de Științe, maghiar care a primit cetățenia sovietică în 1936/

„... O consonanță uimitoare între discursurile lui MOLOTOV și Hitler. Ce se întâmplă? Oare chiar am mers cu germanii dincolo de semnarea Pactului de neagresiune? Oare chiar avem cu adevărat un pact de prietenie cu ei? Interesant este de partea cui sunt simpatiile noastre în războiul dintre Polonia și Germania?”

/SOKOLOV - apartinic, academician/

„... Cu toate acestea eu nu cred că acest război ne va ocoli. Eu cred că ne vom implica totuși în acest război și lumea simte asta. Priviți în jur, în ciuda pactului, oriunde există tensiune. Toată lumea este într-o stare de așteptare”.

/DANILIUK - apartinic, doctorand la Universitatea de Stat din Kiev/

„... MOLOTOV vorbește despre Germania pe un ton prietenos, dar despre Franța și Marea Britanie - ca inamici. Mai înainte termenul „instigatori de război" era folosit cu referire la Germania, acum însă MOLOTOV îl folosește în raport cu Marea Britanie și Franța. Dar orice ar fi, e bine că avem încheiat un pact cu Germania. Putem sta liniștiți. Dacă nu ar fi existat un pact, noi am lupta acum. Întrebarea este: de partea cui? De partea polonezilor, vechii noștri dușmani?"

/ȚADALKA - apartinic, doctorand la Universitatea de Stat din Kiev/

Reacții pozitive la discursul tovarășului MOLOTOV au venit din partea studenților Universității de Stat din Kiev.

„... Semnarea pactului a fost foarte oportună. Acum URSS are un singur adversar posibil - Japonia. În războiul din Europa, Uniunea Sovietică nu va fi atrasă".

/NEZDOLIN - student în anul III la Universitatea de Stat din Kiev/

În războiul din Europa, Uniunea Sovietică nu va fi atrasă...


„... Un pasaj interesant în discursul lui Molotov este cel referitor la cât de neîndemânatică a fost până acum la noi propaganda antifascistă. Este bine că nu va avea loc un război între Germania și URSS, în timp ce toată lumea va lupta. Am procedat foarte viclean și am câștigat mult".

/KIRICENKO - student în anul IV la Universitatea de Stat din Kiev/

„... Din discursul lui Molotov se înțelege limpede de ce LITVINOV a plecat de la șefia Comisariatului Poporului pentru Afaceri Externe [Narkomindel n.r.]. El a încercat, în primul rând, să asigure relații bune cu Marea Britanie și Franța și nu a vrut să se apropie de Germania".

/ KRIVOȘEI - student în anul IV la Universitatea de Stat din Kiev/

... Lectorul superior de la Universitatea de Stat din Kiev - GHERBOV -, referindu-se la discursul tovarășului MOLOTOV a declarat:

„... Discursul tovarășului MOLOTOV este un indiciu clar al faptului că Guvernul sovietic înțelege bine situația internațională, pe de o parte, iar pe de altă parte este conștient de propria putere și de rolul său pe arena mondială. A venit momentul când Uniunea Sovietică poate chema la ordine Japonia și discuta problema referitoare la întoarcerea teritoriilor ocupate de Japonia în 1904".

A venit momentul când Uniunea Sovietică o poate chema ușor la ordine pe Japonia...


În timpul unei discuții și a unui schimb de opinii între un grup de doctoranzi de la Universitatea de Stat din Kiev pe marginea discursului tovarășului MOLOTOV, doctorandul Jebokrițki a menționat:

„... Discursul tovarășului MOLOTOV este scurt, dar foarte inteligibil pentru Marea Britanie și Franța. El nu conține tertipuri diplomatice și îi face pe toți să înțeleagă esența aspirațiilor politice ale statului nostru".

Mașinistul GOROV de la uzina Kommunar din Zaporojie, nepartinic, aprobând politicile Guvernului sovietic, a declarat: „... Uniunea Sovietică a procedat bine, atunci când a semnat un acord cu Germania. Acolo unde tovarășul STALIN se implică, totul este în regulă și poporul sovietic poate sta liniștit”.

O declarație asemănătoare a făcut și muncitorul KOZÎRI de la Uzina de aluminiu din Zaporojie: „... Ai noștri sunt la fel de înțelepți. Tovarășul STALIN a prevăzut oportunitatea încheierii unui astfel de acord, deoarece acordul dintre URSS și Germania va zădărnici semnarea unui pact anticomintern".

Uniunea Sovietică a procedat bine, atunci când a încheiat un acord cu Germania. Iar acolo, în Occident, așa-numita democrație își iese din minți...


Afirmații în sprijinul discursului tovarășului MOLOTOV au fost făcute și de reprezentanți ai cercurilor de scriitori și jurnaliști:

„... Excent discurs al tovarășului MOLOTOV, cu demnitate, o logică de fier, o minte lucidă, iar acolo, în Occident, așa-numita democrație își iese din minți”. / REZNIK - apartinic, scriitor evreu/

„... Eu sunt unul dintre cei la care s-a referit tovarășul MOLOTOV. Eu nu înțelegeam schimbarea vectorului politicii externe, dar, după discursul tovarășului MOLOTOV, totul a devenit clar și pentru mine. Este o mișcare corectă". /SITO - apartinic, scriitor evreu/

„... Este o decizie corectă. Unii spun că pactul consolidează fascismul, dar eu cred că îl va slăbi în urma războiului".

/BUHBINDER - fost jurnalist la ziarului evreiesc Der Stern/

În zilele de 28 și 29 august, la Kiev se aflau în vizită președintele Băncii Naționale Bulgare, BEROV, și agentul asociației Inturist, KOSTROV, cetățean bulgar.

În discuția cu agentul sovietic, BEROV, referindu-se la Tratatul de neagresiune dintre URSS și Germania, a spus: „... Vestea semnării Pactului sovieto-german a fost primită cu entuziasm în Bulgaria. Imediat în vitrinele magazinelor au apărut portrete ale lui STALIN, MOLOTOV și ai membrilor Biroului Politic al Comitetului Central". Apoi a mai menționat: „...Poporul bulgar își face acum mai puține griji, deoarece se află în sfera de influență a unei mari puteri precum Rusia. Este la fel precum te-ai răcori la umbră".

În continuarea discuției, BEROV face o remarcă ironică: „... De fapt, noi ne aflăm și în sfera de influență a Germaniei, adică stăm în umbra ei. Să stai simultan să te răcorești la două umbre, oare nu va fi prea frig?"

Acest pact este o lovitură asupra solidarității muncitorilor din toate țările...


Turiști americani, prezenți la Kiev, după ce au aflat cu ajutorul traducătorilor despre conținutul discursului tovarășului MOLOTOV în cadrul celei de-a IV-a ședințe a Consiliului Suprem al URSS, au declarat că sunt de acord cu argumentele tovarășului MOLOTOV referitoare la motivele insuccesului negocierilor dintre Uniunea Sovietică, Marea Britanie și Franța, dar nu pot în niciun fel să fie de acord cu faptul că, în cele din urmă, era necesară încheierea unui pact sovieto-german.

Acest pact, au spus ei: „... este o lovitură asupra solidarității muncitorilor din toate țările. E greu să îl examinezi altfel decât o provocare de război".

Obiecții asemănătoare au venit și din partea altor turiști englezi și americani prezenți la Kiev, cum ar fi DOUGLAS, MAK, LAREȚ.

Pactul de neagresiune dintre Germania și URSS (Moscova, 23 august 1939)

... Pe lângă păreri pozitive, atestăm drept excepții și opinii negative - antisovietice și provocatoare din partea unor elemente antisovietice aflate în vizorul nostru.

„... Hitler va ocupa cu siguranță orașul-port Danzig, dar întrucât polonezii vor opune rezistență, Hitler își va extinde pretențiile față de Polonia și va încerca să împartă Polonia între Germania și URSS. În această privință există un acord secret între Germania și URSS. Uniunea Sovietică își concentrează trupele la hotarele poloneze pentru ca înn momentul potrivit să invadeze teritoriile poloneze care au făcut parte anterior din componența Rusiei".

/GLEVASSKY - fost angajat al procuraturii, fost monarhist, în prezent angajat al Trustului de materiale didactice intuitive din Kiev/

„... URSS duce o politică de mare putere care nu se deosebește de politica Rusiei pre-revoluționare. Politica URSS are drept scop restabilirea cu eforturi și cheltuieli minime a frontierelor sale din perioada țaristă". /IAKOVENKO – apartinic, pensionar, naționalist ucrainean, aflat în vizorul nostru/

„... Acordul dintre URSS și Germania se datorează unei coincidențe temporare a intereselor acestor țări. Pentru mine este clar că acest acord a creat o impresie foarte rea pentru o anumită parte a democrației europene". /KUZ - angajat al Comisariatului Poporului pentru Agricultură al RSS Ucrainene, apartinic, aflat în vizorul nostru/

„... Atacul Germaniei asupra Poloniei are legătură strânsă cu Tratatul semnat între URSS și Germania. Responsabilitatea pentru acțiunile Germaniei împotriva Poloniei trebuie să o poarte și Uniunea Sovietică. În opinia mea, între URSS și Germania mai există și un acord secret, lucru despre se vorbește mult în rândul populației. Potrivit acestui acord, urmează împărțirea Poloniei". /BALANDOVICI - apartinic, angajat al Comisariatului Poporului pentru Agricultură, aflat în vizorul autorităților/

fascismul și comunismul - doi dușmani care și-au dat parcă mâna unul cu altul

„... Un lucru este neclar: fascismul și comunismul - doi dușmani care și-au dat parcă mâna unul cu altul. E clar că avem punctele noastre slabe. Probabil că stăpânii noștri nu se mai bazează pe poporul înrăit ca urmare a ororilor comise de Ejov. Trebuie să strângem cureaua, magazinele sunt deja goale". /MIRONOVICi – apartinic, fost funcționar în Guvernul orașului/

„... Așadar, comuniștii s-au împrietenit cu naziștii. Iată politica comuniștilor. Acest acord va duce la aceea că vom renunța la tot numai să nu luptăm. Jumătate din populația rusă va muri de foame. E clar că nemții ne vor bate pentru pâinea noastră". /PONOMARENKO - angajat, fost Eser [socialist-revoluționar n.r.]

„… Un lucru nu este clar: s-a făcut atât de multă propagandă împotriva fascismului, în rândul Armatei Roșii s-a cultivat atâta dragoste pentru patrie și s-a răspândit o ură față de fascism, iar acum într-un mod rușinos au bătut palma cu fasciștii. Semnarea acestui acord înseamnă faliment politic, economic și moral". /ULIANOV - fost funcționar în Guvernul orașului/

O activistă troțkistă pe nume TROIȚKAIA din orașul Harkov, aflată în vizorul nostru, și-a exprimat pe un ton răutăcios dezacordul față de Pactul de neagresiune sovieto-german: „... Încheierea acestui acord cu Germania arată că Stalin și Hitler au multe în comun și acum nu mai există nicio diferență între aceste regimuri. În Germania se numește fascism, iar la noi - socialism. Rusia nu a ajuns la un acord cu Marea Britanie și Franța, dar cu Germania a făcut-o imediat. Au vândut Rusia, au vândut-o ziua în amiaza mare".

Soțul acestei TROIKAIA a fost condamnat în calitate de membru al organizației troțkiste contrarevoluționare.

Toată materia prima va merge către Germania, iar noi vom umbla fără rochie...


Soția scriitorului arestat SLISARENKO, într-o discuție cu soțiile represaților PREȚENKO, MITROVA și cu un prieten, afirmă: „… Am plătit scump pentru acest acord și ne vom convinge chiar la iarnă. Adevărul despre semnarea acestui pact nu-l cunoaștem și nici nu-l vom cunoaște, la fel cum nu știm adevărul despre ororile care au avut sau au loc în jurul nostru. Acum vom simți pe propria piele cum toată materia primă pleacă spre Germania, iar noi vom umbla fără rochie".

Dentistul Veksler, venit recent din America și care visează să se întoarcă înapoi, s-a pronunțat negativ față de discursul tovarășului MOLOTOV: „... Uniunea Sovietică s-a dovedit a fi o trădătoare, deoarece a fost prima care a strigat și i-a înjurat fasciști, iar acum când în America sunt boicotate mărfurile germane, Uniunea Sovietică încalcă prima acest boicot și încheie un pact de neagresiune". /VEKSLER – aflat în vizorul autorităților /

Doctorul în științe medicale BOGATÎRCIUK, angajat al Comisariatului Poporului pentru Sănătate din RSS Ucraineană, care mereu are o părere negativă față de tot ceea ce se întâmplă, a vorbit în aceeași termeni și despre Tratatul sovieto-german:

„... Nu înțeleg nimic. Este o trădare clară a cauzei de pace cu Franța și Marea Britanie. Acest acord va crea o impresie negativă asupra clasei democratice-muncitoare din Franța și este puțin probabil că va mai avea încredere în URSS".

Cunoscut pentru viziunile sale naționaliste, doctorul VASILENKO, angajat al Comisariatului Poporului pentru Sănătate din RSS Ucraineană, a spus:

„... Iată o pilulă pentru Anglia și Franța, dar poate că e mai bine așa. Populația este încă nesigură și există numeroși nemulțumiți. Acum, probabil, nemților le va fi mai ușor cu noi".

GRUȘKEVICI Stanislav Ludwigovici, redactor la Kiev al unui ziar polonez, a auzit la radio vestea despre intrarea trupelor germane în Polonia și a afirmat, într-o discuție cu unul dintre colegii de redacție: „... am auzit la radio că trupele germane au trecut granița poloneză. Acest lucru înseamnă că a început războiul. Dar nu-i nimic! Mai vedem noi cine pe cine va ocupa”.

Hitler a înșelat URSS-ul, l-a izolat, apoi îl va ataca. Uniunea Sovietică s-a lăsat înșelată...


SIVAKOVSKAIA, învățătoare la o școala din Zaporojie, de naționalitate poloneză, și-a exprimat temerea în legătură cu acordul sovieto-german potrivit căruia Germania va primi materie primă strategică din URSS. „... Acordul cu Germania va conduce la faptul că Germania va exporta toată materia primă strategică din URSS".

BOKKAR - francez, tehnician la uzina Artem, suspectat de spionaj, a vorbit în termini negativi despre Tratatul sovieto-german în timpul unei discuții. „... Prin acest Tratat, Hitler a înșelat URSS, ne-a izolat, iar apoi ne va ataca. Uniunea Sovietică s-a lăsat înșelată". Totodată, BOKKAR a adus insulte la adresa Uniunii Sovietice.

KONIUKEVICI Sigismund Konstantinovici - polonez, șomer, fost contabil la întreprinderea Stankostroi - a luat apărarea Poloniei: „... Danzig este un vechi oraș istoric polonez. Polonia nu poate exista fără acces la mare. Hitler, după ce va ocupa Polonia, va ataca URSS, deoarece două sisteme ireconciliabile nu vor putea coexista".

Relevante sunt afirmațiile consulului polonez MATUSINSKY și vice-consulului ZDANEVICH făcute în seara zilei de 2 septembrie, în timpul unei discuții purtate la sediul consulatului polonez.

MATUSINSKY, în stare agitată, nervoasă, a spus:

„… Dumneavoastră cunoașteți faptul că suntem în război cu Germania. Noi vom câștiga! Guvernul dumneavoastră ne considera încă acum un an drept agenți ai lui Hitler, chiar ne-au numit fasciști. Acum cu cine ați încheiat acordul? Nu este un secret că Germania ne-a propus să mergem spre est, să ocupăm Ucraina. Anume asta se va întâmpla în cele din urmă: Germania va ataca Uniunea Sovietică".

Stând în jurul unei mese, în timpul discuției, ZDANEVICH a declarat: „... Suntem încă surprinși de faptul că Uniunea Sovietică a semnat un acord cu Hitler. Victoria va fi de partea noastră. Dar ce va face Uniunea Sovietică? Noi nu o vom susține. Relațiile noastre erau foarte bune în ultimul timp și, poftim, un paradox – acord cu Germania".

Luându-și la revedere de la sursa noastră, Matusinsky a spus:

„... La 3 septembrie se va decide soarta războiului. Marea Britanie și Franța vor fi de partea noastră. Victoria va fi a noastră. Prostiile lui FOȘ nu se vor repeta. Vom ajunge la Berlin. Francezii și britanicii vor da dovadă de această dată de înțelepciune și îi vor distruge pe nemți până la capăt. Noaptea care vine este decisivă. Mâine ne vom trezi cu o schimbare bruscă pe front: vom începe să avansăm! Avioanele noastre sunt mai aproape de Berlin decât cele germane de Varșovia".

Pe baza faptelor cu privire la manifestări antisovietice din partea elementelor antisovietice aflate în vizorul nostru, agentura a luat măsuri operative.

COMISAR ADJUNCT AL COMITETULUI POPORULUI PENTRU AFACERI INTERNE AL RSS UCRAINENE

/GORLINSKI/

* * *

5 septembrie 1939

SECRETARULUI CC PC, tovarășului Hrușciov N.S.

MESAJ SPECIAL

cu privire la reacțiile la ratificarea Tratatului de neagresiune sovieto-german.

Pe lângă mesajul special transmis anterior cu privire la afirmațiile făcute în legătură cu ratificarea Pactului de neagresiune între Uniunea Sovietică și Germania, NKVD-ul RSS Ucrainene a obținut următoarele informații de la agenții săi.

Colhoznici din Kameneț-Podolsk, Kiev, Vinnița și alte regiuni.


Colhoznicul DEMCIN din satul Vișnepol, raionul Ostropolski, regiunea Kameneț-Podolsk, a declarat: „... Esența acordului încheiat între URSS și Germania constă în aceea că Uniunea Sovietică este puternică mai mult ca niciodată, de aceea inamicii noștri sunt nevoiți să țină cont de părerea noastră, iar acest lucru denotă corectitudinea politicilor partidului și ale Guvernului sovietic. Tovarășul STALIN spunea că, în cazul în care nu vom ajunge din urmă țările capitaliste avansate, atunci vom fi zdrobiți. Și dacă noi am fi fost slabi acum, Germania nu ar fi încheiat un Tratat de neagresiune, ci ne-ar fi declarat război".

Colhoznicul KOTOVSKI. Locuitor al aceluiași sat, a spus:

„... Așa mai înțeleg. Marea Britanie și Franța se țin nasul pe sus, iar Germania, simțind ce forță avem, a venit singură să încheie un Tratat de neagresiune, ceea ce înseamnă că noi suntem puternici și că de noi are frică una dintre cele mai agresive țări din Europa".

Colhoznicul din satul Sahnovțî, raionul Antoninsk, regiunea Kameneț-Podolsk – OLEINIK, a menționat:

„... Guvernul nostru a procedat foarte bine că a semnat un acord cu Germania. Guvernul nostru face tot posibilul pentru ca noi să trăim și să lucrăm în pace".

Colhoznicul BÎKOV din satul Oratovo, raionul Oratov, regiunea Vinnița, a spus:

Nu avem speranța să scăpăm de regimul sovietic prin război...


„... Pactul de neagresiune semnat între URSS și Germania este o garanție a păcii în Occident, iar în al doilea rând, diplomația sovietică și-a consolidat influența pe arena internațională".

Colhoznicul TKACI din satul Peskovka, raionul Borodianski, regiunea Kiev, a spus, în timp ce se afla printre un grup de colhoznici:

„... De ce au încheiat așa brusc acest Tratat? Nemții îi împingeau pe polonezi să meargă împotriva Ucrainei, dar Polonia a răspuns: „Am încercat deja grâul ucrainean și nu mai vrem". Este clar că Germania începe să umble cu viclenii".

Pe lângă asta, remarcăm reacții negative din partea unor persoane aflate în vizorul nostru.

VASILCENKO David Ivanovici din satul Tarașcia, raionul Korsunski, regiunea Kiev, fost fiu de chiabur, condamnat pentru zădărnicirea campaniei politice, a declarat:

„... M-am săturat să lucrez în colhoz. Lucrez și nu știu pentru ce. În plus, nici despre război nimic nu se aude. Hitler tace, polonezii tac. De-ar începe odată războiul împotriva Uniunii Sovietice! Știu să trag din armă. Aș trimite vreo cinci oameni pe cealaltă lume, pentru că nu se mai poate trăi așa".

BARÎLO Vasili Gordeevici - colhoznic din satul Kagarlîk, regiunea Kiev, cunoscut drept o fire antisovietică - a declarat:

Acum Germania va bate toate țările, iar URSS va sta și va tăcea...


„... Acum stăm liniștiți, deoarece suntem legați de colhozuri pentru 10 ani. Avem de lucru. Primim 50 de copeici și 2 kilograme de pâine pentru o zi de muncă. Nu avem speranța să scăpăm de regimul sovietic prin război".

HARNAVLIUK Dorofei din satul Letava, raionul Cemirovețki, regiunea Kameneț-Podolsk, suspectat ca fiind un element anti-sovietic, a spus:

„... După cum vedeți, Uniunea Sovietică a ajuns în impas și a fost nevoită să încheie un acord de neagresiune cu Germania. Aceasta din urmă a semnat documentul cu URSS pentru că are nevoie să ne ia pâinea”.


ROGAZIUK Grigori Savovici din satul Ledianka, raionul Antoninskii, regiunea Kameneț-Podolsk, a afirmat:

„... Hitler a fost viclean. El a reușit să se apropie de URSS și să încheie un acord. Acum Germania va bate toate țările, iar URSS va sta și va tăcea, iar ulterior Germania se va gândi și la Uniunea Sovietică".

Muncitori la întreprinderi din Kiev și din alte orașe ale Ucrainei.

Un muncitor al fabricii de instrumente muzicale ȘALOV-FABRA din orașul Jitomir, într-o discuție cu alt muncitor, a declarat:

„... Uniunea Sovietică cu adevărat vrea să mențină pacea în lume și duce o politică corectă, fapt demonstrat și prin semnarea Pactului de neagresiune între URSS și Germania. Însă trebuie să ne amintim de cuvintele tovarășului nostru STALIN referitoare la mediul capitalist agresiv și să nu ne lăsăm tentați de atitudinea lor prietenoasă”.

VLADIMIROV - electrician la șantierului naval al uzinei Leninskaia Kuznița - a spus:

„... Acum Germania va ocupa toată Polonia, în schimb noi nu vom lupta, pentru că am încheiat un acord, iar atunci când granițele noastre se vor învecina cu cele ale Germaniei, ne va fi și mai bine, pentru că se vor uni cele mai puternice două state din Europa".

ROSTOVSKI Gheorghi Mihailovici - lăcătuș la fabrica Leninskaia Kuznița din Kiev - a declarat:

Guvernul a adus oamenii într-o așa stare că, în cazul unui război, jumătate din populație se va răscula...


„... Un pas remarcabil a fost făcut de Uniunea noastră Sovietică. Pactul de neagresiune semnat cu Germania și discursul tovarășului MOLOTOV reprezintă un moment istoric pentru țara noastră. Pactul de neagresiune și discursul tovarășului MOLOTOV au arătat cu adevărat măreția și puterea Uniunii Sovietice, iar Germania a înțeles perfect asta și de aceea a fost de acord să semneze documentul. Fie ca prădătorii capitaliști să-și taie beregata unul altuia, căci noi vom avea doar de câștigat”.

Iată și reacții negative.

US - muncitor la fabrica Karl Liebknecht din orașul Dnepropetrovsk – identificat drept element antisovietic - a spus:

„... Prin îndepărtarea muncitorilor de la gospodării, prin disciplina muncii și alte măsuri, Guvernul a adus poporul într-o așa stare că, în caz de război, jumătate din populație se va răscula - atât muncitori, cât și țărani. Situația se va agrava și mai mult peste o jumătate de an din cauza exportului de produse în Germania. Va începe foametea și atunci nemților le va fi mai ușor să ocupe Ucraina. STALIN și MOLOTOV au ținut cont de acest fapt și, pentru a se menține la putere încă o perioadă, au încheiat acest acord".

Aleksandr LAZAREV, fost membru de partid, în prezent muncitor la fabrica din orașul Gorki și aflat în vizorul nostru, a menționat:

Poporul nostru e obișnuiți să strângă cureaua, va muri de foame, dar se va teme să spună și să ceară...


„... Germania pregătește un atac asupra URSS, dar pentru aceasta are nevoie să se apropie de frontierele sovietice, de aceea Germania a ocupat Polonia. Însă Hitler a ținut cont de faptul că este imposibil să înceapă un război cu Polonia fără un pact de neagresiune cu URSS. Astfel, Hitler va ocupa Polonia și se va apropia de granițele noastre și atunci lui Hitler îi va fi foarte ușor să atace URSS".

Muncitorul PLOTNIȚKI Fiodor Nikolaevici de la uzina 215, aflat în vizorul nostru, a declarat:

„... Hitler nu-i prost. El își cruță poporul, vede că se confruntă cu o criză de materii prime și produse, de aceea a decis temporar spre binele poporului său să schimbe retorica politica față de regimul sovietic, iar noi vom rupe de la gura propriului popor și vom oferi nemților numai să nu ne atingă. Oamenii noștri sunt obișnuiți să strângă cureaua, vor muri de foame, dar le va fi frică să spună și să ceară, pentru că sunt intimidați cu arestări și deportări".

Cercetători de la institutele Academiei de Științe a RSS Ucrainene.

PUSTOHOD Piotr Ivanovici, cercetător principal la Institutul de Economie, a declarat: „... Precum ar fulgera într-o zi cu soare, așa este și acest Pact de neagresiune cu Germania. E greu să explicăm motivele care au determinat Guvernul nostru să schimbe atât de drastic cursul întregii sale politici externe. Ce reiese din asta? Fasciștii ne-au devenit prieteni, iar așa-numitele state democratice s-au transformat în inamici. Oare politica lui Hitler nu e cumva un truc strategic: pentru început să se răfuiască cu Occidentul (ei bine, cel puțin să-l facă să instaureze regimuri profasciste), apoi să se ia de noi. Vreau să cred că Guvernul nostru va fi vigilent și va înțelege anticipat mașinațiunile naziștilor. Ei oricum sunt dușmanii noștri, iar noi trebuie să păstrăm pulberea uscată pentru ei. Faptul că nu am intrat în război este un mare plus al politicii noastre, al Uniunii Sovietice".

IAROȘEVICi Andrei Ivanovici, profesor: „... Faptul că suntem în afara războiului este foarte bine. Cu toate acestea, oare nu suntem și noi vinovați că a început războiul?! Hitler ar lăsat în pace Polonia dacă ar fi știut că noi vom merge împreună cu Franța și Marea Britanie. Noi suntem cei care i-am dat mână liberă să acționeze. Îmi este puțin rușine în fața democrațiilor lumii: reiese că le-am permis naziștilor să o sugrume. Căci acolo se vorbește despre „fascismul roșu” și hitlerism. Și acesta lucru într-un fel se adeverește. Faptul că trăim în pace le acoperă pe toate celelalte, chiar dacă ni se reproșează „interese egoiste”. Pacea în țara noastră este o victorie imensă pentru democrația noastră, iar ce va fi mâine vom mai vedea. Probabil că Guvernul nostru mizează pe revoluții în țările beligerante și atunci cu puterea sa se va implica Uniunea Sovietică deja într-un război civil”.

VOBLÎI Konstantin Grigorievici, academician:

„... Nu ne rămâne decât să ne mire intuiția de care dau dovadă liderii noștri. Ei au reușit să se îndepărteze la timp de focul războiului. Este evident faptul că LITVINOV a plecat, deoarece nu a putut găsi limbaj comun cu naziștii și n-a reușit să țină cît mai departe de țara noastră amenințarea războiului. Lasă-i să lupte singuri între ei. Englezii și francezii sunt niște naivi. Pierderea URSS ca aliat este egală cu înfrângerea.

Nemții îi vor învinge fără îndoială pe polonezii și vor împărți Polonia cu noi...


Polonia a acționat deloc prost. Nobilimea arogantă a aruncat țara în război de frică, nu cumva în timpul trecerii armatelor noastre să izbucnească la ei o revoluție. Acum probabil au pierdut totul, chiar și statalitatea. Acum trebuie doar să-i privim atent și să încercăm să provocăm un război civil în aceste țări și să împiedicăm fascizarea pe care și-o dorește Hitler”.

LERMAN Israel Iurievici, cercetător superior: „... Uneori am impresia că Guvernul nostru s-a obișnuit atât de mult cu poziția pe care o ocupă încât s-a speriat de război și a decis să nu lupte cu nemții. Este mai bine așa atât pentru Guvern, cât și pentru oameni, iar faptul că nu s-au înțeles cu francezii și englezii este doar o scuză. Noi nu vrem să luptăm și gata. Foarte corect. De ce ar trebui noi să îi apărăm? Să se apere singuri. Țara noastră are doar de câștigat de pe urma războiul lor".

Din rândurile intelectualității orașului Kiev

PIOTROVSKI Aleksandr Vladimirovici, inginer la UkrainLes - a fost arestat și apoi eliberat din lipsă de dovezi:

„... Politica este un lucru complicat, dar acordul dintre Germania și URSS este prea ciudat. În viață există însă tot felul de ciudățenii, în orice caz, suntem cruțați de război și chiar putem câștiga, pentru că nemții îi vor învinge pe polonezi, fără îndoială, și vom împărți Polonia cu nemții. În ceea ce privește Japonia, acest acord a dezarmat-o. Poate ca urmare a acestui fapt vom reuși să reîntoarcem Sahalinul”.

NKVD-ul va slăbi ușor represiile și în vînzare vor apărea bunuri care până acum ajungeau doar în rezerva armatei...


IANCIUKOV, inginer la Institutul de Studii Avansate: „... Nu era altă cale, din moment ce nu ne-am înțeles cu Franța și Marea Britanie. Doar noi nu vrem să luptăm. Odată cum semnarea tratatului, totul s-a schimbat, în presă, chiar și Hitler a început să vorbească asemeni tovarășului STALIN. În ceea ce privește frontul popular, acest acord nu poate slăbi mișcarea comunistă, pentru că noi nu ne-am compromis cu nimic. Acordul se referă la comerț și neagresiune fără să vizeze într-un fel ideile comunismului".

SCHWARTZMAN, redactor literar al ziarului Cervone Polissia din Jitomir: „... Semnând acordul de neagresiune cu URSS, Germania a câștigat multe. Ea va putea ocupa Danzig, apoi va ataca Franța fără să se teamă că URSS se va opune. Astfel, Germania va cuceri toate statele".

LEMAN Karl Bogdanovici, de naționalitate germană, fost proprietar de terenuri, în prezent angajat al Ukrzagotseno: „... Acum trebuie să ne gândim că se va trăi mult mai ușor. În primul rând, NKVD-ul va slăbi ușor represaliile. În al doilea rând, vor apărea în vânzare mărfuri care până acum ajungeau doar în rezerva armatei".

Profesorul GLUȚENKO Foma Ivanovici a declarat:

Franța va fi strivită de Germania, iar vinovați vom fi noi. Folosim mijloace pur fasciste pentru obținerea beneficiilor dorite...


„... Tratatul a arătat slăbiciunea Germaniei și puterea Uniunii Sovietice. Despre faptul că există un accord de alianță cu Turcia și Finlanda, nu cred, deoarece Uniunea Sovietică nu va permite Germaniei să acapareze aceste state, mai ales Turcia".

IVCENKO, regizor al Teatrului Zankovețkaia, a afirmat, într-o discuție cu angajați ai teatrului: „... Tratatul este de învățăminte pentru Marea Britanie și Franța. Mă preocupă doar faptul cum va primi acest acord, clasa muncitoare din țările burgheze și dacă va afecta cumva frontul popular".

Prezentăm și reacțiile negative din partea unor aflate în vizorul nostru.

OLENEV, inginer la Uglerazvedka, despre tratatul sovieto-german: „În ciuda unor aparente beneficii ale tratatului sovieto-german, acesta reprezintă un act de trădare din partea noastră a intereselor frontului popular în față lui Hitler. Franța va fi strivită de Germania, iar vinovați vom fi noi. Pentru aceleași scopuri, noi folosim mijloace pur fasciste pentru a obține beneficiile dorite".


Naționalistul ucrainean STRELEȚKI, angajat al biroului Zagotlen, aflat în vizorul nostru, a declarat: „... Nu cred că acordul sovieto-german garantează faptul că nu vom fi atacați. Hitler a semnat acest acord pentru a ne distrage atenția, în timp ce el a conspirat cu țările capitaliste pentru ca împreună să atace URSS și să distrugă puterea evreilor".

BOGOROȘVILI, inginer la trustul Dovgaz din orașul Stalino, aflat în vizor, a afirmat: „... Fără îndoială, am căzut în plasa Germaniei. Ea va ocupa Polonia, poate chiar și Franța, apoi va ajunge și la noi. Hitler este un diplomat de talie mondială și nu va face un pas în detrimentul său. Prin acest tratat, Hitler nu doar că ne-a închis gura pe arena mondială, dar ne-a distrus moral. Acum proletariatul din străinătate va fi zdrobit, iar noi nu putem ridica vocea, deoarece am încheiat un pact și avem botniță“.

Pe baza faptelor cu privire la manifestări antisovietice, agentura a luat măsuri operative.

COMISARUL POPORULUI PENTRU AFACERI INTERNE DIN RSS Ucraineană

SEROV

Solicitat de serviciul de limba rusă al Radio Europa Liberă să comenteze documentele sus-menționate, istoricul Aleksandr Gogun a declarat:

„Generalizarea făcută de cekiști pare credibilă: dintre cei care s-au expus, majoritatea a aprobat pactul. Cei care erau nemulțumiți în 1939 de autorități au preferat să-și țină limba după dinți: tocmai se încheiase Marea Teroare. De regulă, organele de securitate ale statului exagerau în rapoartele sale în privința unor amenințări pentru a demonstra partidului că „nu degeaba mănâncă pâinea”, aceasta fiind și o modalitate de a cere alocarea de bani suplimentari. În aceste rapoarte au scris că doar o minoritate îi cert ape comuniști. Evenimentele ulterioare au demonstrat același lucru: atât în timpul cotropirii Ucrainei de Vest din 17-28 septembrie același an, cât și în timpul anexării Basarabiei și Bucovinei de Nord în vara anului 1940, și chiar în timpul înfrângerii de proporții din 1941 în Ucraina Sovietică, Armata Roșie nu a dus lipsă de oameni în spatele frontului".

Konstantin Boguslavski, cel care a descoperit aceste rapoarte secrete la Kiev, menționează:

„Mesaje special despre reacția populației la evenimentele politice de importanță au fost trimise cu regularitate de NKVD-urile republicane către conducerea partidului. Am văzut asemenea mesaje despre pactul cu Germania și despre intrarea trupelor în Polonia, și despre războiul cu Finlanda. Ele erau scrise pe baza rapoartelor și denunțurilor întocmite de agenți după ce aceștia discutau cu oamenii de rând. Aceste mesaje speciale începeau cu cuvinte despre cât de mult întreaga societate susține la unison politicile partidului și guvernului. Drept exemplu în acest sens erau prezentate 4-5 declarații pozitive. Pe lângă acestea, eru citate și păreri neutre și negative.

M-a impresionat faptul că o parte dintre cei intervievați erau siguri că URSS și Germania au convenit în secret să împartă Polonia...


Firește, interesul principal nu constă în răspunsurile pozitive, ci în tentativele cetățenilor de a înțelege cauzele și consecințele posibile ale evenimentelor vremii. Unii cetățeni erau îngrijorați de latura morală a acordului cu naziștii, alții erau îngrijorați de modul în care pactul ar putea afecta mișcarea comunistă internațională. Existau presupuneri că Hitler va învinge Franța, după care va ataca URSS. Am citit vreo 40 de pagini despre reacțiile oamenilor la semnarea și ratificarea tratatului cu Germania și am fost impresionat că unii dintre respondenți erau siguri că URSS și Germania au convenit în secret să împartă Polonia.

În general, aceste mesaje speciale reflectă întregul spectru de opinii ale cetățenilor cu privire la Pactul Molotov-Ribbentrop. Și acest spectru practic nu s-a schimbat în cei 80 de an ce au trecut: de la cei care consideră tratatul drept o victorie triumfalistă a diplomației sovietice până la cei care îl consideră o rușine și un dintre factorii care au dezlănțuit cel de-al Doilea Război Mondial”.