FBI a percheziționat o locuință a președintelui american din statul Delaware

Procurorul general Merrick Garland numește un procuror special independent pentru a ancheta presupusa gestionare greșită a unor documente secrete de către președintele Statelor Unite Joe Biden, ministerul Justiției, Washington, 12 ianuarie 2023.

Agenți ai Biroului Federal de Investigații din Statele Unite (FBI) au percheziționat casa președintelui Joe Biden de la Rehoboth Beach, statul Delaware, ca parte a unei anchete asupra posibilei gestionări greșite de documente secrete, a anunțat avocatul personal al lui Biden, citat de Associated Press.

Percheziția, a treia la un loc legat de Biden în mai puțin de două luni, vine după aceea de 13 ore făcută pe 20 ianuarie la casa lui de la Wilmington, Delaware, unde agenții FBI au găsit documente marcate cu însemnul „secret” și au confiscat mai multe note scrise de mână.

Acțiunea de miercuri, deși așteptată după perchezițiile de la casa din Wilmington și de la fostul birou al lui Biden de la Washington, e ultima din evoluțiile jenante pentru președinte, a cărui posesie de documente secrete - calificată de avocații lui ca o „greșeală” - aruncă o lumină proastă asupra eforturilor lui Joe Biden de a aduce înapoi la Casa Albă respectarea regulilor, spune Associated Press.

### Vezi și... ### Misterul care învăluie percheziția FBI la reședința lui Trump agită spiritele

Într-o acțiune separată care a precedat ancheta legată de Biden, procurorul special Jack Smith investighează păstrarea de către fostul președinte american Donald Trump a aproximativ 300 de documente secrete la proprietatea sa Mar-a-Lago, din Florida. În august anul trecut, agenții FBI au obținut un mandat de percheziție pentru recuperarea documentelor, după ceea ce ministerul american al Justiției a numit atunci luni de refuz din partea lui Trump și a reprezentanților lui de a întoarce documentele la guvern.

Ministerul Justiției nu a comentat percheziția de miercuri, care vine după ce avocații lui Biden au descoperit pe 2 noiembrie mai multe documente marcate „secret”, când au închis birourile de la Penn Biden Center, un think tank afiliat grupului universitar Ivy League.

Avocatul lui Biden: „am acceptat să cooperăm”

De atunci, președintele a permis accesul ministerului Justiției în reședințele sale, în timp ce anchetatorii încearcă să afle cum au ajuns documentele secrete de pe vremea când Biden era vicepreședinte al Statelor Unite și senator la el acasă și la biroul său.

FBI nu a comentat percheziția de miercuri, relatează BBC, care precizează că ea a fost făcută consensual și fără mandat.

Într-o declarație care anunță percheziția de miercuri, avocatul personal al lui Biden, Bob Bauer, a spus că ministerul Justiției a inițiat noua acțiune „fără notificare publică prealabilă, și noi am acceptat să cooperăm”.

Percheziția făcută de FBI la Penn Biden Center în noiembrie a avut loc după descoperirea inițială de documente acolo de către avocații lui Biden, a declarat marți agenției Associated Press o persoană care e la curent cu această chestiune.

### Vezi și... ### Trump și Biden | Poate fi evitat dublul standard în ancheta pe tema documentelor secrete?

În cadrul percheziției făcute luna trecută la proprietatea din Wilmington a lui Biden, FBI a găsit șase cutii care conțineau documente marcate „secret”. Nu e clar dacă la percheziția de miercuri au fost găsite alte astfel de documente.

Ancheta legată de documentele Biden e condusă de procurorul special Robert Hur, fost procuror federal din Baltimore, care începe să lucreze săptămâna asta, preluând ancheta agenților FBI și pe aceea a procurorilor de la ministerul Justiției.

Anchetatorii au interogat deja mai multe persoane, între care și pe fostul asistent executiv al lui Biden, care a ajutat la supravegherea împachetării cutiilor trimise la Penn Biden Center.

Nu e clar încă dacă și când ministerul Justiției ar putea dori să-l interogheze pe președintele Biden însuși, relatează Associated Press.

Cu relatări BBC. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.