Your browser doesn’t support HTML5
Pentru Pavel Petrakov, un locotenent de 23 de ani, dintr-o unitate militară care monitorizează apărarea aerospațială a Rusiei, faptul că ușa camerei sale de cămin alocată ofițerilor a căzut din balamale e suficient de neplăcut. Dar pe podeaua din lemn mai sunt și pete vechi de sânge și de fecale. Dar cel mai rau este faptul ca bucataria comuna este invadată de hoarde de gândaci.
„Când am fost la școala militară, am crezut că armata este cool, ofițerii erau elita societății”, a spus Petrakov, care a absolvit cu onoruri o prestigioasă academie militară din Sankt Petersburg.
„Niciodată nu mi-am imaginat că în armata se bea atît și se țipă la recruți. Acasă militarii se comporta ca niște porci și beau la locul de muncă”, a spus el colegilor de la serviciul rusesc al postului nostru.
„Cel mai dezgustător lucru, din cauza căruia mulți fug din armată, este că ești tratat ca un animal...”
Petrakov este unul dintr-un număr necunoscut de ofițeri militari care demisionează de la serviciu, demoralizați sau dezgustați de condiții și de atitudinea superiorilor sau pur și simplu sunt sătui de condițiile, fizice și psihologice, în care sunt forțați să muncească. În timp ce problema recruților rămâne o problemă majora și mult documentată în forțele armate ale Rusiei, problema demisiei ofițerilor în semn de protest este mai puțin cunoscută. Se întâmplă în timp ce Kremlinul investește miliarde în modernizarea arsenalelor sale și sistemelor de arme ale Rusiei, în reorganizarea autorităților de comandă și control și în încercarea de a se îndepărta de sistemele sovietice de antrenament moștenite din epoca sovietică, de problemele de echipare și conditiile de cazaredin cazărmi.
Postul nostru nu a putut determina cât de răspândită este această tendință - cât de mare este valul de demisii ale ofițerilor, în semn de protest din forțele armate ale Rusiei. Ministerul Apărării nu a răspuns la întrebărilor jurnalistilor de la Svoboda.
Ofițerii care au vorbit totuși cu jurnalistii nostri spun că problema este în creștere.
„Desigur, nu toți ofițerii sunt bețivi”, a spus Petrakov, care a fost redistribuit la o unitate mai apropiată de Moscova după ce s-a plâns public și a scris o scrisoare procurorilor militari. „Sunt și oameni cumsecade, dar se pare că doar cei loiali urcă pe scara carierei, oameni care semnează orice document fără să se uite efectiv la el, acoperindu-și șefii.”
Pavel Petrakov așteaptă aprobarea oficială a eliberării sale din armată și vine rar la locul de muncă - doar pentru a evita urmărirea penală pentru dezertare.” Apar o dată pe săptămână la lucru ca să nu primesc o pedeapsă [cu închisoare], dar statul îmi plătește oricum salariul”, a spus el.
„Și sunt sute de oameni ca mine în toată Rusia...”
Un alt ofițer – Roman – care a vrut să își dea doar prenumele pentru relatarea postului nostru de teama repecusiunilor are 23 de ani și a urmat aceiasi avcademie militara din Sankt Petersburg, ca și Pavel Petrakov, dar nu a abosolvit-o din cauza unui răni grave la genunchi.
Medicii militari și civili, nici nu l-au putut diagnostica, nici nu l-au putut trata, le-a spus el corespondentilor postului nostru. „Și de fiecare dată a trebuit să cer timp liber și să ascult diverse lucruri urâte despre mine, că aș fi de fapt un leneș și rana mea falsă....”, „Este îngrozitor când superiorii nu te cred și te consideră o persoană de clasa a doua, dar aceasta – de fapt este norma în armata rusă.” . Lui Roman i-a fost greu să suporte „grosolănia, umilința și prostia” superiorilor și sigur ca regretă ca nu a putut absolvi academia. Mai mult, el a spus că acum academia militară îl dă în judecată, căutând să recupereze cele 400.000 de ruble (5.500 de dolari) pe care a spus că le -a cheltuit pentru educația sa.
Locotenentul Pavel Zelenkov, după ce a absolvit Universitatea de Medicină de Stat Rostov și a finalizat un program de pregătire de specialitate pentru medici militari a fost repartizat în septembrie 2020 într-un regiment de puști motorizate din Klințîi, lângă granița cu Belarus, unde a fost numit șef al unității medicale. „Dacă vorbim de echipamente medicale, atunci practic nu era nimic. Acordați doar primul ajutor și trimiteți [pacientul] mai jos pe lanțul de comandă'', asta era practica – a declarat el . „Comandanții te consideră, în cel mai bun caz, nesemnificativ”, iar el crede că acest lucru s-ar datora dorinței comandanților de a se afirma. Locotenentul Zelenkov a demisionat după trei luni de serviciu, deși nu a fost scos din armata încă șase luni. Acum, lucrează ca medic civil de urgență.
El a spus că este fericit că „ s-a terminat cu toata aceasta casa de nebuni care este armata”...
Ca și în epoca sovietică, Rusia le cere tuturor bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani să facă serviciul militar obligatoriu sau să facă un serviciu public similar; guvernul în 2019 a căutat să renunțe la recrutare, și să formeze o forță mai mică, profesională, dar această schimbare a venit lent. Legea rusă nu permite demisia anticipată celor care au un contract militar doar la cererea militarului. Demisia este acceptata doar pentru o încălcare documentată a termenilor din contr act. Un ofițer care își încalcă contractul poate fi acuzat penal. Ministerul Apărării nu dezvăluie câți ofițeri din primii ani de serviciu caută să demisioneze.
Locotenentul Andrei Ivanov, care a comandat o unitate medicală de pe lângă Batalionul 1 de puști motorizate, staționat în regiunea ucraineană ocupată de ruși din Crimeea, a fost angajat ca ofițer după ce a urmat o altă academie militară din Sankt Petersburg. El a depus o cerere de demisie în octombrie 2019, dar a reușit să părăsească serviciul oficial doar un an mai tîrziu.
„După o lună de serviciu, mi-am dat seama că nu există medicamente aici și toată activitatea mea s-a redus la lucrul cu arme și personal”, a spus Ivanov corespondenților RFE/RL. „Am depus o cerere de demisie, pentru că vreau să tratez oamenii și nu doar să fac exerciții.”
De când a intrat în viața civilă a lucrat singur și cu o organizație neguvernamentală de asistență juridică, pentru a ajuta alți ofițeri care caută să demisioneze din armată.
Potrivit acestuia, există cel puțin 120 de persoane pe care le cunoaște încearcă să facă acest lucru...
El a înregistrat, de asemenea, un videoclip numit „Cum să demisionez?” și l-a postat pe YouTube.” De când a fost publicat în septembrie 2020, a primit peste 85.000 de vizualizări.
„Toți cei care vin la noi pentru ajutor sunt oameni atât de dezamăgiți. Cei mai mulți dintre ei au venit pentru un vis: „Iată această meserie: să apere Patria”, a spus Ivanov.
Oamenii se înscriu la academiile militare, studiază cinci sau șase ani, a mai spus el. Dar după „Bună ziua! Bine ați venit în armată!” viziunea lor asupra lumii se schimbă, ciocnindu-se de o realitate foarte diferită de cea pe care și-au imaginat-o.
„Dacă îi lăsați să plece pe toți cei care vor să demisioneze și îi plătiți mai bine pe cei care rămân, îndepărtând în același timp toată idioția și umilință din armată, toată lumea va fi fericită în cele din urmă”, a adăugat Ivanov în discuția avută cu corespondenții serviciului rusesc al postului nostru.