Comisia disciplinară a Federației Internaționale de Hochei (IIHF) a respins apelurile făcute de Rusia și Belarus împotriva deciziei IIHF de a le scoate din competiții în urma invadării Ucrainei.
Decizia comisiei din 5 iulie a fost anunțată chiar în ziua când 35 de țări prietene cu Ucraina au cerut suspendarea federațiilor sportive din Rusia și Belarus din toate federațiile internaționale.
Comisia IIHF a spus într-o declarație din 5 iulie că decizia excluderii rușilor și belarușilor din competițiile de hochei, luată la 28 februarie, la patru zile după invazie, „nu a fost o sancțiune, ci o măsură de siguranță”.
Comisia a mai spus că acea măsură nu a fost discriminatorie, fiind „proporționată”. Acea decizie, a mai spus comisia, a avut rostul de a proteja siguranța jucătorilor, suporterilor și altor participanți la turnee.
„Comisia independentă a fost de acord cu viziunea noastră că ar fi fost un risc de securitate inacceptabil ca Rusia să găzduiască campionatul mondial și campionatul mondial de juniori, sau ca echipele din Rusia și Belarus să participe la competiții sub egida IIHF”, a declarat președintele Federației Internaționale, Luc Tardiff.
Rusia și Belarus ar putea depune o nouă plângere, la Curtea de Arbitraj Sportiv.
Rusia și Belarus nu au participat la campionatul mondial din mai, câștigat de echipa țării-gazdă, Finlanda.
Rusia a fost văduvită de asemenea de dreptul de a organiza campionatul mondial masculin de hochei, ce urma să se țină la anul la St. Petersburg.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a spus într-o declarație că mai mulți aliați ai Ucrainei, inclusiv Australia, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Japonia și Coreea de Sud, au cerut suspendarea federațiilor sportive din Rusia și Belarus din forurile internaționale.
În declarație s-a mai sugerat suspendarea transmiterii de competiții internaționale în Rusia și Belarus.
Declarația comună reiterează ideea unui comunicat din 8 martie, spunând că Rusia și Belarus nu ar trebui să poată găzdui evenimente sportive internaționale, iar sportivii din cele două țări ar trebuie să fie supuși și altor restricții.
Declarația din 5 iulie spune că în cazul în care organizațiile sportive permit sportivilor din Rusia sau Belarus să concureze, va trebui să fie limpede că ei nu reprezintă Rusia sau Belarus, fiind interzisă arborarea steagurilor, emblemelor, ca și intonarea imnurilor celor două țări.
De la invadarea Ucrainei de către ruși, mai multe federații sportive inernaționale au interzis participarea la competiții a sportivilor din Rusia, dar și din Belarus; chiar dacă Minskul nu a trimis trupe în Ucraina, a sprijinit invazia. Printre interdicțiile cele mai cunoscute este cea adoptată de FIFA, care a suspendat echipele naționale de fotbal din Rusia și Belarus, ca și pe cele de club, din competiții internaționale.
Altă excludere foarte mediatizată este vizibilă chiar în aceste zile, când sportivii ruși și belaruși nu pot participa la turneul de Grand Slam de tenis de la Wimbledon. Suspendarea lor, din inițiativa autorităților britanice, a fost însă criticată de circuitele de tenis internaționale WTA și ATP, care au decis, în replică, să nu acorde puncte sportivilor la competiția de la Londra.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Aproape 9 milioane de oameni au fugit din țară