Federica Mogherini reamintește că sprijinul UE pentru R.Moldova este condiționat de reforme

Federica Mogherini, coordonatoarea politicii externe europene a făcut bilanțul Parteneriatului estic înainte de încheierea mandatului pe 1 decembrie 2019/

„R.Moldova are acum un nou guvern, nevoia de reforme adevărate rămâne iar Uniunea Europeană este dispusă să sprijine reformele prin toate mijloacele dar nu necondiționat” a declarat miercuri, la Strasbourg, Federica Mogherini, coordonatoarea politicii externe europene.

„Sprijinul nostru are și cred va avea și în viitor ca scop să ajute reformele menite să combată corupția și crearea unor instituții de stat autonome și depolitizate”.

Într-un discurs de bilanț în Parlamentul European, în care a vorbit despre Parteneriatul estic, Mogherini a reamintit că UE a sprijinit constant „reformele structurale” din R.Moldova, „lupta cu corupția, îmbunătățirea sistemului electoral și crearea unui justiții independente și responsabile”.

Suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei sunt amenințate din 2014 dar Uniunea Europeană a organizat pentru Kiev, în acești ani, cel mai mare plan de susținere din istoria sa, a mai spus Federica Mogherini miercuri, în ultimul ei discurs în plenul Parlamentului European în calitate de coordonatoare a politicii externe europene. De la 1 decembrie, funcția este preluată de Josel Borell.

„Nici un alt partener nu a investit în Ucraina cât a investit UE” a mai declarat Mogherini „ și cred că acum Ucraina este mai puternică, mai rezistentă”. O declarație care trebuie înțeleasă și ca răspuns indirect la acuzațiile președintelui american Donald Trump că Uniunea Europeană nu se ocupă de vecinătatea sa estică, în special de Ucraina. Statele Unite, pe de altă parte, sunt principalul furnizor de sprijini militar direct pentru Kiev în confruntarea cu separatiștii din estul țării, susținuți de Rusia.

Federica Mogherini a salutat „atitudinea constructivă” a noii administrații ucrainene sub Volodimmir Zelenski, care a făcut posibilă și organizarea summitului din 9 decembrie, din Frața, a „formatului Normandia” (Ucraina, Rusia, Franța și Germania).

„Parteneriatul estic nu a fost niciodată împotriva cuiva, a fost mereu pentru oameni” a încheiat Mogherini. „Pentru un nivel de trai mai bun, care implică democrație. Pentru menținerea păcii în Europa prin cooperare și parteneriat”.