Femei condamnate trimise pe front: Cum a încercat Kremlinul, și a eșuat, să susțină invazia din Ucraina

Lucrătoare din penitenciare în timpul unui antrenament de comando la o închisoare din Nijni Tagil, Rusia, în 2015.

La sfârșitul anului 2022, au apărut relatări potrivit cărora femeile condamnate din Rusia - la fel ca și condamnații de sex masculin - au fost recrutate pentru a lupta în războiul contra Ucrainei. Aproximativ 1.000 de femei, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, au fost trimise la război. Unele dintre femei au murit; unele dintre ele s-au întors acasă după ce au fost grațiate. RFE/RL a vorbit cu una dintre puținele norocoase care atât a supraviețuit, cât și a fost eliberată după ce și-au încheiat serviciul.

În vara anului 2023, Elena* s-a înrolat pentru a se alătura invaziei Rusiei în Ucraina dintr-o colonie penitenciară din regiunea Lipetsk din vestul Rusiei. Ea își ispășea pedeapsa pentru infracțiuni legate de droguri. A acceptat să vorbească cu RFE/RL doar după multă persuasiune, spunând că nu vrea să își retrăiască experiențele.

„Nu am nicio educație specială. Am lucrat doar ca vânzătoare timp de mai mulți ani", a spus femeia. „Nu mi-au cerut nimic [în timpul recrutării]. Mi-au verificat doar vârsta și starea de sănătate și apoi m-au înrolat ca lunetist. Ce glumă! Nu ținusem niciodată o armă în mână”.

O sală de sufragerie în Colonia Penală pentru femei nr. 2 din Ulyanovka, în nord-vestul Rusiei. Aproximativ 50 de deținuți din această închisoare au semnat un contract pentru a se alătura efortului de război al Rusiei.

Elena nu a ajuns niciodată în prima linie.

„Am ajuns să lucrez ca asistentă medicală pentru o unitate din regiunea Donețk. Acum cred că am fost norocoasă, pentru că am auzit că mulți [din aceeași colonie] sunt acum morți", spune Elena. „Și am fost norocoasă că, de fapt, m-au eliberat. Mai aveam de ispășit încă cinci ani din pedeapsă.

„Nu ne-au antrenat pentru nimic. Ne-au aruncat în unitatea medicală și asta e tot. Nici măcar nu m-au întrebat ceva. Încă nu știu dacă și-au respectat promisiunile față de cineva cu privire la antrenarea femeilor pentru a fi lunetiști și piloți. Eu însămi nu am fost pe front cu unitatea. Cel mai des am gătit și am respins avansurile soldaților.”

Se crede că aproximativ 1.000 de femei condamnate s-au înscris pentru a lupta în Ucraina înainte ca programul să fie aparent abandonat de Kremlin.

Închisoarea Ulyanovka, de unde aproximativ 50 de femei au semnat un contract pentru a merge în Ucraina (foto de arhivă)

Prietena unui alt recrut a declarat pentru RFE/RL că marea majoritate a femeilor prizoniere trimise la război erau dependente de droguri sau de alcool.

„Vă dați seama ce fel de oameni sunt aceștia? Sunt dependenți înrăiți, sunt hoți", a spus femeia. „Poate că exagerez când spun că toate sunt așa, dar probabil că este vorba de 90 la sută dintre femeile din închisoare. Armata a recrutat din aceste rânduri.

„I-am spus prietenului meu: Înțelegi la ce te angajezi? Vei fi carne de tun acolo. Chiar și bărbații sănătoși mor ca muștele în Ucraina. De ce te-ai duce?".

„ Majoritatea deținuților care s-au înscris pentru a merge în Ucraina sunt niște drogați fără creier, al căror unic vis este să iasă și să-și cumpere niște cizme noi. Principala lor motivație erau banii. Ministerul Apărării, bineînțeles, le-a promis munți de aur și eliberare condiționată. Au susținut chiar că va fi „laudă și glorie”, că femeile vor fi purtate pe brațe de oameni când se vor întoarce. Ei bine, toate acestea au fost niște tâmpenii, după cum am văzut.”

Femei condamnate confecționează haine în interiorul unei închisori din regiunea Moscovei, în martie 2022.

În prezent, în coloniile penitenciare rusești există aproximativ 400.000 de deținuți, dintre care 8% (aproximativ 32.000) sunt femei.

Elena, căreia i-a fost comutată pedeapsa după ce a servit în Ucraina, spune că deținuții de sex feminin au fost plătiți mai puțin decât li s-a oferit în timpul recrutării.

„Au promis o jumătate de milion de ruble (5.600 de dolari) la semnare, iar apoi 200.000 de ruble (2.240 de dolari) în fiecare lună. De fapt, au fost plătite doar aproximativ 100.000 de ruble pe lună, iar prima de semnare a fost, de asemenea, aproximativ jumătate din ceea ce s-a promis.”

Dar faptul că a fost înșelată la salariu ei a fost cea mai mică dintre preocupările ei.

„Nu eram supărată, eram speriată. Speram doar să scap cu viață. Pe asta m-am concentrat", spune ea.

„A fost înfricoșător, toate aceste fețe bete și toate acele bufonerii. Dar când a fost adus următorul lot de [răniți], am putut vedea că oamenii aflați în acea situație erau cu adevărat în iad", spune Elena.

O fotografie de arhivă din 2017 a unei femei din Donețkul controlat de Rusia, supusă unui test de calificare.

Elena spune că, atunci când a semnat, a reușit să citească contractul în timp ce se afla în închisoare. Mai târziu, spune ea, deținuții au luptat în război, apoi au fost forțați să se întoarcă în închisoare.

„Câștigau bani, apoi erau trimiși înapoi, la paturile lor”, spune ea. „Dar ei nu știau acest lucru! Nu li s-a spus acest lucru în timpul recrutării”.

Ea spune că, de multe ori, contractele militare erau prezentate deținuților după ce aceștia erau scoși din închisoare.

„Așa că îi strângeau pe toți, îi înghesuiau în vagoane de marfă și îi duceau undeva unde semnau acest contract. Ei nu cunoșteau condițiile [din contract] pentru că nu au avut timp să le citească. Când își dădeau seama că nu vor fi eliberați condiționat, era prea târziu. Părăsiseră deja închisoarea”.

Elena spune că până acum se știe pe scară largă în rândul populației penitenciare că înrolarea nu aduce neapărat eliberarea, dar mulți condamnați sunt încă dispuși să se înscrie.

Voluntari ruși călăresc un transportor blindat de trupe în regiunea Donețk, în noiembrie 2023.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului care lucrează cu prizonierii, deși Ministerul Apărării a recrutat femei care au fost de acord să lupte, acestea nu au fost niciodată trimise pe front.

„Experimentul lor - de a trimite femei pe front - a fost un eșec, ca să spunem așa”, spune Marina, o activistă pentru drepturile omului, despre inițiativa Kremlinului.

„Apariția femeilor nu aducea niciun plus de disciplină”, spune ea, „și aveau deja destule probleme pe front cu deținuții de sex masculin care beau și se droghează.”

Un alt activist pentru drepturile omului a declarat că ultima recrutare de deținuți de sex feminin a avut loc în septembrie 2023 de la o unitate din regiunea Leningrad din Rusia.

„Au fost cazate separat timp de trei luni și li s-a promis instruire, dar nu se știe dacă acest lucru s-a întâmplat vreodată. În cele din urmă, nu au fost duse nicăieri pentru a lupta", a spus ea.

*Nota editorului: Numele persoanelor din acest articol au fost schimbate pentru a le proteja identitatea, din cauza etichetării RFE/RL de către Rusia ca fiind o „organizație indezirabilă”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te