Experții americani recomandă „cu fermitate” femeilor gravide să se vaccineze anti Covid-19

Două grupuri de ginecologi din Statele Unite au recomandat ca toate femeile însărcinate să fie vaccinate împotriva COVID-19.

Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie și Societatea de Medicină Materno-Fetală argumentează, într-o declarație din 30 iulie, că informațiile obținute din studierea cazurilor a zeci de mii de femei însărcinate, în ultimele luni, demonstrează că vaccinurile anti Covid-19 sunt sigure.

Infecția cu COVID-19, pe de altă parte, reprezintă un risc ridicat pentru femeile însărcinate, poate duce la complicații grave sau chiar deces.

În America, doar aproximativ 22% dintre femeile însărcinate sunt vaccinate anti Covid-19 cu una sau două doze. În comparație, aproape 70% dintre adulții americani au primit deja una sau ambele doze de vaccin.

„Vaccinarea anti COVID-19 este cea mai bună metodă de a reduce complicațiile pentru mamă și făt, pe care le pot provoca infectarea cu noul coronavirusale” , a spus dr. William Grobman, președintele Societății de Medicină Materno-Fetală.

Anterior, cele două grupuri de experți declaraseră numai că femeile însărcinate nu trebui excluse din programul de vaccinare.

Acum, au emis o „recomandare fermă” pentru vaccinare, recomandare care reflectă și temerile provocate de răspândirea rapidă a variantei Delta a noului coronaviurs, mult mai contagioasă.

Președintele Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi, Dr. Martin Tucker, i-a îndemnat pe medici să le recomandate pacientelor lor „cu entuziasm”, vaccinarea anti Covid-19.