Femeia arestată violent la ultimele proteste de la Moscova a fost internată în spital diagnosticată cu o comoție cerebrală (VIDEO)

Daria Sosnovskaia lovită de un membru al forțelor de ordine ruse

„Congresul american este de partea celor care vor democrație în Rusia și un guvern neafectat de o corupție excesivă” (Steny Hoyer).

Nimic nu poate fi mai deranjant pentru regimul Putin decît un clip video care se răspândește pe rețelele de socializare în zeci de mii de postări și care arată o femeie lovită cu brutalitate și bătută de un ofițer, după toate aparențele membru al unei formațiuni speciale, subordonată direct președintelui Rusiei.

Este ceea ce s-a petrecut la 10 august, în cursul unui miting în favoarea unor alegeri municipale libere, la care Daria Sosnovskaia, una din protestatare, a fost arestată în mod violent – iar incidentul filmat și difuzat imediat pe Twitter. Femeia s-a plâns la scurtă vreme de dureri de cap și contuzii, doctorii Spitalului 67 de la Moscova diagnozînd luni o comoție cerebrală, după spusele unui avocat al Grupului de ajutor judiciar Agora. Astăzi, avocata ei, Tatiana Molokanova, a declarat pentru canalul de televiziune Current Times, citată și de o relatare Radio Svoboda/Libertatea, că femeia a fost internată în spital din cauza rănilor.

Protestele la care a participat Daria Sosnovskaia s-au desfășurat succesiv în decursul ultimelor patru sâmbete, solicitând autorităților să permită participarea unor candidați independenți în alegerile municipale ce vor avea loc luna viitoare la Moscova. Forțele de poliție moscovite, incluzînd trupele speciale de intervenție OMON și pe cele ale Gărzii Naționale a Rusiei, au acționat cu brutalitate pentru a dispersa manifestații, arestînd mii de persoane.

Deși unele din cele mai aspre reacții ale forțelor de ordine din ultimii ani împotriva opoziției, la Kremlin, primele comentarii făcute astăzi de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al lui Vladimir Putin, au calificat acțiunile poliției drept „justificate” și au minimalizat semnificația protestelor.

Clipul video, care a circulat pe Internet, înfățișează doi bărbați în uniforme ce seamănă cu acelea ale membrilor Gărzii Naționale Ruse care o târăsc pe femeie spre un van al Poliției. Într-un moment al înregistrării, femeia pare să încerce să apuce un baston de poliție căzut pe stradă, în timp ce unul din ofițeri se străduie să o împiedice, dându-i un pumn în stomac și aruncând-o apoi în mașina de poliție.

Reacțiile largi de emoție și mânie stârnite de video au determinat o primă declarație a Ministerului de Interne în care se afirma cu o zi în urmă că va fi deschisă o anchetă despre incident. Între timp, medii de informare ruse au citat un reprezentant al Gărzii Naționale care a afirmat că agentul care a bătut-o pe Sosnovskaia nu ar ar fi un membru al unităților Gărzii.

O zi după incident, pe 11 august, avocatul grupului

Avocatul grupului Agora, de apărare a drepturilor omului, a anunțat că oferă o răsplată de o sută de mii de ruble celui ce ar putea să ajute la identificarea ofițerului ...

Agora, de apărare a drepturilor omului, a anunțat că oferă o răsplată de o sută de mii de ruble - echivalentul a circa 1500 de dolari - celui ce ar putea să ajute la identificarea ofițerului ce a lovit-o cu pumnul pe femeie.

Organizația independentă de supraveghere a respectării drepturilor omului OVD-Info a estimat la peste 350 de persoane arestările efectuate de forțele de ordine la 10 august, între care 75 la Sankt Petersburg, 13 la Rostov-pe-Don, două la Briansk și două la Siktivkar. La protestele anterioare de la Moscova, numărul celor reținuți s-a ridicat la aproape 1400 de persoane la 27 iulie și peste o mie la 3 august.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov susținea astăzi că „acțiunea fermă a organelor de ordine pentru a pune capăt tulburărilor publice a fost perfect justificată” și că

Noi nu sîntem de acord cu aceia care califică cele întîmplate drept o criză politică ...

Vladimir Putin ar „urmări cu atenție ce se petrece”, fără să comenteze deoarece „în fiecare zi în Rusia se petrec evenimente într-un număr uriaș”. „Noi nu sîntem de acord cu aceia care califică cele întîmplate drept o criză politică”, a conchis purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În străinătate, reacțiile au fost semnificative, luni Steny Hoyer, cea de-a doua personalitate în rang a Camerei Reprezentanților din Statele Unite, cerînd

Congresul (american) este de partea celor care vor democrație în Rusia și un guvern neafectat de o corupție excesivă...

autorităților ruse să „elibereze deținuții politici, să înceteze arestările de demonstranți pașnici și să permită candidaților opoziției să participe la alegeri fără a fi hărțuiți”. „Congresul este de partea celor care vor democrație în Rusia și un guvern neafectat de o corupție excesivă” - și-a încheiat Steny Hoyer mesajul.

Între timp, privirile comentatorilor sânt îndreptate spre Garda Națională a Rusiei, formațiune creată de președintele Putin în aprilie 2016, cu scopul declarat de a combate terorismul și crima organizată, și la conducerea căreia se află Victor Zolotov, un fost muncitor oțelar, care între anii 2000-2013 s-a aflat în fruntea Serviciului de securitate al Președinției.