Condiția femeii în lumea actuală
Femeile sunt mai numeroase decât bărbații în patru din cele șase continente, conform estimărilor ONU pentru anul 2019. În Asia, cel mai populat continent (4.58 mlrd. de oameni din 7.71 mlrd. populația totală), ponderea bărbaților este atât de mare că înclină balanța în favoarea „sexului puternic” la nivel global.
Femeile domină în Europa (+ 24.5 mln.), ONU include în această regiune și Rusia, Ucraina, Belarus și Moldova. Aici, în ultima jumătate de secol, numărul căsătoriilor înregistrate a scăzut aproape de două ori, iar numărul divorțurilor, dimpotrivă, a crescut de 2.5 ori.
În Rusia, la fiecare 100 de noi căsătorii înregistrate pe an, se produc și mult mai multe divorțuri decât în aproape toate țările Europei, de 1.5 ori mai mult decât media din Uniunea Europeană. În România, potrivit datelor din 2016, se înregistrează 23 de divorțuri la 100 de căsătorii.
În ultimii 25 de ani, în Europa numărul copiilor născuți într-o relație neoficializată a crescut de 1.5 ori, constituind în 2017, în medie, aproape 43% din numărul total al celor născuți (de două ori mai mult decât în Rusia).
În România vârsta medie a femeilor la nașterea primului copil este de peste 26 de ani. Este a doua cea mai mică vârstă medie din UE. În Coreea de Sud, vârsta medie la nașterea primului copil este 31,4 ani.
Ca și în cazul divorțurilor, indicele avorturilor făcute anual în Rusia întrece nu doar indicatorii țărilor din Uniunea Europeană, dar și pe cei ai statelor ex-sovietice. România se află în vecinătatea Rusiei, apropiindu-se de țara care deține recordul, Georgia.
Acest clasament a fost realizat la sfârșitul lunii februarie 2019 de Banca Mondială. El conține un indicator tematic al bunăstării populației feminine, calculat pentru fiecare țară în baza a opt criterii: libertatea de mișcare; angajarea în câmpul muncii; retribuirea muncii; căsătoria; maternitatea; crearea unei afaceri proprii; gestionarea activelor (financiare și materiale), inclusiv cele moștenite; asigurarea cu pensie. Doar șase țări au obținut în acest clasament maximum de 100 de puncte. Rusia se află în partea a doua a clasamentului, în compania statelor din Africa și Oceania, fiind devansată de aproape toate republicile fostei URSS. România și Moldova se află la mijlocul clasamentului.
Cel mai mic punctaj în ratingul „Femeile, afacerile și legislația – 2019”, realizat de Banca Mondială, Rusia l-a primit pentru retribuirea muncii femeilor în comparație cu cea a bărbaților. Același punctaj la capitolul salarizare l-au primit state ca China, Kîrgîzstan, Mauritania, Coreea de Sud, Kazahstan, Etiopia sau Papua Noua Guinee. În Rusia, diferența dintre salariul mediu al femeilor și cel al bărbaților a început să crească în ultimii ani, după ce s-a redus la începutul secolului. „Salariul femeilor din Federația Rusă constituie 70% din salariul bărbaților”, a confirmat la începutul lui martie 2019 Olga Golodeț, viceprim-ministru al Rusiei.