Femeile bosniace cer legi ferme împotriva femicidului

Protest împotriva femicidului în Tuzla, 14 octombrie 2022

Femeile din Bosnia și Herțegovina au organizat demonstrații pe 14 octombrie la Sarajevo, Banja Luka și în multe alte orașe și localități pentru a atrage atenția asupra femicidului și pentru a cere legislativului să adopte legi împotriva acestuia.

Demonstrațiile au avut loc pe fondul tensiunilor provocate de moartea prin strangulare a unei femei de 32 de ani la 11 octombrie. Aceasta ar fi fost ucisă de soțul ei, în orașul Bihac din nord-vestul Bosniei. Poliția a declarat că soțul femeii a fost găsit spânzurat pe 13 octombrie și a invocat sinuciderea ca fiind cauza morții sale.

Protestatarii din Sarajevo, în mare parte femei, au cerut autorităților să introducă în legislație femicidul - definit ca o crimă din ură împotriva femeilor, motivată de sexul victimei și de un sentiment de superioritate - transformându-l în infracțiune penală.

Organizația neguvernamentală Rețeaua femeilor din Bosnia și Herțegovina a luat parte la demonstrația din Sarajevo, cerând o reacție din partea guvernului. Enisa Rakovic, de la ONG-ul Vocea femeilor, a declarat că femeile din Bosnia nu mai vor să rămână tăcute. Ea a spus că acestea „s-au unit pentru a ne face vocea auzită și pentru a le cere factorilor de decizie să schimbe legislația, să includă femicidul în lege”.