Studiul, realizat în baza datelor Biroului Național de Statistică, relevă că, în ultimii zece ani, în R. Moldova a sporit diferența dintre salariile bărbaților și femeilor. Astfel, în 2023 indicatorul a înregistrat cea mai mare creștere, femeile având salarii cu 15,6% mai mici decât bărbații.
Convertită în cifre, diferența arată că femeile au pierdut, în medie, aproape 30 de mii de lei pe an. Pentru a o compensa, acestea trebuie să lucreze cu două luni mai mult decât bărbații. Autoarele studiului au calculat că o asemenea pierdere salarială ar fi acoperit, de exemplu, trei luni de chirie sau 74 de zile de servicii de îngrijire a copiilor.
Cele mai mari disproporții salariale se observă în sectoarele cu salarii peste media pe țară, mai mari de 20 de mii de lei pe lună. În domenii ca tehnologiile informaționale sau traduceri și editare, această diferență este semnificativă și depășește chiar și 200.000 de lei pe an. Și în sfera transportului aerian sau asigurărilor femeile sunt plătite considerabil mai puțin decât bărbații.
Salarii mai mici înseamnă și pensii mai joase
Totodată, femeile din R. Moldova ridică și pensii mai mici, inclusiv din cauza remunerării mai proaste. În medie, diferența dintre pensia unui bărbat și a unui femei a fost de 16% sau 8.400 de lei pe an în 2024.
Totuși, acest indicator este în scădere în ultimii cinci ani, punctează studiul, inclusiv datorită politicilor implementate de stat. Astfel, autoritățile și-au propus ajustarea treptată a vârstei de pensionare (în prezent, 61 de ani la femei și 63 de ani la bărbați) și au inclus concediul pentru îngrijirea copilului în stagiul de cotizare.
Autoarele studiului spun că diferența de câștiguri dintre femeile și bărbații moldoveni se datorează parțial, unor factori obiectivi ca orele lucrate sau nivelul de calificare. Însă de vină este și discriminarea femeilor din partea unor angajatori.
- Te-ar putea interesa și: Ce angajați vor primi salarii majorate în 2025
Datele arată că femeile din Moldova au un nivel de instruire mai înalt decât bărbații. Chiar și așa, spune co-autoarea studiului, Natalia Covrig, femeile primesc salarii mai mici. „Imaginați-vă care ar fi fost diferența salarială dacă ele ar fi avut același nivel de studii cu bărbații... Ea ar fi fost și mai mare”, remarcă Covrig.
Aceasta precizează că, în ultimii ani, în legislație au fost introduse normative care obligă angajatorii să remunereze în mod egal femeile și bărbații.
În 2022 a fost adoptată o lege care prevede ajustarea legislației cu privire la transparența salarială. Totodată, anterior a fost aprobat și Programul de accelerare a egalității de gen în Republica Moldova pentru anii 2023-2027.
În baza unor asemenea măsuri, dar și a propunerilor organizațiilor ca CPD, Natalia Covrig speră că diferența salarială dintre sexe va scădea treptat în următorii ani.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te