Femeile iraniene sfidează legea hijabului, în timp ce patrulele „moralității” revin pe stradă

Doi polițiști se plimbă prin Teheran pe 16 iulie. Ofițerul din stânga poartă uniforma verde standard pe care o au unitățile poliției moralității.

 

O femeie merge fără hijab-ul obligatoriu în Teheran, pe 16 iulie.

Un oficial iranian a confirmat la 16 iulie că patrule ale celebrei poliții a moralității, cunoscute oficial sub numele de Patrule de orientare, au revenit pe străzile iraniene, după luni de zile în care s-au menținut în expectativă. Patrulele pun în aplicare legile privind îmbrăcămintea și comportamentul între sexe.
 

O fotografie din 2022 septembrie arată o tânără care privește protestele violente din Teheran, după moartea Mahsei Amini.

De-a lungul tulburărilor din toată țara care au urmat morții Mahsei Amini în septembrie 2022, în timp ce se afla în custodia poliției pentru moralitate, tot mai multe femei au decis să nu poarte hijabul. Eșarfele de pe cap au devenit obligatorii în Iran la scurt timp după Revoluția islamică din 1979.

Polițișt la un colț de stradă din Teheran, pe 16 iulie.

Absența poliției de moralitate pe străzi în timpul și după masivele proteste și o declarație ambiguă a unui oficial iranian au dus la apariția în presa occidentală zvonului neadevărat potrivit căruia unitatea ar fi fost desființată.

Femei mergând fără hijab pe cap prin Teheran, pe 16 iulie. 

Anterior, poliția morală era identificabilă după dubele cu dungi verzi cu care transportau persoanele arestate, însă imagini recente din orașele iraniene par să arate că poliția moralității operează acum cu dube albe nemarcate.


 

Un polițist din Teheran în timp ce o femeie (dreapta) merge cu părul descoperit.

La începutul acestei luni, zeci de cafenele și alte afaceri din Iran au fost închise pentru că ar fi permis femeilor să le frecventeze cu capul descoperit.

 

Extreme vestimentare în Teheran, la 16 iulie. 

La scurt timp după anunțul din 16 iulie că poliția moralității va reveni pe străzi la aplicarea legii, au izbucnit ciocniri în orașul Rașt din nordul țării după ce poliția a încercat să aresteze trei femei.

După protestele care au zguduit Iranul și au determinat nenumărate femei să decidă să-și scoată eșarfele de pe cap, obligatorii prin lege, patrule ale poliției moralității au fost văzute din nou pe străzi, după luni de relativă inactivitate.