Comisia Electorală Centrală (CEC) spune că Partidul Fenix Moldova este unul din 15 care nu a depus la timp rapoarte financiare pentru primul semestru al anului curent. Rapoartele trebuiau depuse până pe 15 iulie, iar din cele 64 partide înregistrate au depus doar 49.
Fenix este un partid înregistrat la Agenția Servicii Publice (ASP) pe 5 februarie curent, iar în calitate de președinte figurează Nicolae Boicu. Platon a spus însă pe 3 aprilie pe canalul său de Telegram că partidul a fost lansat de el împreună cu „un grup de oameni”, iar Fenix va avea în rândurile sale „cei mai buni fii și fiice ale neamului”.
Contactați de Europa Liberă, reprezentanții partidului nu au dorit să explice de ce nu au depus raportul, dar au promis că o vor face ulterior.
Din cuvintele lui Platon, scopul partidului său ar fi să creeze un stat prosper cu o economie puternică și dezvoltată și să ridice R. Moldova „la niveluri nemaipomenite”.
Ideea a fost reluată și de fosta jurnalistă Natalia Morari pe 18 iulie, în anunțul despre intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Morari se află într-o relație cu Platon.
- Citește și: Natalia Morari candidează la președinție pentru a transforma R. Moldova într-un „nou miracol economic”
Apariția în lista partidelor care nu și-au depus rapoartele financiare, publicată de CEC, este o rară ocazie în care Fenix Moldova apare într-o discuție publică, în afară de postările lui Platon și apropiaților săi pe rețelele de socializare.
Omul de afaceri fugar, despre care se crede că se ascunde în Marea Britanie, este activ pe Facebook unde, doar în ultimele luni, a cheltuit zeci de mii de dolari pentru promovare. Este primul în topul moldovenilor care își fac reclamă pe rețele pe bani, potrivit unui raport al companiei Meta, deținătoarea Facebook.
- Te-ar putea interesa și: Politică plătită pe Facebook: Platon conduce în topul cheltuielilor, Șor și Guvernul Recean îi calcă pe urme
Nu este limpede dacă un raport financiar al Fenix Moldova ar trebui să includă și cheltuielile lui Platon pentru reclama pe rețele. După depunerea rapoartelor financiare, acestea sunt verificate de autoritatea electorală pentru a stabili, inclusiv, dacă partidul este finanțat legal. Pentru eșecul de a prezenta rapoartele, formațiunile politice riscă amenzi de până la 20.000 lei.
Platon a fugit din R. Moldova după eliberarea sa din detenție înainte de termen, în iunie 2020, prin intervenția fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, candidatul de astăzi la prezidențiale, susținut de socialiștii lui Igor Dodon.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te