Fermierii spun că demersurile anterioare la adresa ministerului de resort nu au fost luate în considerare. Totodată, ei avertizează că refuzul autorităților de a purta discuții ar putea determina agricultorii să reia protestele.
Cei aproape 60 de semnatari ai apelului propun instituirea situației excepționale în sectorul agricol pentru trei raioane - Cahul, Vulcănești și Cantemir. Totodată, ei cer aplicarea unui „moratoriu la calcularea penalităților și executarea silită de către bănci și furnizorii de inputuri”, precum și solicitarea de ajutoare externe de la partenerii de dezvoltare. Fermierii mai cer adoptarea unei legi a creditului agricol (cu o rată fixă a dobânzii de cel mult 5%) și oferirea unor credite „investiționale” pentru retehnologizarea fermelor agricole.
La o adunare din 6 august, agricultori din cele trei raioane au solicitat discuții cu șefa statului, Maia Sandu, și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, în termen de 10 zile lucrătoare, pentru a analiza propunerile lor.
- Te-ar putea interesa și: Ministrul Agriculturii îndeamnă fermierii afectați de secetă să voteze la referendum. Agricultorii îi cer demisia
Fermierii din Cahul, Vulcănești și Cantemir spun că au suferit pagube enorme în ultimii trei ani, iar situația actuală, practic, a paralizat activitatea comercială a întreprinderilor micro, mici și mijlocii. Pierderile din anul acesta numai pentru culturile de prima grupă au constituit 135 de milioane de lei, în timp ce peste 19 mii de hectare au fost afectate de secetă, afirmă semnatarii.
„Prețurile exagerate la mijloacele de producție și resursele energetice, dobânzile mari la creditele oferite de băncile comerciale, accesul limitat la piața produselor agroalimentare, prețurile mici la produsele agricole i-au adus pe fermieri în pragul falimentului real”, se arată în scrisoare.
Din cauza secetei și a creditelor pe care le au, peste o mie de agricultori, majoritatea din sudul țării, riscă să falimenteze, a declarat, pentru Radio Moldova, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău. El a avertizat că agricultori din toată țara ar putea să iasă la proteste, dacă autoritățile vor refuza dialogul.
Pe de altă parte, secretarul de stat de la ministerul agriculturii, Vasile Șarban, a declarat pentru sursa citată că ministerul nu va institui stare de urgență în sudul țării, însă ar fi în căutarea unor resurse financiare de la partenerii externi pentru a-i sprijini pe fermieri.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te