Fermierii cer stare de urgență în agricultură | Svetlana Tihanovskaia s-a întâlnit cu Maia Sandu la Chișinău

Protest al fermierilor la Căușeni, în luna iunie 2023. Imagine din arhivă

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Moldova 1 anunță că peste 600 de agricultori s-au reunit la un congres la Chișinău pentru a aborda problemele legate de scăderea prețurilor agricole și creșterea dobânzilor la credite. Ei solicită un moratoriu asupra penalităților până în octombrie 2024, o creștere a fondului pentru agricultură și un plan pentru securitatea alimentară. Fermierii susțin că dacă în următoarele șapte zile doleanțele lor nu vor fi îndeplinite, atunci aceștia vor ieși la protest. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, caută soluții în această privință.
  • Lidera opoziției din Belarus Svetlana Tihanovskaia, care a efectuat o vizită în Republica Moldova, a avut o discuție cu președinta Maia Sandu, scrie NewsMaker.md. Tihanovskaia a postat mai multe imagini pe rețelele de socializare cu Sandu și a menționat că sub conducerea acesteia, Moldova „se îndreaptă către un viitor european luminos” și că „este un exemplu de urmat pentru belaruși”.
  • Moldpres informează că, începând cu două săptămâni înainte de ziua votării (22 octombrie) și până la ora 14.00 a zilei precedente votării, alegătorii care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu pot veni în localul secției de votare, pot solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. În ziua votării, cererile se aprobă de biroul electoral până la ora 14.00 numai la prezentarea unui certificat medical.
  • Creditele cu termene de la 2 până la 5 rămân cele mai solicitate, cu o pondere de circa 60% din creditele acordate, notează TVR Moldova, cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. În luna septembrie a acestui an, creditele noi acordate au constituit 4 648,3 milioane de lei. Cifra este în creștere cu puțin peste 6% față de luna august. Peste 70% din creditele acordate au fost în monedă națională.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook a devenit popular un clip video de la TV8 despre accidentul din localitatea Bahmut, raionul Călărași, în care au murit patru persoane, inclusiv un bebeluș de trei luni. Alte două persoane, bunelul și o fetiță de patru ani, au ajuns în stare gravă la spital. Toți se aflau într-o căruță când au fost loviți de o Skoda.
  • Pe Instagram, de interes sporit din partea internauților, se bucură, la fel, o postare a jurnaliștilor de la TV8, în care se vorbește despre natalitatea care a scăzut dramatic în ultima perioadă. Astfel, anul trecut, au apărut pe lume 27 de mii de bebeluși. Ar fi cu aproape 2400 de nou-născuți mai puțini decât în 2021. Există multe localități în care nu s-a născut niciun suflet. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că fenomenul ia amploare.