Fermierii din R. Moldova vor fi instruiți cum să scrie proiecte europene | Audit extern la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie

Unul din fermierii care a participat la protestul agricultorilor din 23 noiembrie, din Piața Marii Adunări Naționale, unde s-a cerut moratoriu la calcularea penalităților și compensații pentru producătorii aflați în dificultate de plată.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • În R. Moldova vor fi înființate zece camere agricole regionale, unde fermierii vor fi instruiți cum să scrie proiecte pentru a atrage investiții în dezvoltarea afacerilor din fonduri europene de preaderare, scriu jurnaliștii postului public de televiziune. Producătorii au salutat inițiativa. Ministerul Agriculturii a transmis recent Guvernului documentele necesare pentru înființarea camerelor agricole. Practica este identică cu cea din țările Uniunii Europene.
  • La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” se desfășoară prima misiune programată de audit extern din acest an, informează Moldpres. Specialiștii evaluează conformitatea sistemului de management al calității la cerințele standardului internațional. Recomandările experților vor contribui la îmbunătățirea activității universității, a spus rectorul Emil Ceban.
  • Doi candidați de pe lista partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, care potențial ar fi putut să o înlocuiască pe deputata demisionară Galina Sajin, au refuzat mandatul de parlamentar, transmite newsmaker.md. Este vorba despre directorul Liceului „Bogdan Petriceicu – Hașdeu” din Drochia Iurie Melinte și primarul de Dănceni Victoria Butuc – Guranda. Următorul candidat la fotoliul de parlamentar de pe lista PAS este Veronica Briceag-Harbuz.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • În acest weekend, pe Facebook, a fost populară știrea jurnaliștilor de la diez.md, care au scris că sportivul moldovean Serghei Tarnovschi a devenit al doilea cel mai bun canoist din lume, în proba de 500 de metri.
  • Pe Instagram, de interes din partea internauților s-a bucurat știrea postului TV8. Jurnaliștii au anunțat că oamenii de știință sunt în alertă, întrucât, potrivit lor, virusurile străvechi înghețate în permafrostul arctic ar putea fi eliberate într-o zi din cauza încălzirii climatice și ar putea declanșa o epidemie majoră.