Fermierii din sudul R. Moldova vor relua protestele

Protest al asociației „Forța Fermierilor” în fața ministerului Agriculturii în august 2023.

Fermierii din sudul Republici Moldova vor organiza proteste la Cahul și Cantemir pe 17 septembrie, după ce Parlamentul a aprobat, vinerea trecută, unele măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de secetă.

Fermierii afirmă că deputații au aprobat legea fără să-i consulte, ignorând toate propunerile pe care aceștia le-au înaintat. Ei spun că legea este discriminatorie și nu ar face decât să înrăutățească situația agricultorilor.

Parlamentul a aprobat, la propunerea guvernului, suspendarea obligațiilor de plată ale fermierilor față de creditori, în anumite condiții, pentru o perioadă de șase luni. Este vorba despre agricultorii care au luat împrumuturi, în ultimul an, și ale căror culturi au fost afectate de secetă în proporție de cel puțin 60%, iar suprafața prelucrată afectată constituie nu mai puțin de 50%.

Directorul executiv al asociației „Forța fermierilor”, Alexandru Bădărău, a declarat pentru Europa Liberă că mai puțin de 30% din agricultori s-ar încadra în criteriile acestei legi.

„Este o discriminare față de toți agricultorii. Practic, peste 70% din agricultorii din R. Moldova nu sunt eligibili să beneficieze de prevederile legii”, a declarat reprezentantul fermierilor.

Alexandru Bădărău nu a exclus că fermierii vor organiza proteste și la Chișinău.

Potrivit lui, agricultorii au solicitat parlamentarilor să adopte măsuri similare celor din România sau alte țări UE care au extins vacanțele fiscale până în octombrie 2025.

Pierderile suportate de fermierii moldoveni în ultimii doi ani s-ar ridica la 10 miliarde de lei (peste 500 de milioane de euro), potrivit estimărilor asociației „Forța fermierilor”. Agricultorii acuză guvernul că i-a adus în pragul falimentului, ignorându-le propunerile sau adoptând măsuri mult întârziate.

În vara acestui an, după luni de proteste ale fermierilor, autoritățile au acceptat să introducă licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase din Ucraina, menită să protejeze producătorii locali. (R.B.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te