Fermierii au venit la Chișinău, cu tractoarele, să protesteze

Fermierii au venit cu tractoarele la Chișinău să ceară mai mult sprijin pentru agricultura lovită de secetă, Podul de la Telecentru, 14 august 2020

Agricultorii din Căușeni și Ștefan Vodă au venit la Chișinău să protesteze în fața guvernului, unde cer mai mult sprijin în fața problemelor serioase provocate de secetă. Decizia de a veni în capitala a fost luată joi seară, după o discuție cu premierul Ion Chicu, relatează ZdG.

TV8 relatează că joi seară, fermierii s-au împărțit în două grupuri – pe unii dintre ei i-au oprit polițiștii în apropiere de localitatea Dănceni, iar cealaltă parte, pe parcursul nopții, și-au parcat tractoarele sub podul de la Telecentru.

Unul dintre organizatorii protestelor, Andrei Dînga, a declarat pentru tv8.md că „vor continua protestele și vineri și dacă nu vor fi auziți, fermierii nu exclud că vor bloca strada Hâncești”.

Joi, primarul general al capitalei Ion Ceban avertiza că orașul nu este pregătit să facă față unui protest cu tractoare și alte utilaje agricole din cauza că majoritatea străzilor se repară dar intrarea protestatarilor s-a făcut cu aprobarea ulterioară a poliției, relatează aceeași sursă.

### Vezi și... ### Seceta îi adună pe fermieri în stradă și pe politicieni în Parlament în căutarea unei soluții

Joi, premierul Ion Chicu i-a acuzat pe agricultorii care cer mai mult sprijin din partea guvernului, că recurg la șantaj și se lasă manipulați de opoziția politică. Referindu-se explicit la Platforma DA, Chicu a spus că „acțiunile unor astfel de politicieni sunt condamnabile.

Inspectoratul General al Poliției a dat un comunicat de presă vineri dimineață în care afirmă că protestatarii au comis deja o serie de „abateri contravenționale” joi, pe drum spre Chișinău. Ar fi vorba despre „deplasarea neautorizată în grup pe drumurile publice” și „blocarea intenționată a unei benzi de circulație sau a arterelor de transport”. Poliția va reacționa în consecință.

IGP reamintește și că, în conformitate cu hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, la întruniri, inclusiv și de acest gen, pot participa sub 50 de persoane. Trebuie respectate măsurile de securitate sanitară, inclusiv întocmirea de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului. Întrunirile nu pot fi organizate în apropierea instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție, mai precizează IGP, citat de Radio Chișinău.