Feroviarii au ieșit la protest, cerând achitarea uriașelor restanțe salariale

Lucrători ai Căilor Ferate din Moldova protestează la Chișinău în fața Guvernului, cerând achitarea restanțelor salariale, 14 februarie 2025.

Lucrători ai Căilor Ferate din Moldova protestează la Chișinău în fața Guvernului, cerând achitarea restanțelor salariale, 14 februarie 2025.

Feroviarii din Republica Moldova au ieșit la proteste în capitală și alte localități pentru a cere achitarea uriașelor restanțe salariale și măsuri urgente de redresare a situației critice din sector.

Câteva sute de feroviari s-au adunat mai întâi în fața Guvernului, iar apoi au mers la Parlament și Președinție, cerând autorităților „acțiuni concrete, și nu promisiuni”. Acțiuni de protest urmau să aibă loc și la nodurile feroviare din localitățile Ocnița, Bălți, Ungheni, Bender, Basarabeasca și Giurgiulești.

Federația sindicală a feroviarilor, care a organizat manifestațiile, spune că angajații nu și-au primit retribuția de șase luni, restanțele salariale depășind 190 de milioane de lei.

Cei aproape 5 000 de angajații de la Calea Ferată din Moldova (CFM) amenință să nu revină la muncă, dacă nu vor fi plătite restanțele. În acest caz, un nou protest ar urma să fie organizat pe 28 februarie, a declarat Europei Libere, liderul federației sindicale a feroviarilor, Ion Zaporojan.

Protestatarii solicită, de asemenea, acordarea subvențiilor pentru sectorul feroviar și măsuri pentru stoparea „exodului” angajaților Căii Ferate din Moldova (CFM).

În fața manifestanților adunați la Guvern a ieșit secretarul de stat Mircea Păscăluță, responsabil de domeniul transporturilor la Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. El le-a spus că ministerul, împreună cu managementul de la CFM, analizează „soluții pe termen scurt”, dar nu a oferit detalii.

Directorul interimar al CFM, Serghei Tomșa, a lansat un apel către angajați, vineri, cerându-le să aibă „încredere” că situația gravă de la întreprinderea de stat va fi redresată.

„În curând, vom veni cu detalii clare despre următorii pași și, mai ales, despre momentul în care putem începe plata restanțelor salariale”, a scris Tomșa, într-un mesaj pe Facebook.

Șeful de la CFM a recunoscut că angajații întreprinderii trec „printr-o perioadă extrem de dificilă, iar lipsa salariilor luni la rând este o situație inacceptabilă”. Totodată, el a menționat că „situația actuală a CFM nu este una pe care am creat-o noi” și că „întreprinderea a fost gestionată defectuos ani la rând”.

Potrivit lui, în ultimele luni, CFM și ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au depus eforturi comune pentru a obține sprijin financiar, a eficientiza cheltuielile și a atrage investiții.

„Am accelerat toate acțiunile necesare pentru a redresa CFM”, a mai spus Serghei Tomșa.

Datoriile salariale la CFM au început să se acumuleze din luna august 2024, iar din septembrie a fost introdus un program de lucru de patru zile pe săptămână. Motivul invocat de administrația întreprinderii este scăderea semnificativă a transporturilor de marfă și, respectiv, scăderea veniturilor.

Sindicatul de ramură cere implicarea Guvernului pentru achitarea urgentă a restanțelor salariale, precum și compensarea pierderilor cauzate de întârzierile la plată.

O altă revendicare este majorarea salariului minim în cadrul întreprinderii la de la 3.500 la 5.500 de lei.

Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova a avertizat că, în cazul în care autoritățile nu vor lua măsuri urgente pentru salvarea și reabilitarea transportului feroviar, majoritatea celor circa 4850 de salariați vor fi nevoiți să recurgă la suspendarea contractului individual de muncă.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te