Fethullah Gulen, rivalul președintelui Turciei, Recep Erdogan, a murit în exil

Fethullah Gulen la domiciliul său din Saylorsburg, Pennsylvania, SUA (imagine de arhivă)

Clericul musulman Fethullah Gulen, stabilit în SUA, un fost aliat al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, acuzat că ar fi pus la cale tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016, a murit la vârsta de 83 de ani.

Mai multe surse, inclusiv site-ul Herkul, care publică predicile lui Gulen, guvernul turc, CNN Turk și Fundația pentru Dialog și Educație, o organizație afiliată mișcării Gulen din Germania, au confirmat la 21 octombrie că Gulen murise cu o zi înainte.

„Profesorul nostru a decedat la 20 octombrie 2024, la ora 21:20, în spitalul unde primea tratament de ceva timp”, a declarat site-ul într-o postare pe X, la 21 octombrie, adăugând că medicii săi vor face o declarație „în orele următoare”.

Site-ul nu a precizat pentru ce afecțiune era tratat Gulen. Acesta a trăit în exil în Statele Unite din 1999 și a fost lipsit de cetățenia turcă în 2017.

Tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva lui Erdogan și a guvernului său a fost un punct de cotitură pentru Turcia. Aproximativ 250 de persoane au fost ucise atunci când militari rebeli au deturnat avioane de război, tancuri și alte echipamente militare grele în încercarea de a-l îndepărta pe președinte de la putere.

În urma acelui eveniment, guvernul turc a declarat un război total împotriva rețelei lui Gulen - cunoscută sub numele de Hizmet, care înseamnă „serviciu” în turcă - afirmând că acesta este responsabil pentru lovitura de stat, acuzații pe care Gulen le-a negat cu vehemență.

Turcia consideră Hizmet drept o organizație teroristă. Acesta este un grup opac, dar influent, implicat în principal în activități educaționale și în promovarea societății civile.

Tentativa de lovitură de stat din Turcia a fost urmată de zeci de mii de concedieri și detenții, precum și de o tensionare din ce în ce mai accentuată a relațiilor dintre Ankara și orice țară cu care Gulen avea legături - în principal prin intermediul rețelei școlilor sale private.

Campania împotriva lui Gulen s-a extins la aliații regionali ai Turciei. Unele guverne din Asia Centrală au intensificat represiunea împotriva instituțiilor legate de cleric, care începuse încă înainte de tentativa de lovitură de stat.

În ultimii ani, au existat cazuri în care cetățeni turci acuzați că au legături cu Gulen au fost arestați și duși cu forța în Turcia.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te