Fiica fostului președinte iranian Rafsanjani a fost condamnată la 5 ani de închisoare

Faezeh Hashemi, fiica fostului președinte iranian Rafsanjani

Faezeh Hashemi, fiica fostului președinte iranian Akbar Hasemi Rafsanjani, a fost condamnată la cinci ani de închisoare de un tribunal din Teheran.

Ea riscă și alte acuzații pentru activismul și comentariile sale care au criticat autoritățile pentru reprimarea brutală a protestelor declanșate de moartea lui Mahsa Amini.

Avocata lui Rafsanjani, Neda Shams, a scris pe Twitter la 9 ianuarie că „verdictul nu este definitiv”.

„Clienta mea este încă în închisoare și există și alte capete de acuzare împotriva ei", a adăugat ea.

Shams nu a oferit detalii despre acuzațiile pentru care Rafsanjani a fost condamnată și nici despre cazurile care mai sunt încă în curs de soluționare împotriva ei.

Rafsanjani, fostă deputată și susținătoare a drepturilor femeilor, al cărei tată a fost unul dintre părinții fondatori ai establishmentului clerical, a fost arestată în septembrie, iar agenția de presă Tasnim, controlată de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), a relatat pe 27 septembrie că Hashemi a fost arestată de forțele de securitate în estul Teheranului pentru „incitare la revolte”.

### Vezi și... ### ONU suspendă Iranul din Comisia pentru drepturile femeii

Înainte de arestarea ei, Hashemi a afirmat că autoritățile consideră că protestele legate de moartea lui Amini, în timp ce se afla în custodia poliției pentru o presupusă încălcare a legii hijabului din țară, sunt „revolte” și turbulențe sociale pentru a le putea reprima.

De asemenea, ea a mai spus că revendicările făcute în timpul protestelor - pentru mai multe libertăți și drepturi - diferă de demonstrațiile recente care s-au concentrat asupra deteriorării economiei, zdruncinată de sancțiunile americane.

De atunci, protestele au continuat la nivel național în ceea ce unii analiști spun că este cea mai mare amenințare la adresa guvernului islamic de la Revoluția din 1979.

### Vezi și... ### În Iran continuă protestele anti-guvernamentale, pe străzi și pe acoperișuri

Autoritățile au răspuns la proteste cu represalii brutale care, după estimările făcute de organizațiile pentru drepturile omului, s-au soldat cu aproape 500 de morți și sute de răniți. Alte mii de persoane au fost arestate, inclusiv mulți protestatari, precum și jurnaliști, avocați, activiști și alții.

Hashemi a fost foarte critică la adresa guvernului în trecut, inclusiv în cadrul aplicației social-media Clubhouse, unde aparițiile sale au atras mii de ascultători. În timpul votului prezidențial din 2020, care l-a adus la putere pe conservatorul Ebrahim Raisi, ea s-a numărat printre cei care au cerut boicotarea alegerilor.

Hashemi a fost arestată și încarcerată de mai multe ori în trecut, inclusiv pentru scurt timp în timpul reprimării în 2009 a protestelor în masă legate de votul prezidențial al cărui rezultat a fost contestat de opoziție care a spus că numărătoarea a fost falsificată.

În 2012, Faezeh Hashemi a primit o pedeapsă de șase luni de închisoare pentru „răspândirea de propagandă împotriva sistemului”.