Fiica naționalistului rus Aleksandr Dughin a fost ucisă în explozia unei mașini

Daria Dughina era comentator politic pentru Mișcarea Internațională Eurasiatică, o grupare politică condusă de tatăl ei Aleksandr Dugin.

Ucraina nu are nimic de-a face cu moartea Dariei Dughina, pentru că „noi nu suntem un stat criminal, cum este Federația Rusă, nu suntem un stat terorist”, a spus consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoleak, citat de „Ukrainskaia Pravda”.

Podoleak a adăugat că în opinia sa e posibil ca incidentul în care a fost ucisă fiica Aleksandr Dughin să fie rezultatul luptei dintre mai multe grupări politice rusești care se bat pentru a cuceri spațiul ideologic de pe scena politică a Rusiei.

„Ukrainskaia Pravda” precizează că Daria Dughin este co-autoare a unul volum despre invazia Rusiei în Ucraina, intitulat „Cartea Z”, și că în urma morții acesteia propagandiștii ruși au cerut bombardarea centrelor de decizie de la Kiev.

Fiica proeminentului ideolog și naționalist rus pro-Kremlin Aleksandr Dughin, unul din principalii arhitecți ai invaziei ruse în Ucraina, a fost ucisă când automobilul în care se afla a explodat în regiunea Moscova pe 20 august, relatează presa rusă. Comisia de anchete din Rusia e citată de agenția TASS cu declarația că e posibil ca mașina în care se afla Daria Dugina, în vârstă de 30 de ani, să fi avut un dispozitiv exploziv la bord.

„Potrivit anchetatorilor, pe 20 august, în jurul orelor 21:00, în districtul urban Odintsovo, în apropiere de satul Bolshie Viazemi, un dispozitiv presupus a fi instalat la bordul unui automobil Toyota Land Cruiser a explodat pe un drum public, iar mașina a luat foc, și femeia aflată la volan a murit pe loc. Am stabilit identitatea decedatei ca fiind jurnalista și analista politică, Daria Dughina”, a spus Comisia de investigații într-o declarație postată pe Telegram.

Daria Dughina era comentator politic pentru Mișcarea Internațională Eurasiatică, o grupare politică condusă de tatăl ei Aleksandr Dughin.

Andrei Krasnov, un apropiat al familiei Dugin, a spus pentru agenția TASS că mașina în care se afla Dugina era a tatălui ei. Krasnov crede că Dughin era de fapt ținta exploziei, o versiune susținută și de liderul separatist pro-rus, susținut de Moscova, Denis Pușilin din Donețk, care a acuzat Kievul pentru explozie.

Dughin este un autor și ideolog rus de extremă-dreapta, descris ca fiind arhitectul, sau „ghidul spiritual” al invaziei ruse din Ucraina, și se crede că are o influență puternică asupra președintelui rus Vladimir Putin, fiind deseori supranumit „creierul lui Putin”.