Filarmonica Națională: experții pledează pentru construcția din temelie a edificiului

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și directoarea Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol, țin o conferință de presă pe ruinele edificiului care a fost mistuit de flăcări în septembrie 2020

Acum un an, sediul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din capitală a fost cuprins de flăcări. În incendiu au ars partituri, înregistrări și instrumente muzicale, iar tavanul sălii principale a edificiului s-a prăbușit. La scurt timp a demarat o campanie de colectarea a fondurilor pentru reabilitarea filarmonicii, dar lucrările așa și nu au început. Astăzi, autoritățile din cultură au anunțat că vor lansa un concurs internațional în urma căruia să fie identificată cea mai potrivită soluție arhitecturală pentru reconstrucția filarmonicii.

Your browser doesn’t support HTML5

Filarmonica Națională: experții pledează pentru construcția din temelie a edificiului

Incendiul care ar fi fost cauzat de lucrări de renovare la acoperișul unei anexe a edificiului a distrus aproape în întregime clădirea filarmonicii. Experții au renunțat definitiv la ideea refacerii construcției în baza epavei rămase și pledează fără echivoc pentru construcția din temelie. Și asta pentru că zidurile rămase în picioare după focul mistuitor sunt compromise iremediabil, inclusiv de ani și urmare a intervenției pompierilor, a atras atenția directoarea filarmonicii, Svetlana Bivol.

Directoarea filarmonicii, Svetlana Bivol

De altfel, raportul final de expertiză tehnică, menționează că o eventuală „consolidare a construcțiilor rămase este irațională din punct de vedere tehnic și economic”.

Prin urmare, spune Svetlana Bivol, colectivul filarmonicii speră să se reîntoarcă într-un edificiu nou, dotat cu instalațiile tehnice și scenice care să corespundă vremii:

„Ne-am dori să fie totuși o instituție nouă, modernă, performantă, unde-și vor găsi locul muzicienii de cea mai înaltă talie, dar în primul rând artiștii noștri, care sunt patru colective, le cunoașteți: Orchestra simfonică, Corala „Doina, Ansamblul Concertino, Orchestra „Folclor”, mai mulți soliști minunați. Adică avem o armată întreagă de artiști excepționali care de abia așteaptă să-și recapete casa unde își pot realiza cele mai frumoase idei și intenții.”

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și directoarea Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol

Ministrul culturii, Sergiu Prodan spune că un concurs de idei arhitecturale pentru construcția noii clădiri a filarmonicii va fi anunțat în timpul apropiat, nu înainte de a organiza audieri publice și a stabili cerințele pentru schița de proiect. În opinia lui, este prematură anticiparea unor costuri și eventuale termene pentru deschiderea șantierului. Cert este însă traseul ce va fi urmat, mai spune Sergiu Prodan:

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan

„Firmele, proiectanții cu experiență în construcția filarmonicilor, sălilor polivalente vor veni și-și vor propune ideile. După care, câștigătorul va fi contractat pentru elaborarea acestui proiect. După care, va fi estimat un deviz de cheltuieli pentru realizarea lui și un termnen de realizare. Vom merge cu pași grăbiți, ceea ce ține de Ministerul culturii, să organizăm cât mai repede acest concurs și să dăm suficient timp persoanelor interesate să vină cu idei asumate.”

Sergiu Prodan spune că vor insista pe ideea păstrării unor elemente arhitecturale care să mențină legătura vizuală și emoțională cu edificiul filarmonicii.

E vorba de de intrarea principală, decorată în 1960 cu o arcadă cu șase coloane...

În ultimul an, pentru reconstrucția filarmonicii, administrația și ministerul finanațelor a colectat circa 4,5 milioane de lei. Pe lângă donațiile bănești, filarmonica a primit în dar și instrumente muzicale, corzi și alte accesorii, dar și partituri.

Gazdă pentru colectivele instituției de cultură a devenit Palatul Republicii, unde se va ține săptămâna viitoare concertul de inaugurare a Festivalului „Nopți Pianistice”.

### Vezi și... ### Festivalul „Nopți Pianistice” revine cu un „program excepțional”

În pofida pierderilor cauzate de incendiu, colectivele filarmonicii nu au oprit activitatea, a atras atenția Svetlana Bivol. Și chiar dacă după un an lucrurile nu s-au urnit din loc, artiștii nu au pierdut speranța că vor reveni în sediul literalmente renăscut din cenușă.