Final de an școlar. Nimeni nu rămâne repetent

Ministrul Educaţiei Igor Şarov a prezentat luni detalii despre încheierea anului şcolar în condiţiile pandemiei de COVID-19.

Tradiționalele careuri festive de sfârşit de an nu vor fi organizate de această dată. Învățământul de la distanţă va continua până la 29 mai. Tezele trimestriale nu se vor susţine, iar mediile şcolare vor fi încheiate cu minim două note.

Your browser doesn’t support HTML5

Final de an școlar. Nimeni nu rămâne repetent



Toţi elevii vor fi promovaţi în următorul an de studii indiferent de mediile acumulate şi de eventuale absenţe pe durata învățământului de la distanţă. Marea necunoscută rămâne deocamdată desfășurarea examenelor de bacalaureat.

Ministerul este extrem de responsabil şi va adopta cea mai bună decizie

O decizie definitivă privind desfăşurarea examenelor de bacalaureat va fi anunţată la 15 mai când ar urma să se încheie starea de urgenţă, a afirmat Ministrul Educaţiei, Igor Şarov. Sunt analizate mai multe opţiuni, inclusiv modalitățile pe care au de gând să le aplice state europene la desfășurarea examenelor de absolvire dar şi de admitere în universităţi, a mai precizat ministrul. „Ministerul este extrem de responsabil şi va adopta cea mai bună decizie astfel ca şi în acest an dificil copiii să poată absolvi liceul cu demnitate şi să aibă o diplomă recunoscută internaţional. Să-şi poată alege liber şi echitabil următorul loc de studii în ţară sau peste hotare.”

### Vezi și... ### Accesul egal al copiilor la educație riscă să fie redus de învățământul online - Iulia Nazaria, cofondatoare „Părinți soldiari”

Anterior, Ministrul Educaţiei a exclus opţiunea desfăşurării online a examenelor de BAC, invocând lipsa de pregătire tehnică şi multe riscuri de fraudare a probelor. Una din soluții ar putea fi desfășurarea examenelor de BAC mult mai târziu decât perioada tradițională din luna iunie, deplasându-se apoi termenele de înmatriculare în universități.

În mediul online au fost lansate mai multe petiţii, semnate de mii de persoane, în care se cere anularea examenelor de BAC. Cea mai populară petiţie susţinută de peste 12 mii de persoane optează pentru preluarea exemplului Olandei, cel de a anula BAC-ul şi de a valida diplomele de studii în baza notelor obţinute în cei trei ani de liceu.

Ideea ca doar elevii care vor să plece la studii peste hotare să susţină BAC-ul mi se pare una fără sens

Valeria Ciolac este elevă în clasa a 12 la Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Bălți. Ea spune că a realizat un sondaj printre absolvenți şi marea majoritate dintre ei optează pentru anularea bacalaureatului. Valeria Ciolac este însă de o altă părere: „Pandemia creează probleme la nivel de execuţie, dar nu neapărat schimbă necesitatea desfăşurării examenului de BAC. În cazul în care situaţia epidemiologică se normalizează, cred că BAC-ul trebuie susţinut de toţi elevii. Ideea ca doar elevii care vor să plece la studii peste hotare să susţină BAC-ul, iar ceilalţi – nu, mi se pare una fără sens, neechitabilă şi care devalorizează sensul examenului în sine. De asemenea nu sunt de acord nici cu petiţia care circulă în mediul online care cere echivalarea notei medii de liceu cu nota de BAC. Deşi sună bine, ea nu ia în calcul neomogenitatea învăţământului moldovenesc, vorbesc inclusiv de clivajul rural-urban, şi nici nu echivalează eforturile.”

### Vezi și... ### Cum poate fi asigurată o educație online cu cât mai puține traume sufletești?

Modul de desfășurare a examenelor de bacalaureat nu este singura necunoscută a anului de studii care se încheie curând. Nu e limpede deocamdată cum se va desfășura admiterea în universități. Soluţiile ar urma să fie identificate de instituțiile de învățământ superior care se bucură de autonomie în procesul de gestionare a procesului de studii, a precizat ministrul Igor Şarov dând asigurări că la acest capitol nu vor exista dificultăți. Totodată Ministerul a recomandat universităţilor să desfășoare examenele şi susţinere a tezelor de licenţă în regim online.

La celelalte trepte de învăţământ toate examenele, tezele şi evaluările au fost anulate. Absolvenţii clasei a 9 care intenţionează să-şi continue studiile în România sau alte state, o vor putea face chiar dacă nu au susţinut examenele, a precizat ministru Şarov. Aceşti elevi vor obţine ca şi în anii precedenţi certificate de studii gimnaziale.

Lecţiile la distanţă vor continua până pe 29 mai. Toţi elevii vor fi promovaţi în noul an de studii, chiar şi cei care nu au participat motivat sau nu la lecţiile de la distanţă. Vor fi promovaţi şi cei care au acumulat medii sub nota cinci, dar pentru aceşti elevi se va organiza o perioadă suplimentară de recuperare după revenirea la procesul de educaţie.

### Vezi și... ### Igor Șarov: Absențele de la cursurile online nu sunt motiv pentru repetenție

Ce măsuri se întreprinde Ministerul în eventualitatea izbucnirii unui nou val de pandemie la toamnă? Iată răspunsul ministrului Igor Şarov:

„Problema formării cadrelor va fi una din priorităţile principale. În afară de aceasta, împreună cu primăria Chişinău elaborăm site-ul educaţiei online. Deja au fost finisate o mie de lecţii, alte peste 800 sunt pregătite, urmează să fie prelucrate şi lansate. Scopul nostru este unul ambiţios ca până în toamnă să avem acoperire la toate clasele de la 1, până la a 12 a lecţiilor care ar corespunde tuturor rigorilor.”

Deocamdată nu s-a anunțat când au de gând autoritățile să redeschidă grădinițele. În schimb se știe că înscrierea în clasa întâi va începe la 21 mai. Cererile vor putea fi depuse şi online, iar prezentarea certificatului medical nu va fi obligatorie.