Finlanda începe construcția unui gard de protecție la frontiera cu Rusia
În apropierea punctului de trecere a frontierei finlandeze Pelkola cu Rusia, 14 aprilie. Excavatoarele lucrează la pregătirea unei fâșii de frontieră pentru un nou gard de delimitare. Un stâlp verde cu roșu care marchează teritoriul rusesc poate fi văzut în partea stângă a acestei fotografii.
O imagine generată pe calculator în care vedem cum va arăta gardul de trei metri înălțime.
Pe lângă gardul din plasă și sârmă ghimpată, bariera va include "un drum adiacent, o deschidere despădurită, precum și un sistem tehnic de supraveghere", potrivit unui comunicat de presă al poliției de frontieră finlandeze.
Frontiera Rusiei văzută dinspre Finlanda.
Autoritățile de la Helsinki spun că noua barieră va fi concepută, în primul rând, pentru a opri imigrația ilegală. În vara anului 2021, fenomenul „migranților înarmați” a devenit o urgență după ce Aleksandr Lukașenka, contestatul lider al Belarusului, a promis să inunde Europa cu „droguri și migranți” ca represalii la sancțiunile adoptate împotriva lui. Zeci de mii de migranți, în mare parte din Orientul Mijlociu, au ajuns atunci la frontiera de vest a Belarusului, încercând să intre pe teritoriul UE.
Colonelul Mika Rytkoenen, polițist de frontieră finlandez, în apropierea graniței cu Rusia, la 14 aprilie.
Poliția de frontieră finlandeză spune că ridicarea gardului, care, după cum se estimează, va costa aproximativ 417 milioane de dolari, este „necesară în situațiile în care intrările ilegale sunt instrumentalizate sau extinse”, adăugând că „bariera gardului va reduce, de asemenea, dependența Finlandei de eficiența controlului de frontieră rusesc”.
Indicatoare la punctul de trecere a frontierei Pelkola, în Rusia.
Generalul de brigadă Jari Tolppanen de la Poliția de frontierăa declarat pentru Reuters că în 2022 doar 30 de treceri ilegale au fost depistate de polițiștii de frontieră finlandezi, în timp ce aproximativ 800 de tentative au fost dejucate de partea rusă înainte ca migranții să ajungă pe teritoriul finlandez.
Bornele de frontieră finlandeze (stânga) și rusești fotografiate lângă Imatra, în sud-estul Finlandei.
Tolppanen spune că, după aderarea Finlandei pe 4 aprilie la NATO și după amenințările Kremlinului cu represalii nespecificate, „în această situație total schimbată, Finlanda trebuie să aibă un control al frontierelor mai credibil și mai independent".
Granița dintre Finlanda și Rusia în apropiere de Imatra, în martie 2023.
În zonele din apropierea așezărilor umane, granița dintre cele două țări este în prezent protejată cu un gard menit să oprească doar animalele sălbatice, dar oamenii pot sări cu ușurință peste el.
Polițiști de frontieră patrulează cu snowmobilul în regiunea Kuusamo, vecină cu Rusia, în februarie 2023.
O mare parte din cei 1.340 de kilometri de frontieră dintre Finlanda și Rusia sunt considerați prea izolați și inaccesibili pentru a necesita bariere fizice. Cei 200 de kilometri de garduri noi vor fi plasați în schimb în zone ușor accesibile de pe șosea, în principal în sud-estul țării, dar și în regiunea Laponia de nord.
Un urs și doi lupi în sălbăticia zonei Hukkajarvi, situată în apropiere de granița cu Rusia, în mai 2022.
Gardul de frontieră a primit o largă aprobare politică în Finlanda, dar grupurile de mediu spun că ar putea avea un impact semnificativ asupra faunei sălbatice care prosperă în regiunea transfrontalieră. Un purtător de cuvânt al Institutului finlandez de mediu a declarat pentru presa locală că o consecință a ridicării gardului va fi „limitarea intrării în Finlanda a lupilor, urșilor și mistreților dinspre Rusia".
Un excavator la lucru sub supravegherea polițiștilor de frontieră finlandezi, în apropiere de punctul de graniță Pelkola, la 14 aprilie.
Noul gard de la frontieră ar trebui să fie ridicat până în 2026 și se așteaptă să aibă o durată de viață de aproximativ 50 de ani.