Finlanda va amplasa o bază militară NATO în apropierea graniței cu Rusia

Ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen (în dreapta), și comandantul armatei finlandeze, general-locotenent Pasi Valimaki, participă la o conferință de presă - 27 septembrie.

Guvernul finlandez va trimite „un mesaj” Rusiei prin amplasarea unei baze militare cheie a NATO în apropiere de granița cu vecinul din estul țării, spune ministrul Apărării de la Helsinki.

Într-o conferință de presă susținută vineri, 27 septembrie, oficialul finlandez a spus că baza militară va găzdui un sediu al NATO pentru unitatea de comandă a trupelor terestre din Europa de Nord. Ea va fi amplasată în orașul Mikkeli, situat la mai puțin de 200 de kilometri de granița cu Rusia, scrie AFP.

„Finlanda trimite Rusiei mesajul că suntem un membru cu drepturi depline al NATO și că NATO are un rol foarte puternic și în apărarea Finlandei”, a spus ministrul finlandez al Apărării, Antti Hakkanen.

Decizia de amplasare în Finlanda a Comandamentului Componentei Terestre a Corpurilor Multiple, precum și a Forțelor Terestre Înaintate (FLF) a fost luată de miniștrii apărării din țările NATO în iunie.

Finlanda va avea un rol principal în noul sediu, comandantul armatei finlandeze urmând să fie comandantul noului sediu, a declarat Häkkänen, potrivit radioteleviziunii publice a țării nordice, Yle.

Demnitarul a precizat că pe amplasamentul viitoarei baze se află în prezent comandamentul forțelor de apărare finlandeze.

„Prin combinarea locațiilor, obținem cea mai bună sinergie posibilă între managementul apărării naționale și managementul apărării NATO”, a spus Hakkanen, care a precizat că mai multe detalii vor fi oferite în perioada următoare.

Comandamentul Componentei Terestre a Corpului Multiplu al alianței militare va funcționa în cadrul comandamentului Norfolk al NATO din SUA, care supraveghează regiunile Atlantic și Arctic.

Hakkanen a spus că sediul va fi deservit de câteva zeci de persoane din statele membre ale NATO.

Finlanda a devenit membră NATO în 2023, după ce a inițiat procedurile de aplicare cu un an înainte, la scurt timp de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te