Finlanda și Polonia convoacă ambasadorii ruși în legătură cu așa-zisele referendumuri din Ucraina

Finlanda și Polonia au anunțat că au convocat ambasadorii Rusiei din țările lor pentru a condamna încercarea Rusiei de a anexa ilegal alte patru regiuni ucrainene prin referendumuri considerate false pe plan internațional.

Ministerul finlandez de Externe de la Helsinki a anunțat printr-un tweet din 3 octombrie că l-a convocat pe ambasadorul rus„"pentru a condamna ferm referendumurile false și anunțul de anexare ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene ocupate, o încălcare flagrantă a suveranității Ucrainei, a integrității teritoriale și a Cartei ONU".

La Varșovia, ministrul adjunct de externe, Marcin Przydacz, a declarat la 3 octombrie pentru TVN24 că ambasadorul Rusiei a fost convocatpentru a discuta „cu privire la acțiunile Rusiei de săptămâna trecută".

El a adăugat că este posibil să aibă loc și alte convocări în Europa pentru a „exprima această poziție”, deși deocamdată nu vrea să declare persona non grata pe trimisul rus. „Nu vom face un astfel de anunț astăzi”, a spus el.

„Discutăm astfel de decizii cu aliații noștri din UE și NATO. Și dacă vom ajunge la concluzia, împreună cu toți aliații [noștri] europeni și euro-atlantici, că astfel de măsuri ar fi necesare și benefice, atunci le vom lua”, a adăugat Przydacz.

La 30 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat documente care oficializează încercarea Rusiei de a anexa regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, părți ale acestora fiind ocupate de forțele rusești.

Înainte, Moscova a organizat referendumuri pe timp de război în cele patru regiuni, care au fost în mare parte respinse de comunitatea internațională.