Finlanda și Suedia au depus oficial cererile de aderare la NATO

Ambasadorul Finlandei la NATO, Klaus Korhonen (stânga), secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (centru), și ambasadorul Suediei la NATO, Axel Wernhoff (dreapta), la ceremonia de depunere a cererilor de aderare la NATO a celor două țări nordice, Bruxelles, 18 mai 2022

Finlanda și Suedia și-au depus cererile oficiale de aderare la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), punând capăt statutului de neutralitate pe care îl aveau de multă vreme, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Salut călduros cererile Finlandei și Suediei de aderare la NATO. Sunteți cei mai apropiați parteneri ai noștri”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, miercuri, 18 mai, după ce a primit scrisorile de cerere de la ambasadorii celor două țări nordice la sediul Alianței, de la Bruxelles.

„Cererile pe care le-ați depus astăzi reprezintă un pas istoric. Aliații vor lua acum în considerare următorii pași pe drumul vostru către NATO”, a spus Stoltenberg.

Atât Suedia, cât și Finlanda sunt membre ale Uniunii Europene, iar cea din urmă are o graniță comună de 1.340 de kilometri cu Rusia. Cererea a declanșat un proces care se așteaptă să dureze aproximativ două săptămâni, deși președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat rezervele față de aderarea Finlandei și Suediei. Dacă obiecțiile turcești vor fi depășite, cele două țări nordice ar putea deveni membre în câteva luni, accelerând un proces care durează de obicei între opt și 12 luni.

### Vezi și... ### Preşedintele american îi va primi joi la Casa Albă pe preşedintele finlandez şi pe premierul suedez