SLB, companie de top de servicii pentru zăcămintele petroliere, a anunțat vineri că oprește livrările de produse și tehnologie în Rusia din toate operațiunile sale, din cauza extinderii sancțiunilor occidentale.
SLB, cel mai mare furnizor de servicii și echipamente petroliere din lume, era unul dintre puținii furnizori care a continuat să lucreze în sectorul petrolier al țării după invazia Ucrainei de către Rusia. Cea mai recentă interdicție extinde restricțiile care erau în vigoare din 2022 la mai multe țări. Decizia este „un răspuns la extinderea continuă a sancțiunilor internaționale”, a spus compania într-un comunicat.
### Vezi și... ### UE vrea să folosească activele înghețate ale Rusiei pentru reconstrucția UcraineiCompania, cunoscută anterior ca Schlumberger, a declarat că interdicția relațiilor cu Rusia se aplică acum tuturor operațiunilor sale la nivel mondial, nu doar celor din Regatul Unit, SUA, Uniunea Europeană și Canada. „SLB își asumă extrem de în serios responsabilitatea de a respecta legile privind controlul exporturilor și sancțiunile economice, iar compania rămâne aliniată comunității internaționale în a condamna și a cere încetarea războiului din Ucraina”, a spus compania într-un comunicat.
Firma cu sediul în Curaçao avea până recent 9600 de angajați care lucrează pentru companii de petrol și gaze rusești de top precum Gazprom Neft și Rosneft. Aceste operațiuni contribuiau cu 5% din veniturile anuale ale companiei, de aproximativ 28 de miliarde de dolari.
La începutul acestui an, informează Reuters, SLB și-a modificat pentru a fin în conformitate cu sancțiunile occidentale privind echipamentele petroliere și transferurile de tehnologie. Modificările au inclus interdicția ca angajații din Rusia să poată accesa anumite elemente de software și sisteme de mesagerie și izolarea acestei divizii de alte operațiuni.
Compania, care are birouri în Paris, Houston, Londra și Haga, a fost criticată de grupările pentru drepturile omului și de angajați din cauza deciziei de a rămâne în Rusia. Halliburton și Baker Hughes, rivalii americani de exploatare petrolieră, și-au vândut ori și-au suspendat operațiunile rusești imediat după invazia din februarie 2022.
### Vezi și... ### Noi sancțiuni UE împotriva Rusiei. Printre ținte: televiziunile Kremlinului și cei ce au deportat copii ucraineni