Firmele din R. Moldova ar putea avea unități gender

Legea recomandă, dar nu obligă firmele din R. Moldova să înființeze unități gender.

Parlamentul a votat în primă lectură, pe 4 iulie, un proiect de lege menit să armonizeze legislația R. Moldova și a Uniunii Europene (UE) pentru a asigura accesul egal pentru femei și bărbați la bunuri și servicii. Printre altele, firmele din țară vor putea înființa unități gender.

În linii mari, proiectul de lege presupune extinderea principiului egalității dincolo de sfera pieței muncii și a vieții profesionale la alte domenii, precum excluderea discriminării între femei și bărbați în ceea ce privește prețurile, condițiile de vânzare, accesul la produse sau servicii în domenii precum asigurările, serviciile financiare, imobiliare, sănătate ș.a.

Potrivit proiectului, bărbații și femeile vor beneficia de aceleași condiții și prețuri la produsele și serviciile oferite, iar consumatorii vor fi protejați de discriminarea de gen.

Printre inovațiile proiectului se numără așa-numitele unități gender, care pot fi deschise în cadrul companiilor private. Secretara de stat la Ministerul Muncii, Felicia Bechtoldt, care a prezentat proiectul în fața deputaților, a spus că astfel și „sectorul privat a primit competențe pentru promovarea politicilor interne” privind nediscriminarea pe criterii de sex.

Unități gender din cadrul companiilor vor monitoriza și elabora propuneri pentru tratament egal între bărbați și femei.

În timpul dezbaterii proiectului, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Ion Babici, a subliniat că, în forma actuală a legii, nu se vor înregistra „mari progrese” în ceea ce ține egalitatea între femei și bărbați în cadrul sectorului privat pentru că legea recomandă, dar nu obligă înființarea departamentelor gender.

Bechtoldt a declarat că, inițial, proiectul prevedea obligativitatea deschiderii unităților gender în companiile care au un număr mai mare de angajați, însă inițiativa a fost abandonată în urma obiecțiilor mediului de afaceri din R. Moldova.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te