Fiul guvernatorului unei regiuni rusești a fost arestat în Italia și riscă extrădarea în SUA

Poliția din Italia l-a arestat pe fiul unui guvernator al unei regiuni din Siberia rusă și l-ar putea extrăda în Statele Unite, unde este căutat sub acuzația de încălcarea regimului sancțiunilor și spălare de bani.

Biroul Procurorului General american a declarat la 19 octombrie că Artiom Uss, fiul guvernatorului regiunii Krasnoiarsk Krai, Aleksandr Uss, a fost arestat în Italia cu două zile mai devreme. De asemenea, în declarație se precizează că un alt suspect în acest caz, Iury Orekhov, a fost arestat în Germania în aceeași zi.

Un rechizitoriu cu 12 capete de acuzare a fost prezentat pe 19 octombrie la un tribunal federal din Brooklyn, New York. Cei doi bărbați sunt acuzați alături de alți trei cetățeni ruși - Svetlana Kuzurgașeva, Timofei Teleghin și Serghei Tulyakov. În plus, doi cetățeni venezueleni - Juan Fernando Serrano Ponce și Juan Carlos Soto - au fost inculpați pentru intermedierea unor tranzacții petroliere ilicite pentru o companie energetică venezueleană.

Potrivit comunicatului, Uss și Orekhov dețineau în Germania Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH (NDA GmbH), care cumpăra în Statele Unite tehnologii militare și tehnologii cu dublă utilizare, inclusiv semiconductori și microcipuri care sunt utilizate în avioane militare, sisteme de rachete, muniție modernă, radare și sateliți. Kuzurgașeva a ocupat funcția de director executiv al companiei.